Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, după rebeliunea din 24 iunie: „Societatea a cerut-o”

Mercenarii Wagner au intrat relaxat în Rostov pe Don (Rusia) pe 24 iunie, mercenarii fiind întâmpinați cu entuziasm de către localnici.

În prima sa declarație publică de după revolta din 24 iunie, liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, transmite că „societatea a cerut-o”. El și-ar fi trimis trupele către Moscova ca protest față de inițiativa Ministerului Apărării de a-i desființa gruparea de luptători. 

Autoritățile ruse au decis să desființeze gruparea mercenară de la 1 iulie și să o integreze în Ministerul Apărării.

Prigojin, liderul acestora și creatorul armatei de mercenarii de care regimul de la Kremlin s-a folosit în multe zone de conflict din lume, a transmis că se opune acestei decizii. Comandanții Wagner ar fi refuzat să semneze contractul cu Ministerul.

Într-un mesaj vocal de 11 minute publicat luni pe Telegram, Prigojin spune că trupele sale de mercenari nu au încercat să-l înlăture pe Putin sau pe regimul său. Din contră, civilii ruși au ieșit în stradă să-i întâmpine cu steaguri ruse și embleme Wagner.

Cu toate acestea, rebeliunea sa, care s-a desfășurat cu mare ușurință de la granița cu Ucraina și până în apropierea Moscovei a dezvăluit „grave probleme de securitate pe întreg teritoriul țării”, transmite Prigojin.

„Ne-am oprit în momentul în care părea evident că s-ar fi scurs prea mult sânge”, a repetat liderul Wagner. El adaugă că trupele sale au ajuns în rază de tragere față de Moscova.

Your browser doesn’t support HTML5

Rusia | Rebeliunea Wagner a durat o zi. Ce s-a întâmplat în Voronej și Rostov pe Don

„De aceea credem că demonstrarea capacității noastre este de ajuns”, continuă Prigojin.

El acuză trupele guvernamentale ale Rusiei că au tras în trupele Wagner.

„Scopul marșului a fost să tragem la răspundere oficialii care, prin acțiunile lor neprofesionale, au comis un mare număr de greșeli. Societatea a cerut-o”.

Prigojin a precizat că luptărorii săi au ucis piloți ruși în timpul rebeliunii, o decizie pe care o „regretă”, dar care ar fi fost necesară pentru că armata trăgea în ei. Liderul Wagner spune că trupele sale nu au ucis niciun soldat la sol, dar că 30 dintre mercenari ar fi fost uciși.

„Am intrat și am preluat complet controlul orașului Rostov. Civilii s-au bucurat să ne vadă. Mișcarea trupelor Wagner este un exemplu pentru cum ar fi trebuit să arate 24 februarie”, adaugă Prigojin. El consideră că, dacă Wagner ar fi desfășurat primul atac asupra Ucrainei, ar fi cucerit țara rapid.

Îți mai recomandăm Grupul Wagner a capturat un comandant rus. Evgheni Prigojin acuză armata rusă că a încercat să-i arunce oamenii în aer

Nu se știe cu siguranță unde se află Prigojin, însă un canal de știri rus a raportat că liderul mercenar a fost văzut într-un hotel din Minsk.

Până în dimineața de luni, dosarul penal împotriva liderului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a rămas în continuare deschis. Prigojin este acuzat de trădare și răzvrătire, transmite presa rusă.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, ar fi apărut luni în public, pentru prima dată după revolta armată de sâmbătă.

Ministerul a difuzat o înregistrare în care Serghei Șoigu apare în timpul unui zbor cu avionul, ascultând rapoarte la un post de comandă condus de gruparea militară rusă Zapad (Vest).

Înregistrarea era fără sunet și nu au fost precizate locul și timpul vizitei.

Îți mai recomandăm Ministrul rus al apărării a apărut public după revolta Wagner. Evgheni Prigojin nu a mai comunicat de sâmbătă

În timpul revoltei, Prigojin ceruse ca Serghei Șoigu și Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General, să fie predați forțelor sale pentru a putea „restabili justiția”.

Tot luni a apărut și primul mesaj video al președintelui Putin de după rebeliunea Wagner. El s-a adresat poporului rus condamnând mercenarii care „au înjunghiat în spate” țara, pe care a jurat să-i zdrobească. Nu este clar când a fost înregistrat acest mesaj.

Ce s-a întâmplat sâmbătă în Rusia?

În dimineața zilei de 24 iunie, Evgheni Prigojin a anunțat pe Telegram la forțele sale ocupă sediul militar din Rostov pe Don și controlează sediile militare și aeroportul orașului din sudul Rusiei.

Scopul mercenarilor ar fi fost să schimbe conducerea Ministrului rus al Apărării, inclusiv pe ministrul Serghei Șoigu și pe șeful de Stat Major al forțelor armate ruse, Valeri Gherasimov.

Șeful mercenarilor Wagner a mai spus că forțele sale au trecut din Ucraina în Rusia și nu s-au confruntat cu vreo rezistență din partea recruților ruși pe care i-ar fi întâlnit. Prigozhin a spus că Wagner nu „luptă împotriva copiilor” și „va distruge pe oricine ne stă în cale”.

Îți mai recomandăm A fost sau n-a fost tentativă de lovitură de stat? Ce urmează în Rusia după revolta de o zi a lui Prigojin

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat vehicule militare, inclusiv tancuri, pe străzile din Rosto-on-Don și scene în care mercenarii lui Wagner s-ar fi întâlnit față în față cu oficiali militari ruși în oraș.

Rostov pe Don este o bază logistică principală pentru operațiunile de război ale Rusiei în Ucraina.

De acolo, Prigojin le-a ordonat trupelor sale să înceapă marșul spre Moscova. După ce au trecut de Voronej, și au ajuns la doar 200 de km de capitală, Progojin le-a ordonat trupelor să se oprească și să se întoarcă în Ucraina. Decizia ar fi fost luată după medierea prin președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko.

Îți mai recomandăm Interviu | Istoricul Cosmin Popa: Sistemul lui Vladimir Putin începe să se descompună

Înțelegerea negociată a fost ca Prigojin să-și ducă în Belarus toate trupele, iar astfel nu vor fi urmăriți penal în Rusia. Ca parte a acordului, luptătorii Wagner care nu au luat parte la marș vor intra sub controlul direct al armatei ruse, o mișcare căruia Prigojin i-a rezistat vehement.

Duminică seara, mercenarii Wagner ieșiseră din Rostov. Ei s-au îndreptat spre Belarus, unde li s-a acordat amnistie.

Cine este Evgheni Prigojin?

Șeful mercenarilor Wagner are 61 de ani, este originar din Sankt Petersburg și a operat timp de mulți ani din umbră. A fost numit „bucătarul lui Putin”.

După ce și-a început viața ca infractor (în anii '80), a acumulat o avere consistentă din contracte guvernamentale de catering și conducea o faimoasă „fabrică de troli” în Sankt Petersburg, vârful de lance al eforturilor Moscovei de a influența alegerile din alte țări.

Îți mai recomandăm Cine este șeful grupului Wagner. Evgheni Prigojin, de la bucătarul lui Putin la comandant militar al mercenarilor

În ultimele luni, pe măsură ce grupul său de mercenari Wagner, aparent privat, a preluat greul luptelor crâncene din orașul Bahmut din estul Ucrainei și din jurul acestuia, Prigojin a ieșit la rampă căptătând statut de vedetă și vizibilitatea unui om de stat.

Frecventele sale comunicate de presă, redactate fără menajamente, și criticile sale necontrolate și pline de înjurături la adresa înalților oficiali ruși și a șefilor militari au devenit un fel de marcă personală.

Mercenarii săi au intervenit în țări precum Siria sau Mali.