Linkuri accesibilitate

Mesajul lui Klaus Iohannis pentru Coaliție: „Aveți grijă să nu vă legați șireturile unii altora”. Prima „șopârlă" în Guvern


Premierul Florin Cîțu și președintele USR, Dan Barna, decembrie 2020
Premierul Florin Cîțu și președintele USR, Dan Barna, decembrie 2020

În timp ce Klaus Iohannis caută să afle prioritățile miniștrilor, vorbește despre unitate în guvern și reformă, partidele din Coaliție se ceartă pe împărțirea funcțiilor. La discuția de la Vila Lac, președintele i-a atenționat pe liderii Coaliției de centru-dreapta să acționeze unitar.

Președintele a avut mai puține ieșiri publice în conferințe de presă la începutul acestui an, dar și-a păstrat strategia de a comunica constant cu miniștrii și liderii partidelor din Coaliția de guvernare.

Prima întâlnire din acest an a avut loc miercuri, la Vila Lac, iar la ea au participat președintele PNL, premierul, co-președinții USR-PLUS, președintele UDMR și liderul grupului minorităților naționale din Parlament.

Surse din partidele care au participat la discuții au relatat pentru Europa Liberă că întâlnirea a fost una „amicală”, una de deschidere pentru discuțiile ulterioare.

„Klaus Iohannis ne-a felicitat că am reușit să formăm un guvern până la Crăciun.. Ne-a cerut să colaborăm în continuare și să nu ne legăm șireturile unii altora”, au dezvăluit surse politice.

După prima întâlnire, președintele i-a convocat, în cursul zilei de joi, pe miniștrii USR-PLUS la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre programul de guvernare și acțiunile pentru fiecare minister. Întâlnirea a avut un format neobișnuit, deoarece Klaus Iohannis a preferat să discute cu miniștrii fiecărui partid în zile diferite. Joi au fost invitați cei de la USR-PLUS, iar vineri cei de la PNL. La ambele întâlniri a participat și premierul Florin Cîțu.

„Atmosfera a fost constructivă. Iohannis a ascultat prioritățile miniștrilor și ne-a spus că trebuie să facem reforme în acest an. A insistat că trebuie să facem reforme, miza este să facem reformele promise”, au precizat surse din USR-PLUS.

Un aspect discutat în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni a fost legat de construcția de autostrăzi.

„Drulă, ministrul Transporturilor, a spus că România trebuie să insiste pentru construcția de autostrăzi, chiar dacă Europa pune accent pe Green Deal. Țările din Uniunea Europeană și-au construit autostrăzile în ultimii 50 de ani, noi sunt la început. Președintele ne-a transmis că trebuie să găsim o balanță între viziunea europeană și proiectele de infrastructură de care România are nevoie”, au explicat sursele citate.

Potrivit acestora, formatul întâlnirii a fost unul necesar pentru ca fiecare ministru să-și prezinte planul de acțiune.

„Dacă chema tot guvernul, nu se mai înțelegea nimic, era puțin timp de discuții. Iohannis vrea să arate că este jucător și în acest an, discuțiile au fost bune, nu e o problemă că nu au fost toți miniștrii”, a fost opinia unui lider din USR-PLUS.

Miniștrii USR-PLUS au postat pe Facebook mai multe mesaje după întâlnirea de la Cotroceni.

„Am vorbit împreună despre prioritățile miniștrilor USR PLUS, iar președintele ne-a îndemnat să ne asumăm curajos reforme. Și vom face acest lucru! Mai mult, nu doar că ne vom susține unul pe celălalt pentru îndeplinirea obiectivelor pe care coaliția de guvernare și le-a propus, dar ne bucurăm și de sprijinul președintelui Klaus Iohannis”, a scris pe Facebook ministrul Cercetării, Ciprian Teleman (USR-PLUS).

Claudiu Năsui, ministrul Economiei, a declarat că președintele a dorit să se informeze despre prioritățile miniștrilor și despre ce au găsit în ministere.

Pace cu Iohannis, tensiuni în Coaliție

Dacă tonul discuțiilor cu președintele Iohannis a fost unul amical, starea de spirit în Coaliție rămâne una de neîncredere. În această perioadă se împart prefecții, secretarii de stat, șefii de agenții, dar se fac și numiri în posturile cheie.

„La nivel politic, lucrurile nu arată prea bine. Cei de la PNL încearcă să ne facă șopârle, ”, au afirmat surse din USR-PLUS.

Conform înțelegerii inițiale, PNL a obținut Secretariatul General al Guvernului, iar USR-PLUS a primit șeful Cancelariei premierului, care urma să revină unui membru PLUS.

„Ieri seara a dat Cîțu un ordin prin care atribuțiile Cancelariei sunt preluate de șeful de cabinet al premierului și cancelarul rămâne numai decorativ. O să fie o discuție în Coaliție”, au spus cei din USR-PLUS.

În Monitorul Oficial a apărut ieri o decizie privind atribuțiile, organizarea și funcționarea Cancelariei prim-ministrului în care se prevede că „directorul de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, coordonează direct îndeplinirea atribuțiilor”.

Partidele din Coaliția de guvernare s-au blocat și la împărțirea funcțiilor de prefect, deținute în prezent de PNL datorită fostului guvern. Liberalii vor trebui să cedeze funcții de prefect în aproape 20 de județe celor de la USR-PLUS și UDMR.

Discuția finală va avea loc săptămâna viitoare, după ce PNL va trebui să decidă în privința județelor pe care vor să le păstreze. În interiorul Coaliției s-a discutat despre un sistem de împărțire a județelor. PNL are prima opțiune, dar apoi vine și rândul celor de la USR-PLUS și UDMR să își aleagă județele pentru care vor nominaliza prefecți.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG