Deciziile Coaliției: eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, desființarea Secției Speciale până în aprilie

Liderii Coaliției de guvernare în momentul semnării acordului de colaborare, ianuarie 2021

Conducerea Coaliției a discutat astăzi despre desființarea Secției Speciale, eliminarea rapidă a pensiile speciale ale parlamentarilor, revocarea Avocatului Poporului și schimbarea conducerilor TVR și SRR.

Liderii Coaliției urmează să aibă o întâlnire cu președintele Iohannis în această seară pentru a discuta despre bugetul pe 2021. Subiectul eliminării sporurilor nu a mai fost discutat în ședință, Parlamentul urmând să decidă în privința lor.

Prima decizie a Coaliției de guvernare este legată de eliminarea rapidă a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Strategia constă în scoaterea de la sertar a unui proiect mai vechi din Parlament, care să intre mâine pe ordinea de zi a Birourilor Permanente Reunite. Miercuri ar trebui ca acest proiect să fie votat în plen.

Pentru eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor este nevoie de votul într-un plen reunit, la care să participe deputații și senatorii. Reprezentanții UDMR se opun în continuare ideii eliminării pensiilor speciale ale parlamentarilor. Kelemen Hunor le-a transmis colegilor de Coaliție că Uniunea dorește eliminarea tuturor pensiilor speciale. Liderii PNL și USR-PLUS i-au explicat că un astfel de demers a eșuat deja anul trecut, din cauza deciziilor Curții Constituționale, și că nu pot repeta același scenariu.

„UDMR nu vrea să elimine pensiile speciale și ne tot spun că vor eliminarea tuturor pensiilor, știind că acest lucru nu se poate”, au spus surse participante la discuții.

PSD a depus săptămâna trecută un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale. Coaliția a decis să nu se meargă pe acest proiect, mai ales că în Parlament nu a fost constituită Comisia de Statut. O inițiativă abia depusă ar trebui să treacă prin comisii, ceea ce ar însemna să treacă mai mult timp până la adoptarea sa.

Cheltuielile pentru pensiile speciale ale foștilor senatori se ridică la 18,2 milioane de lei în 2021. În proiectul de buget al Camerei Deputaților, se precizează că pentru pensiile speciale ale foștilor parlamentari efortul anual este de peste 35.7 milioane de lei.

Desființarea Secției Speciale până în aprilie

Discuțiile din Coaliție au vizat și modul în care se va desființa Secția Specială, după avizul negativ de săptămâna trecută din partea CSM. Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au stabilit că Executivul urmează să fie trimită un proiect de lege în Parlament pentru desființarea SIIJ.

Îți mai recomandăm DNA reacționează la discuțiile aprinse din CSM. „Nu ne vom lăsa intimidați”

„Nu se pune problema unei Ordonanțe de Urgență în cazul Secției Speciale. Termenul avansat de ministrul Justiției pentru desființarea Secției este luna martie, cel mai târziu luna aprilie”, au declarat surse din Coaliție pentru Europa Liberă.

Tot în domeniul Justiției, ministrul urmează să vină cu un pachet în Parlament pentru modificarea mai multor articole din Codul Penal și de Procedură Penală.

„Discuția despre noul pachet va fi deschisă în luna aprilie și are legătură cu Mecanismul de Cooperare și Verificare”, au afirmat sursele citate.

Discuții cu Vlad Voiculescu și Claudiu Năsui

Coaliția a decis și modul în care se va reorganiza fostul minister al Economiei, care a fost divizat în Ministerul Economiei și cel al Energiei. În guvern a existat un stare de tensiune între Claudiu Năsui și Virgil Popescu, deoarece nu există o Hotărâre privind noua organizare a ministerului, în speță noua organigramă. La ședința Coaliției de la Parlament s-a decis ce companii revin fiecărui minister, dar și cum va arăta Hotârârea privind înființarea celor două ministere.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a fost și el prezent la ședința Coaliției, unde a primit asigurări că are tot sprijinul la moțiunea simplă depusă de PSD.

„Nu cred că există un ministru în acest guvern care să fie complet mulțumit de bugetul pe care l-a primit. E un buget care ne permite să facem investiții, care ne permite să rezolvăm problemele urgente, e un buget care încă e în discuții”, a răspuns Vlad Voiculescu când a fost întrebat de Europa Liberă dacă este mulțumit de bugetul pe care l-a primit, în scădere cu 11% față de cel precedent, iar pandemia încă în desfășurare.

Îți mai recomandăm Lupta nevăzută din Cancelaria premierului. Cum fentează decizia lui Florin Cîțu înțelegerea cu USR-PLUS

În privința șefului Cancelariei premierului, PLUS este obligat să facă o nouă propunere, după ce Victor Giosan a refuzat să mai ocupe această poziție. Refuzul vine ca urmare a golirii de conținut a funcției, cele mai multe atribuții revenind șefei de cabinet a premierului Florin Cîțu.

Avocatul Poporului și TVR au rămas în discuție

Revocarea Avocatului Poporului și revocarea conducerilor TVR și SRR a rămas la stadiul de analiză în interiorul Coaliției. Toți președinții partidelor au fost de acord că trebuie respinse în Parlament rapoartele de activitate ale conducerilor TVR și SRR pe 2019 și 2020. Un vot în plen este echivalent cu demiterea conducerilor celor două instituții. În privința Avocatului Poporului, PNL și USR-PLUS doresc revocarea din funcție a Renatei Weber, dar nu s-a ajuns la un acord final asupra strategiei de urmat.

În privința sporurilor, subiectul nu a mai fost abordat în discuțiile de azi ale Coaliției. A rămas ca tema să fie abordată în Parlament cu ocazia schimbării legii salarizării.

Liderii Coaliției de guvernare se vor întâlni în cursul serii cu președintele Klaus Iohannis pentru a discuta despre buget și relațiile din interiorul majorității guvernamentale.

„Coaliția e solidă”, a fost descrierea făcută de Dan Barna. La ultima ședință avută de Coaliție cu președintele Klaus Iohannis acesta le-a recomandat să nu își lege șireturile unii altora și să coopereze.

Îți mai recomandăm Mesajul lui Klaus Iohannis pentru Coaliție: „Aveți grijă să nu vă legați șireturile unii altora”. Prima „șopârlă" în Guvern