Autoritățile daneze au concluzionat că conductele Nord Stream 1 și 2 au fost „sabotate” în septembrie 2022, dar că nu există suficiente motive pentru a continua ancheta la nivel național, scrie Reuters.
„Ancheta a determinat autoritățile să concluzioneze că a existat un sabotaj deliberat al conductelor de gaz. Cu toate acestea, evaluarea arată că nu există motive suficiente pentru a urmări un caz penal în Danemarca”, se arată într-un comunicat al poliției din Copenhaga, potrivit Reuters.
Poliția daneză a transmis însă că a cooperat cu parteneri străini relevanți și că ancheta pe care a efectuat-o a fost „complexă și cuprinzătoare”.
Oprirea anchetei daneze vine la câteva săptămâni după ce Suedia a renunțat la propria anchetă privind exploziile, motivând că nu are jurisdicție, dar anunțat că a predat dovezi anchetatorilor germani.
Procuratura federală germană care a transmis că ancheta sa continuă dar că nu va oferi informații suplimentare. Guvernul german este încă „foarte interesat” să clarifice în întregime cazul exploziilor care au distrus conductele Nord Stream, a declarat luni un purtător de cuvânt al executivului la Berlin.
Anul trecut, Germania a declarat la Consiliul de Securitate al ONU că a găsit urme de explozibili submarini pe un iaht cu vele care ar fi putut fi folosit pentru a transporta explozibilii și că scafandrii instruiți ar fi putut atașa explozibilii la conducte.
Îți mai recomandăm Ofițer ucrainean, rol-cheie în sabotajul Nord StreamConductele Nord Stream 1 și 2, în valoare de miliarde de dolari, care transportau gaze pe sub Marea Baltică, au fost rupte de o serie de explozii în zonele economice suedeze și daneze în septembrie 2022, eliberând cantități mari de metan în aer.
Exploziile au avut loc la șapte luni după ce Rusia a invadat Ucraina, care a declanșat o gamă largă de sancțiuni economice și financiare occidentale împotriva Moscovei.
Rusia și Occidentul, aflate în conflict cu privire la invazia Moscovei în Ucraina din februarie 2022, s-au acuzat reciproc pentru explozii.
Kremlinul a calificat situația investigațiilor ca fiind „aproape absurdă”.
„Pe de o parte, există o recunoaștere a sabotajului deliberat, pe de altă parte, nu există progrese suplimentare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, adăugând că Danemarca a refuzat cererile de a furniza informații despre ancheta sa.
Rusia a acuzat Statele Unite, Marea Britanie și Ucraina pentru explozii, care au tăiat în mare parte gazul rusesc de pe piața europeană profitabilă. Aceste țări au negat implicarea.