Revenirea USR PLUS la guvernare este condiționată de renunțarea la premierul Florin Cîțu de PNL. Declarațiile președintelui, făcute la New York, unde se află pentru o reuniune ONU, par să contrazică orice scenariu al unei împăcări între USR PLUS și PNL.
Mai mult, Klaus Iohannis va merge la Congresul PNL pentru a-l susține pe Florin Cîțu și guvernarea condusă de acesta. Afirmațiile președintelui au fost atent analizate și în USR PLUS.
Dan Barna afirmă, într-o declarație pentru Europa Liberă, că președintele „pare să asume un viitor guvern Cîțu – Ciolacu”, un guvern PNL – PSD.
„Mesajele care vin dinspre PNL, vedem astăzi și mesajul președintelui, sugerează această direcție în care PNL va continua să-l susțină pe premierul Florin Cîțu, ceea ce pentru noi înseamnă un USR PLUS în opoziție”, spune Dan Barna.
Acesta a mai arătat că, prin declarația de la New York, președintele „pare că asumă, probabil, un viitor guvern Cîțu-Ciolacu, o continuare a echipei câștigătoare Florin Cîțu – PSD”
Îți mai recomandăm Klaus Iohannis, la ONU: „Pandemia ne-a oferit și oportunități”„Probabil, vom avea un guvern minoritar sau chiar un guvern USL 2.0 după aceste alegeri din PNL, dacă această declarație se confirmă și prin acțiunile ulterioare Congresului”, susține liderul USR PLUS.
Ce face USR PLUS în acest context? Dan Barna spune că partidul rămâne „bloc” în spatele deciziei luate prin care Florin Cîțu nu mai are susținerea politică a USR PLUS, iar orice negociere cu PNL „va porni de la această poziție care nu este tranzacționabilă”.
„Sunt ambele scenarii pe masă: putem să mergem în Opoziție și pare că se conturează această variantă cu un USL 2.0 cu Florin Cîțu – Marcel Ciolacu la conducerea statului sau o variantă mai puțin posibilă în care ne așezăm la masă și discutăm despre un calendar agreat de reforme, cu un alt premier”, a subliniat fostul vicepremier.
Întâlnirea „dezamăgitoare” de la Cotroceni
Barna nu crede în deciziile anunțate de PNL și PSD. Liberalii au votat o Rezoluție în Biroul Politic Național prin care se interzice orice colaborare cu PSD, iar social-democrații au stabilit să depună o moțiune de cenzură.
Îți mai recomandăm Analiză | Lupta Barna - Cioloș pe frontul ieșirii de la guvernare. Cine e avantajat„Acțiunile politice efective sunt cele exprimate prin vot sau prin susținere parlamentară. Acum două zile, PNL și PSD au votat împreună pentru respingerea inițiativei de eliminare a pensiilor speciale pentru primari, un USL 2.0, curat, fără echivoc. Au votat în Biroul Permanent respingerea respectării Constituției în ceea ce privește moțiunea de cenzură, PNL – PSD, umăr la umăr, echipa câștigătoare Cîțu cu Marcel Ciolacu și PSD. Indiferent ce se scrie pe diferite declarații fanfaronice, realitatea și actul istoric care rămâne este votul în solidar, acest USL 2.0, Florin Cîțu – Marcel Ciolacu”, a declarat Dan Barna pentru Europa Liberă.
Cu președintele Klaus Iohannis nu a mai vorbit după întâlnirea „dezamăgitoare” de la Cotroceni din 7 septembrie.
În privința așteptărilor pe care le mai are de la președinte, liderul USR PLUS spune că sunt „așteptările fiecărui cetățean” și „fiecare poate să aprecieze activitatea și performanța oamenilor politici”. În urmă cu două săptămâni, Dan Barna afirma că se aștepta ca președintele să acționeze ca un mediator, ceea ce nu s-a întâmplat.
Atacul lui Stelian Ion
Varianta nominalizării unui premier de la USR PLUS este văzută de Barna doar ca una teoretică, dar „un astfel de scenariu nu se va întâmpla în realitate”.
Dacă Dan Barna nu îl atacă direct pe președintele Iohannis, acest lucru îl face fostul ministru al Justiției.
Îți mai recomandăm România paralizată de Congresul PNL | 10 reforme și decizii blocate„Klaus Iohannis ajută PSD să revină la putere și a reușit să creeze premisele refacerii unei mai vechi legături de iubire după care se pare că a tânjit atâta amar de vreme. Pentru Klaus Iohannis și 'echipa câștigătoare' Constituția a rămas doar un amănunt incomod, iar parteneriatul cu PSD este preferabil celui cu USR PLUS... Lupta lui Iohannis cu pesedismul a fost de fațadă, se vede clar acum. Premierul de la Grivco este uselist pur sânge și nu avem ce-i face. Ne-a înșelat pe toți cei care, în mod naiv, am avut o fărâmă de încredere și l-am votat, mulți dintre noi siliți de împrejurări”, a scris Stelian Ion.
Dacian Cioloș nu a dorit să ofere o declarație după afirmațiile făcute de președinte la New York.
Klaus Iohannis va participa în weekend la Congresul PNL unde se va alege președintele partidului. Cei doi candidați sunt Ludovic Orban, președintele actual al PNL, și Florin Cîțu, premierul în funcție.
La trei zile după Congresul PNL, CCR va decide dacă moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR își poate continua traseul parlamentar. Până în prezent, ea a fost doar citită, dar nu și votată. PNL, PSD și UDMR au decis în Birourile Permanente Reunite ca votul să fie dat după decizia CCR, premierul Cîțu sesizând judecătorii pentru posibile semnături false și încălcarea procedurii.
La finalul săptămânii viitoare, USR PLUS își desemnează președintele și echipa de conducere, candidați fiind Dan Barna, Dacian Cioloș și Irineu Darău.
Îți mai recomandăm De ce se teme USR PLUS de un război cu președintele Iohannis | Dezvăluirea lui Stelian Ion