Deficit de 1,58% din PIB, după primele două luni din an. Guvernul vrea să obțină 7% deficit în 2025

Deficitul bugetar al României a fost de 30 de miliarde de lei, adică 1,58% din PIB, după primele două luni din 2025. Doar în februarie, deficitul a fost de 19 miliarde lei, adică 1% din produsul intern brut. În ianuarie anul acesta, deficitul a fost de 0,58% din PIB, adică 11 miliarde de lei.

În primele două luni din anul 2025, deficitul bugetar al României a fost de 30 de miliarde de lei, adică 1,58% din Produsul Intern Brut (PIB), conform Profit.ro.

Nivelul ridicat al deficitului bugetar pentru luna ianuarie a fost explicat de guvern și prin plata unor cheltuieli amânate la finalul lui 2024, o situație care ar fi putut să apară și în luna februarie, mai scrie publicația economică.

De cealaltă parte, adoptarea bugetului abia în februarie a făcut ca unele cheltuieli în luna ianuarie să fi fost plafonate la media anului 2024, ceea ce înseamnă o limitare a cheltuielilor.

În același timp, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat la Digi24 că execuția bugetară pe primele două luni ale lui 2025 și sumele raportate arată o creștere față de februarie 2024.

„Practic, sumele raportate în februarie pentru activitatea economică din luna ianuarie arată o îmbunătățire fără echivoc, o creștere de chiar 23% față de februarie 2024. La marii contribuabili, de exemplu, care reprezintă cele peste 1.400 de companii, peste 51% din contribuția economiei la încasările totale ale statului, acolo avem clar o îmbunătățire de 23% față de anul precedent februarie”, a explicat Tanczos Barna.

„Dacă ne uităm însă la luna ianuarie, acolo creșterea a fost un pic mai lentă pe anumite categorii de impozite, chiar o reducere față de ianuarie 2024”, a continuat el.

„Așteptăm taxele pentru martie. (...) Dacă acest trend merge mai departe, putem să spunem că putem realiza veniturile pe care le-am preconizat”, a mai spus Tanczos Barna.

Profit.ro scrie, de asemenea, că ANAF a colectat eficient taxe și impozite în luna februarie. În total, în primele două luni din acest an, ANAF a colectat la bugetul de stat 72,54 miliarde de lei.

Aceste cifre sunt relevante doarece bugetul pentru 2025 ia în calcul o creștere a încasărilor la bugetul de stat de 16%.

Datoria statului a crescut cu 180 de miliarde de lei anul trecut și a ajuns la final de decembrie 2024 la 964,3 miliarde de lei, respectiv 54,6% din PIB.

Profit.ro mai scrie că, în ultimii cinci ani, guvernele care au condus România au crescut datoria publică cu 591,4 miliarde de lei.

Principala cauză a creșterii accelerate a datoriei publice este deficitul bugetar. Acesta rezultă din creșterea cheltuielilor publice, încrederea scăzută a investitorilor, dependenta de finanțare externă și folosirea fondurilor împrumutate pentru cheltuieli curente cu salarii și pensii, și nu pentru investiții, care ar stimula creșterea economică pe termen lung.

În 2024, Guvernul a împrumutat un miliard de euro săptămânal

Preşedintele interimar Ilie Bolojan a afirmat că, în 2024, România s-a împrumutat cu un miliard de euro săptămânal.

El a atras atenția că deficitul bugetar de anul trecut, de peste 8,6%, s-a înregistrat într-o perioadă de creștere economică și a avertizat că orice guvern va veni va trebui să ia decizii nepopulare pentru reducerea deficitului.

Bolojan a spus că există trei soluţii: fie reducerea cheltuielilor de funcţionare, fie creşterea taxelor şi impozitelor în aşa fel încât care să compenseze deficitele, fie o combinaţie între cele două.

„Dacă nu vom face aceste restructurări, e doar o problemă de timp până vom ajunge la majorarea taxei şi impozitării. Nu scăpăm de această chestiune. Asta trebuie să le spunem oamenilor”, a declarat Ilie Bolojan, într-un interviu acordat luni pentru Antena 3 CNN.

Îți mai recomandăm Furie, neliniște, depresie. Ce s-a întâmplat cu societatea și economia României în cele trei luni de tensiuni politice

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.