Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale acestui an s-a încheiat cu un deficit de 1,42% din PIB, respectiv 22,75 miliarde de lei. Bugetul pentru 2023 este construit pe un deficit de 4,4% din PIB.
Ministerul Finanțelor (MF) a informat vineri că deficitul se datorează în principal creșterii investițiilor (56,5% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent).
La aceasta se adaugă și compensarea facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale casnici şi noncasnici în valoare (un total de 2,5 miliarde lei).
De asemenea, potrivit MF, deficitul vine și ca urmare a volumului mai mare de decontări de bunuri şi servicii pentru medicamente, încetinirea ritmului de încasări ale veniturilor, precum şi de „influenţele” implementării etapei a doua a Programului Sprijin pentru România.
Potrivit Agerpres, execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2022 s-a încheiat cu un deficit de 15,7 miliarde lei, respectiv 1,11% din PIB.
Veniturile bugetului general consolidat au fost de 114,17 miliarde lei în primul trimestru al anului, cu 9,7% peste nivelul încasat în perioada similară a anului trecut, mai informează ministerul, citat de News.ro.
În ceea ce privește cheltuielile, acestea au fost de 136,92 miliarde lei, în creștere cu 14,3% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent. Cheltuielile de personal au fost de peste 30,5 miliarde de lei, în creştere cu 7,8% comparativ cu primul trimestru din 2022.
Îți mai recomandăm Impozitarea cu 16% a veniturilor bugetare peste salariul președintelui, poarta spre renunțarea la cota unică. Cedează PNL?