Serviciile secrete ungare l-au audiat pe șeful companiei de la Budapesta implicate în afacerea pagerelor ucigașe

Oamenii reacționează după ce o explozie a avut loc în timpul funeraliilor celor uciși când sute de dispozitive de paging au explodat în Liban cu o zi înainte, în suburbiile de sud ale Beirutului, la 18 septembrie 2024.

Serviciile secrete maghiare l-au audiat pe directorul executiv al BAC Consulting, o companie cu sediul la Budapesta care are legătură cu exploziile mortale ale pagerelor utilizate de membrii Hezbollah în această săptămână, a declarat guvernul maghiar pe 21 septembrie.

Firma taiwaneză de pager Gold Apollo a declarat pe 18 septembrie că modelul de pager folosit în exploziile din Liban a fost fabricat de BAC Consulting, companie din Ungaria, adăugând că a acordat doar licența mărcii sale către companie și nu a fost implicată în producția dispozitivelor.

Cristiana Barsony-Arcidiacono, 49 de ani, CEO italo-ungar și proprietar al BAC Consulting, a declarat pentru NBC News la începutul acestei săptămâni că nu firma ei a fabricat pagerele și a spus că a fost „doar intermediarul”.

Informații publicate de New York Times, pe baza mărturiilor a mai multor oficiali din domeniul apărării și al informațiilor, au sugerat că guvernul israelian nu a modificat dispozitivele Hezbollah care au explodat, ci le-a fabricat.

Îți mai recomandăm Atac israelian asupra Beirutului după ce Hezbollah a atacat Israelul cu 150 de rachete

Israelul ar fi exploatat frica șefului Hezbollah, Hassan Nasrallah, de a fi interceptat prin telefonul mobil încă de dinainte ca acesta să nu-l mai folosească și să înceapă să utilizeze pagerele ca metodă principală de comunicație.

BAC Consulting e o companie cu sediul în Ungaria care avea contract pentru a produce dispozitivele în numele unei companii taiwaneze, Gold Apollo.

Conform NYT, firma ungară era un paravan israelian, potrivit a trei ofițeri de informații care au avut acces la detalii despre operațiune. Aceștia au declarat că au fost create cel puțin alte două companii fantomă pentru a masca identitatea reală a persoanelor care au creat pagerele: ofițeri de informații israelieni.

Îți mai recomandăm Pagerele și stațiile walkie-talkie ucigașe. Cum au explodat mii de dispozitive folosite de Hezbollah

În timp ce timpul trecea și Hezbollah era convins să cumpere aceste pagere, BAC Consulting ar fi preluat comenzi și de la clienți obișnuiți, pentru care ar fi produs pagere neexplozive.

Atunci când gruparea libaneză a fost convinsă, firma-paravan a început să fabrice pagere separat, iar acestea conțineau baterii cu explozibil PETN, potrivit celor trei ofițeri de informații.

Pagerele au început să fie livrate – în număr mic – în Liban în vara anului 2022 , dar producția a fost rapid accelerată după ce liderul Hezbollah a renunțat la telefoanele mobile, conform NYT.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.