Patru oameni au murit și unul a fost rănit în urma vijeliilor și ploilor de miercuri, conform unui bilanț al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. De asemenea, au fost înregistrate pagube în București și în 22 de județe.
53 de localități din 22 de județe și municipiul București au fost afectate de fenomenele meteo.
„Tragicul bilanț cuprinde și patru persoane care și-au pierdut viața. Trei dintre acestea au fost lovite de fulger în județele Botoșani și Caraș-Severin, în timp ce o altă persoană a decedat ca urmare a căderii unui copac peste autoturismul în care se afla, în județul Alba”, precizează IGSU.
O persoană a fost rănită în județul Ilfov, după ce un copac s-a prăbușit peste mașină aflată în mers.
Îți mai recomandăm Premieră. Guvernul, reclamat în instanţă, pe tema schimbărilor climatice. Miniştrii, puşi la platăDe asemenea, nouă case, 16 blocuri și 18 autoturisme au fost avariate în urma furtunilor. Șase stâlpi și peste 110 copaci au căzut pe drumuri, autoturisme și clădiri.
„Aceste situații înregistrate la nivel național reprezintă dovada clară că fenomenele meteo periculoase nu trebuie ignorate, iar frecvenţa de manifestare a acestora s-a intensificat în ultima perioadă”, spune IGSU.
Instituția sfătuiește populația în acest context să țină cont de avertizări și de recomandări, pentru că „efectele unor situaţii de urgenţă pot fi limitate sau chiar eliminate”.
Președintele Iohannis: Trebuie să dezvoltăm continuu sistemele de avertizare timpurie
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis că este „alături de familiile victimelor și de toți cei răniți în urma vijeliilor din ultimele zile, într-un mesaj publicat pe Facebook.
„În aceste zile, România și Europa resimt cu intensitate efectele schimbărilor climatice prin furtuni violente, valuri intense de căldură și incendii de vegetație amplificate de temperaturile atipic de ridicate. Suntem martori la fenomene meteo extreme cu impact major asupra bunăstării, a sănătății și chiar asupra vieții cetățenilor”, afirmă președintele român.
Klaus Iohannis mai spune că „pentru a-i proteja pe oameni, trebuie să dezvoltăm continuu sistemele de avertizare timpurie cu privire la fenomenele meteo extreme” și că „este deosebit de important să ținem cu toții cont de aceste avertizări meteorologice pentru a evita tragedii”.
Îți mai recomandăm Efectele încălzirii globale. Zonele din România unde se cultivă kiwi, kaki sau curmaleFenomenele meteo extrem au cauzat probleme și în traficul feroviar. Cinci trenuri de călători au avut întârzieri cuprinse între 281 şi 376 de minute, potrivit unui comunicat al CFR Călători.
Compania precizează că, din cauza vremii nefavorabile, circulaţia trenurilor va fi afectată la nivelul întregii reţele, fiind necesare „decalări ale orelor normale de circulaţie pentru asigurarea legăturilor la destinaţia finală pentru toţi pasagerii trenurilor întârziate”.