“Dăncilă a vorbit puțin în această ședință spre deosebire de celelalte. Ne-a cerut să fim alături de ea, împreună până la capăt, să luptăm ca o echipă și ne-a transmis că nu trebuie să plecăm de la guvernare. Premierul a cerut să schimbăm toți prefecții de la ALDE și toți secretarii de stat”, au spus surse din PSD pentru Europa Liberă.
Rând pe rând liderii partidului au început să-și spună punctul de vedere, iar printre cei care au vorbit despre posibilitatea ieșirii de la guvernare au fost Marcel Ciolacu, Eugen Teodorovici și Olguța Vasilescu. Fiecare a venit însă cu argumente diferite, iar ședința nu s-a lungit foarte mult, durând cu puțin peste două ore.
“Ciolacu ne-a spus că dacă am ieși de la guvernare am putea avea majoritate în Parlament, dar în Opoziție, alături de ProRomânia și ALDE. Astfel, putem să controlăm Guvernul așa cum dorim înainte de locale și parlamentare”, au spus surse din PSD.
Potrivit acestora și Eugen Teodorovici a vorbit despre posibilitatea ieșirii de la guvernare, dacă partidul nu mai are majoritate, el spunând că cei din Opoziție nu se vor descurca cu atingerea deficitului.
“Olguța Vasilescu a spus că nu trebuie să lovim prea tare în ALDE pentru că vom avea nevoie de ei la locale, dar și la moțiunea de cenzură. A spus că ieșirea de la guvernarea este o soluție, dar nu a insistat foarte mult pe această idee”, au afirmat cei care au fost la ședința Comitetului Executiv al PSD.
Votul în două tururi, spaima PSD
Discuția s-a oprit însă în momentul în care s-a vorbit despre alegerile locale. Lideri ai partidului susțin că dacă PSD pleacă de la guvernare se poate întoarce sistemul de vot în două tururi pentru primari, ceea ce ar constitui un dezavantaj maxim pentru partid.
“Printre cei care au vorbit despre această variantă a fost chiar premierul Viorica Dăncilă, dar și Mihai Fifor. Ea ne-a spus că ALDE a cerut în cadrul negocerilor revenirea la sistemul de vot în două tururi pentru primari și ne-a explicat că nu poate accepta așa ceva. Nu a menționat însă și alte motive pentru ruperea Coaliției”, susțin cei din PSD
PSD nu se grăbește cu votul de învestitură, parlamentarii au cerut să se poarte cu mănuși cu ALDE, fără a se lua decizii radicale la nivelul Guvernului.
“Nu ne vom grăbi să îi dăm afară pe cei din ALDE. Eu am cinci directori la mine în județ, secretari de stat, de ce să îi dăm afară? Parlamentarii lor nu vor vota niciodată o moțiune de cenzură dacă văd că nu le dăm oamenii afară. Ce să obțină de la viitorul Guvern, dacă noi le păstrăm deja oamenii în funcții”, a dezvăluit un lider planul PSD pentru a ține aproape oamenii din ALDE.
PSD evită votul de învestitură
Plecarea ALDE de la guvernare pune Guvernul într-o situație delicată, deoarece ar trebui să vină în fața Parlamentului în termen de 45 de zile pentru un nou vot de învestitură.
Planul celor din PSD este să numească interimari, dar să nu se grăbească cu votul de învestitură. De altfel, toți liderii PSD au vorbit despre faptul că majoritatea se verifică în Parlament, iar cei din Opoziția trebuie să o demonstreze printr-o moțiune de cenzură.
“Avem 45 de zile să numim interimari, după care nu scrie nicăieri că suntem obligați să venim în Parlament. Poate ajungem la Curtea Constituțională și mai durează încă 45 de zile. Până atunci, trec prezidențialele. Dacă pierdem, aia e, putem ieși de la guvernare și îi lăsăm să se descurce cu bugetul pe 2020”, a subliniat un lider PSD.
Potrivit liderilor social-democrați se va încerca racolarea la bucată a parlamentarilor, iar premierul le-a cerut să vorbească cu parlamentarii pe care îi consideră prieteni pentru a nu vota la moțiunea de cenzură.
Viorica Dăncilă a evitat să spună clar dacă va veni în Parlament pentru un vot de învestitură în intervalul de 45 de zile. Ea a prezentat și prima trădare din partea ALDE, ministrul de Externe, Ramona Mănescu, preferând să rămână în Guvern decât să respecte decizia partidului care a propulsat-o în această funcție.
“Este o decizie de neînțeles din partea ALDE, am încercat să vedem ce stă în spatele acestei decizii, nu putem vorbi despre restructurare, un nou program de guvernare, înțelegeam dacă e vorba de o candidatură. Înțeleg că Tăriceanu a dorit să candideze din partea PSD, înțelegeam dacă ieșea din Coaliție pentru a-l susține pe Tăriceanu pentru a-și crește partidul în sondaje. ALDE a dorit să plece de la guvernare și să se alăture ProRomânia”, a declarat Viorica Dăncilă la finalul Comitetului Executiv.
Președintele PSD a explicat că nu putea veni cu restructurarea Guvernului în Parlament, deoarece nu era sigură că are majoritatea necesară.
Dăncilă a anunțat că va numi miniștri interimari de la PSD în locul celor care vor pleca, interimari urmând să ajungă Niculae Bădălău - Energie, Radu Oprea – Relația cu Parlamentul și Ioan Deneș – ministrul Mediului.
PSD urmează să aibă la sfârșitul săptămânii un nou Comitet Executiv la Mamaia, dar și o întâlnire cu grupurile parlamentare.
Îți mai recomandăm Coaliția PSD-ALDE s-a rupt. ALDE iese de la guvernare. Tăriceanu: Nu mai putem cauționa măsuri cu care nu suntem de acordÎți mai recomandăm Mesajul Vioricăi Dăncilă la ruperea coaliției PSD-ALDE. Merge „înainte cu guvernarea țării” și dă startul la racolarea parlamentarilor ALDE Îți mai recomandăm Omul din spatele lansării Vioricăi Dăncilă la prezidențiale. Eugen Teodorovici, premierul care n-a mai fost