Un înalt oficial militar ucrainean a jucat un rol-cheie în sabotajul gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică anul trecut, potrivit unei investigații comune a Washington Post și Der Spiegel, publicată sâmbătă. Roman Cervinski, colonel în Forțele pentru Operațiuni Speciale ale Ucrainei, a fost „coordonatorul” operațiunii Nord Stream, au declarat sursele ziarelor american și german.
Ei au citat oficiali din Ucraina și din alte părți ale Europei, precum și alte persoane care cunosc operațiunea, care au vorbit sub condiția anonimatului.
Cervinski ar fi supervizat logistica și o echipă de șase persoane care au închiriat o barcă cu pânze sub identități false și au folosit echipamente de scufundare pentru a plasa încărcături explozive pe conducte, detaliază Washington Post, care adaugă că militarul ucrainean nu a planificat operațiunea, nici nu a acționat singur, ci a primit ordine de la oficialii ucraineni.
Patru scurgeri mari de gaze au fost descoperite pe cele două conducte ale Nord Stream din largul insulei daneze Bornholm la sfârșitul lunii septembrie 2022. Institutele seismice au înregistrat două explozii subacvatice chiar înainte de apariția scurgerilor de gaze.
Conductele au fost în centrul tensiunilor geopolitice, deoarece Rusia a redus livrările de gaze către Europa, ca represalii suspectate la sancțiunile occidentale din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.
În funcție de sursă, responsabilitatea pentru explozii a fost atribuită Ucrainei, Rusiei sau Statelor Unite, dar toți au negat acest lucru.
Prin avocatul său, Cervinski a negat orice rol în sabotarea conductelor.
„Toate speculațiile despre implicarea mea în atacul asupra Nord Stream sunt răspândite de propaganda rusă fără nicio bază”, a declarat Cervinski într-o declarație scrisă pentru The Washington Post și Der Spiegel.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat în repetate rânduri că țara sa a fost implicată în exploziile conductei.
„Nu aș face niciodată asta”, a declarat el pentru cotidianul german Bild în iunie anul trecut, adăugând că „ar dori să vadă dovezi”.
Potrivit The Washington Post, operațiunea de sabotaj a fost concepută fără cunoștința președintelui Volodimir Zelenski. Washington Post și Der Spiegel scriu că au contactat guvernul ucrainean pentru o reacție la ancheta lor comună, dar nu au primit niciun răspuns.