Discuțiile din ultimele zile și soluțiile avansate denotă o diferență de opinie între PSD și PNL, în special în ce privește impozitarea, dar și o lipsă de curaj în a tăia din cheltuielile statului, cum ar fi, de exemplu, interzicerea cumulului pensie-salariu, chestiune amânată.
Ordonanța de Urgență privind măsurile de austeritate va fi adoptată până în 15 mai (în mai puțin de trei săptămâni) și va conține impozitarea cu 16% a tuturor veniturilor bugetare mai mari decât salariul președintelui, adică 25.000 de lei. Anunțul a fost făcut miercuri de premierul Nicolae Ciucă, care este și președintele PNL.
Nu va fi vorba numai de veniturile cumulate, adică de pensie și salariu, ci și de salariile bugetare mai mari decât cel al șefului statului.
Supraimpozitarea doar pentru bugetari ar putea fi însă neconstituțională, așa cum a arătat Europa Liberă și cum a declarat Augustin Zegrean, fost judecător la Curtea Constituțională, care a explicat că o astfel de măsură e discriminatorie.
Există surse din Coaliție care spun că supraimpozitarea îi va viza și pe privați, tocmai pentru e evita o decizie potrivnică a CCR.
Supraimpozitarea, ușa spre renunțarea la cota unică
Supraimpozitarea poate fi însă un prim pas spre renunțarea la cota unică, atât de dragă PNL, cel care a introdus-o (în decembrie 2024) și care și-a făcut de-a lungul vremii un titlu de glorie din menținerea acesteia.
În același timp, impozitarea progresivă este o veche marotă a PSD, aruncată sistematic pe masă ori de câte ori se pune problema deficitului bugetar sau este un moment politic mai complicat.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, folosește sintagma „supraimpozitare” pentru a evita probabil sensibilitățile liberale și ale mediului privat.
„Deci cum facem? De unde luăm banii dacă nu vreţi să facem nimic? (…) Să rămână impozitul de 16% pe profit, dar doar dacă este mai puţin de 1% din cifra de afaceri. Să punem impozit pe tot ce depăşeşte salariul preşedintelui”, spune Marcel Ciolacu în sedința Coaliției, potrivit unor stenograme apărute în presă.
Acceptă PNL impozitul progresiv? Reacție slabă
Profesorul și analistul politic Cristian Pîrvulescu spune pentru Europa Liberă că PNL nu-și poate permite să renunțe la cota unică, ceea ce se întâmplă fiind mai mult o încercare a PSD de a testa reacția PNL.
„Supraimpozitarea este o soluție interimară pentru a rezolva problema deficitului bugetar provocat de lipsa de competență a ministrului de finanțe.
PNL nu-și poate permite să renunțe la cota unică, fără ca lucrurile astea să fie discutate în mod serios. Această chestiune este mai degrabă o încercare a PSD pentru a testa în condiții excepționale reacția PNL și să încerce să facă din asta un subiect de campanie. Oricum, o astfel de propunere nu poate să fie decât subiectul unei alte guvernări, nu a acesteia”, susține Cristian Pîrvulescu.
Dar tocmai reacția PNL în fața propunerii PSD a fost, spre deosebire de alte dăți, insuficient de fermă. În ședința Coaliției, ministrul de Interne Lucian Bode a luat poziție împotrivă, spunând că acest lucru ar însemna impozit progresiv inclusiv la privat, altfel ar fi neconstituțional.
Ar mai fi ridicat vocea împotrivă liderii PNL Rareș Bogdan și Iulian Dumitrescu, dar destul de neconvingător, din informațiile Europei Libere.
Premierul Nicolae Ciucă a avut o poziție ambiguă, nu s-a opus ideii, limitându-se să ceară ministrului de finanțe „o analiză”. Aceasta după ce acum cinci zile spunea că „PNL continuă să susțină cota unică”.
În spațiul public au luat poziții în apărarea cotei unice foarte puțini liberali: Dan Motreanu, deputata Gabriela Horga și Teodor Stolojan. În rest, tăcere.
Stolojan, fost premier, a declarat pentru RFI că ideea supraimpozitării i se pare „proastă” pentru că „dacă consider că bugetarii au salarii prea mari, trebuie să revizuiesc toată schema de salarizare a bugetarilor din România, nu mă apuc să creez un sistem special de impozitare numai pentru anumiți bugetari care depășesc o anumită sumă”.
Însuși președintele Klaus Iohannis, aflat în turneu în America Latină, a formulat o declarație care e departe de a fi o susținere fermă a cotei unice, așa cum făcea acum ceva vreme.
„Dacă vrem să umblăm la salarii şi impozitare, OK, dar hai să o facem pe tot sistemul, să-l reaşezăm şi să căutăm ceea ce se numeşte sustenabilitate şi echitate socială”, a spus președintele.
Efectele politice ale măsurii
PNL pierde dacă va fi lovit sistemul privat
Reticența liberală poate fi un semn că PSD își va impune punctul de vedere în ajun de schimbare a premierilor (potrivit acordului de formare a Coaliției, PSD urma să dețină funcția de premier din luna mai 2023 până la alegerile de anul viitor).
Acest lucru nu va afecta prea mult electoratul PNL, pentru că există percepția că bugetarii câștigă prea mult, spune sociologul Ovidiu Voicu.
Cu condiția, atrage acesta atenția, să nu vizeze și salariații din mediul privat și să nu existe percepția că se merge, de fapt, spre impozitarea progresivă.
„Cred că atât timp cât nu se mută efectiv spre renunțarea la cota unică nu o să fie afectat prea mult PNL, pentru că suprataxarea bogaților e o temă care place într-o țară săracă. E puțin probabil ca vreunul dintre cele două partide o să piardă electorat atât timp cât se rămâne la un grup limitat: bugetarii care câștigă mai mult decât președintele.
În momentul în care o să afecteze domeniul privat, cu certitudine o să piardă PNL. Problema e dacă apare o percepție că se merge spre impozitare progresivă. Sigur că PSD va marșa pe acest lucru, deocamdată e o cârpeală”, spune Ovidiu Voicu.
Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că este așteptată analiza Ministerului de Finanțe condus de Adrian Câciu (PSD). Acesta este un susținător al impozitării progresive.
Apoi Ordonanța ar putea fi adoptată până la jumătatea lunii mai, rocada premierilor urmând să aibă loc la finalul lui mai, așa încât viitorul guvern să fie instalat la început de iunie.
Dacă Ordonanța ar trece în formula avansată de PSD, Marcel Ciolacu ar obține o bilă albă în fața propriului electorat, înaintea alegerilor din 2024.
Același lucru nu este însă valabil și pentru Nicolae Ciucă și PNL, care sunt în pierdere de viteză, accentuată de eroziunea produsă de guvernare, dar și de multele gafe pe care le-au făcut diverși miniștri.
De altfel, PSD a reușit să puncteze și în multe alte zone considerate fieful liberalilor, cum ar fi, de exemplu, legea Educației. Dezbaterea proiectului se lungește, iar PSD introduce amendamente peste amendamente, care lovesc exact în punctele sensibile, cum ar fi diversitatea, examenul de Capacitate la liceele de elită, religia ca materie opțională la BAC etc.
Protestele sindicatelor din Educație, care amenință cu o grevă generală, sunt o dovadă că legea nemulțumește într-o mare măsură.
Din acest motiv, PNL este obligat să devină mult mai ofensiv după rocadă, pentru că nu are altă variantă de a se redresa, spune pentru Europa Liberă profesorul și a analistul Cristian Pîrvulescu.
„Până când nu se face rotativa, PNL nu va crea probleme pentru a nu fi acuzat că generează instabilitate politică. După aceea, PNL nu are alternativă decât să devină ofensiv de pe banca ministerială fără să aibă răspunderea. PNL nu are alternativă pentru a recupera, dar tentația populistă e mare și la ei”, susține Pîrvulescu.
Ciucă dă semnalul pentru campanie: Să nu vorbim de rău PSD
Dar nu acestea par a fi planurile premierului Nicolae Ciucă, a cărui grijă este stabilitatea chiar și în campania electorală. Aflat la Iași, le-a transmis liberalilor că actuala coaliție este singura formulă funcțională, de aceea chiar și în perspectiva alegerilor din 2024 trebuie să se poarte cu mănuși cu PSD.
„V-aş ruga un singur lucru - menţineţi competiţia, dar în liniile noastre de comportament şi răspuns. (...) Atât vă cer - competiţia să fie una a faptelor şi a ceea ce reuşim să facem. Să ne vorbim de rău, să ne jignim, poate să o facă oricine, e simplu. Să faci lucruri este mai greu”, a spus Ciucă.