Un număr din ce în ce mai mare de parlamentari cer ca președintele Donald Trump să fie înlăturat din funcție, transmite CNN. Aceasta s-ar putea face fie prin punerea sub acuzare, fie prin cel de-al 25-lea amendament la Constituție, după ce o mulțime violentă de susținători ai lui Trump a luat miercuri cu asalt Capitoliul SUA, unde se află sediul Congresului, edificiu considerat un templu al democrației americane și unde urma să fie îndeplinită formalitatea validării președintelui ales Joe Biden la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.
Liderul democratic al Senatului, Chuck Schumer, a emis joi o declarație prin care denunță „insurecția” de la Capitoliu „incitată de președinte” și spune: „Acest președinte nu ar trebui să mai ocupe funcția nici o zi în plus”. Președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, s-a alăturat apelului mai târziu, într-o conferință de presă.
„Mă alătur liderului democrat din Senat în chemarea vicepreședintelui să îl demită pe acest președinte invocând imediat cel de-al 25-lea amendament", a spus Pelosi. „Dacă vicepreședintele și Cabinetul nu acționează, Congresul poate fi pregătit să avanseze cu acuzarea” lui Trump, a spus Pelosi, vorbind despre „sentimentul copleșitor al poporului american".
Apelurile au venit în mare parte de la democrați până acum, dar cel puțin un republican din Congres li s-a alăturat. Adam Kinzinger, un critic frecvent al președintelui, a cerut invocarea celui de-al 25-lea amendament, spunând într-un mesaj video joi că „președintele trebuie să renunțe la controlul puterii executive în mod voluntar sau involuntar”.
Pentru invocarea celui de-al 25-lea amendament vicepreședintele Mike Pence are nevoie ca o majoritate a cabinetului să voteze pentru înlăturarea lui Trump din funcție din cauza incapacității sale de a „îndeplini puterile și îndatoririle funcției sale” - un pas fără precedent.
Cel de-al 25-lea Amendament a fost adoptat în urma asasinării lui John F. Kennedy, al cărui predecesor Dwight Eisenhower a suferit atacuri de cord majore.
Scopul Amendamentului este acela de a crea o linie clară de succesiune și de a pregăti pentru situații de urgență. Conform textului Amendamentului, extragerea cu forța a puterii de la Trump implică învestirea temporară a vicepreședintelui Mike Pence, care ar avea nevoie, de asemenea, de o majoritate a oficialilor din cabinetul lui Trump care să fie de acord cu faptul că președintele în funcție nu mai este apt, astfel preluând temporar puterea de la el. Trump le-ar putea contesta demersul printr-o scrisoare către Congres. Pence și Cabinetul ar avea apoi patru zile pentru a-l disputa; Congresul ar vota apoi. Este nevoie de obicei de 67 de senatori și 290 de membri ai Camerei pentru a-l înlătura definitiv.
Procedura de acuzare prin impeachment este mult mai laborioasă și, tehnic vorbind, nu prea ar mai fi vreme pentru punerea ei în mișcare, dat fiind că până la predarea puterii și învestirea lui Joe Biden mai sunt doar 13 zile, timp în care Trump a promis deja, pocăit după insurecția susținătorilor săi de miercuri asupra Capitoliului, că va fi una pașnică.
„Când un președinte le spune susținătorilor săi că soarta națiunii este în joc la alegerile prezidențiale, milioane îl vor crede. Când același președinte minte în mod repetat și spune publicului că aceste alegeri importante au fost „furate”, milioane îl vor crede. Și când același președinte îi încurajează pe protestatari să vină la Washington, zeci de mii vor da curs chemării sale”, scrie Davind French, de la Time, cu privire la momentele care au premers invadarea Capitoliului, miercuri seară, de către susținătorii lui Donald Trump.
Senatorul Patty Murray, numărul 3 în conducerea democratică a Senatului, a spus că este timpul pentru invocarea celui de al 25-lea amendament.
„Cea mai rapidă modalitate de a ne asigura că președintele este împiedicat să provoace alte daune în zilele următoare este invocarea celui de-al 25-lea amendament și îndepărtarea acestuia din funcție”, a spus senatoarea. „Îl îndemn pe vicepreședintele Pence și cabinetul președintelui să pună țara înaintea partidului și să acționeze", a spus ea într-un comunicat.
O retorică păguboasă
Miercuri dimineață, Trump s-a adresat unei mulțimi numeroase de susținători adunate în centrul Washingtonului.
Discursul lui Trump a inclus apeluri pentru ca vicepreședintele Mike Pence să depășească limitele sale constituționale și să răstoarne rezultatele alegerilor. „Sper că Mike va face ceea ce trebuie. Sper acest lucru deoarece, dacă Mike Pence face ceea ce trebuie, câștigăm alegerile. Tot ce trebuie să facă vicepreședintele Pence este să trimită documentele înapoi la state pentru revalidare; în acest fel, eu devin președinte și voi veți fi cei mai fericiți oameni", a spus Trump la un miting pe Ellipse.
„Sper că Mike Pence intervine pentru noi. Sigur că, dacă nu va interveni, nu îl voi mai plăcea atât de mult”, a continuat el.
Susținând în continuare teza nedovedită a fraudării alegerilor, Donald Trump a scris și pe Twitter că „vicepreședintele are puterea de a respinge electori aleși în mod fraudulos”.
Chiar și după ce susținătorii săi au invadat Capitoliul și l-au vandalizat, îndemnându-i să meargă acasă, Trump a continuat să vorbească de fraudarea alegerilor. „Știu că suferiți, ne-au furat victoria, am câștigat detașat, dar e timpul să mergeți acasă, trebuie să fim pașnici, să respectăm ordinea, alegerile au fost fraudate, dar mergeți acasă. Plecați acasă acum, trebuie să fie liniște, pace. Nu vrem să fie nimeni rănit. Plecați acasă, vă iubim, știu cum vă simțiți, dar plecați acasă și plecați în liniște”.
Pentru incitarea sa, Trump s-a ales cu conturile blocate. Răul a fost, însă, făcut.
Cresc cererile de punere sub acuzare
Pe lista celor care cer lansarea procedurii de demitere se află senatorul de Massachusetts, Ed Markey, guvernatorul statului Illinois, J.B. Pritzker.
Un republican, guvernatorul Vermontului Phil Scott, a cerut, de asemenea, retragerea lui Trump din funcție, relatează Politico.
Violența sprijinitorilor lui Trump, care a încercat să oprească miercuri validarea în Congres a victoriei lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, a băgat groaza în parlamentarii, personalul și reporterii acreditați la Camera Reprezentanților și Senat. Au fost sparte geamurile, birourile vandalizate și poliția depățită de situație. O femeie a fost împușcată și a murit. Numărul deceselor se ridică la patru.
La câteva ore de la scenele care au șocat o lume întreagă au apărut tot mai multe apeluri privind punerea sub acuzare și retragerea din funcție a lui Donald Trump, în temeiul celui de-al 25-lea amendament și luarea de măsuri împotriva colegilor din Congres care au încurajat teoriile conspirației lansate de președinte.
Democrata Ilhan Omar a anunțat imediat după restabilirea liniștii la Capitoliu că a început deja redactarea articolelor de punere sub acuzare a lui Donald Trump.
„Nu-i mai putem permite să rămână în funcție, este vorba de salvarea republicii și îndeplinirea jurământului nostru”, a scris Omar pe Twitter.
„În ciuda încercării de a ne răsturna democrația, noi în Congres ne vom face datoria de a asigura îndeplinirea voinței poporului și integritatea democrației noastre. Dar următoarele zile și săptămâni rămân periculoase ”, a declarat democrata Katherine Clark (Districtul Massachusetts). „Donald Trump este un trădător al țării noastre și al Constituției noastre. El trebuie îndepărtat din funcție și împiedicat să ne mai pună în pericol țara și oamenii noștri. ”
Cu doar două săptămâni până la depunerea jurământului lui Biden, totuși, este puțin probabil ca procesul de inculpare cu scopul demiterii să poată fi demarat, iar votul din Senat ar deveni aproape imposibil.
Democratul Tom Malinowski spune că punerea sub acuzare a președintelui pentru a doua oară ar fi o „chestiune incredibil de serioasă”.
„Președintele a încurajat un atac violent asupra Capitoliului pentru a împiedica Congresul să-și exercite atribuțiile constituționale”, a spus Malinowski, aflat în Capitoliu când susținătorii lui Donald Trump au invadat clădirea.
„De la incendierea sa din 1814 nu s-au produs atât de multe daune acestei clădiri, o clădire care simbolizează în întreaga lume puterea și măreția democrației noastre”, a declarat democrata Carolyn Bourdeau.
Miercuri seară, cel puțin 32 de membri ai Camerei Reprezentanților au anunțat că Trump ar trebui pus sub acuzare.
„A chemat oamenii și le-a dat ordine (...) Trebuie să fie acuzat și îndepărtat imediat”, spune și democrata Rashida Tlaib.
Conducerea Camerei nu a descurajat efortul de punere sub acuzare, însă funcționari superiori spun că scenariul cel mai probabil este acela că odată trimiși acasă, imediat după validarea victoriei lui Biden la alegerile din 3 noiembrie, membrilor Camerei Reprezentanților nu li se va mai cere să se întoarcă până la inaugurare.
Congresul SUA a validat joi dimineață victoria lui Joe Biden la alegerile din 3 noiembrie.
După actele de violență comise cu o seară în urmă de simpatizanții săi care au luat cu asalt Capitoliul, președintele în funcție Donald Trump a dat asigurări că va fi un transfer pașnic al puterii.
Ce presupune procedura de impeachment?
Potrivit Constituției SUA, Camera Reprezentanților puterea exclusivă să pună sub acuzare un oficial și transformă Senatul în singura curte care va gestiona procesul aferent.
”Președintele, Vicepreședintele și toți ofițerii civili din Statele Unite vor fi destituiți din funcție prin punere sub acuzare și condamnare pentru trădare, mită și alte infracțiuni și delicte majore”, prevede articolul 2, secțiunea 4 din Constituția SUA cu privire la procedura de impeachment.
Care sunt pașii?
Există mai mulți pași de urmat pentru punerea sub acuzare a unui președinte în care Camera Reprezentanților și Senatul au roluri bine definite.
Rolul Camerei Reprezentanților
- Comisia juridică din Camera Reprezentanților decide în baza articolului 2, secțiunea 4 din Constituția SUA dacă declanșează procedura de punere sub acuzare.
- Dacă procedura este activată, președintele Comisiei juridice propune o rezoluție prin care cere Comisiei să înceapă o anchetă care să premeargă punerii sub acuzare.
- În urma anchetei, Comisia juridică va trimite încă o rezoluție plenului Camerei Reprezentanților prin care fie cere punerea sub acuzare (motivată de articolele aferente), fie nu găsește motive în acest sens.
- Dacă unul din articolele privind punerea sub acuzare întocmite de Comisia juridică este votat printr-o majoritate simplă, atunci președintele va fi pus sub acuzare.
Rolul Senatului
- Senatul SUA primește articolele de punere sub acuzare din partea Camerei Reprezentanților.
- Senatul formulează regulile și procedurile pentru organizarea unui proces.
- În cadrul procesului care se declanșează, președintele va fi reprezentat de avocații săi. ”Boxa acuzaților” va fi reprezentată de un grup de membri din Camera Reprezentanților. Procesul va fi prezidat de președintele Curții Supreme, iar cei 100 de senatori vor reprezenta juriul.
- Senatul se va reuni în sesiune privată pentru a dezbate asupra verdictului.
- Senatul, în sesiune publică, va vota asupra verdictului, fiind necesară o majoritate de două treimi din senatori pentru condamnarea președintelui.
- Senatul va vota apoi înlăturarea din funcție a președintelui.
- Senatul ar putea, de asemenea, să voteze printr-o majoritate simplă o prevedere care să-i interzică președintelui să mai dețină o funcție publică în viitor.
Procedura provine din istoria constituțională britanică.
Există doar trei președinți acuzați în istoria Statelor Unite, adică doar trei președinți au fost acuzați de Camera Reprezentanților: Andrew Johnson, Bill Clinton și Donald Trump.
În cazul lui Richard Nixon, acesta și-a dat demisia în 1974 înainte de a fi pus sub acuzare.
Până în prezent, nu a existat un președinte demis din funcție prin procesul de destituire. Andrew Johnson, Bill Clinton și Donald J. Trump nu au fost condamnați de Senat.
Potrivit amendamentului 25 din Constituția SUA adoptat în 1967, succesiunea la funcția prezidențială îi permite vicepreședintelui să preia atribuțiile poziției de președinte al Statelor Unite până la următoarele alegeri. Dacă acesta nu poate exercita funcția prezidențială, atunci aceasta este preluată de președintele Camerei Reprezentanților și, în ultimă instanță, de secretarul de stat al SUA.
Donald Trump, cel de-al 45-lea președinte al națiunii, a fost pus sub acuzare pe 18 decembrie 2019, când Camera Reprezentanților a aprobat articolele de punere sub acuzare care îl acuzau de abuz de putere și obstrucționare a Congresului.
Acuzările au rezultat dintr-un apel telefonic din 25 iulie 2019 între Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În timpul acestui apel, Trump s-ar fi oferit să acorde Ucrainei un ajutor militar de 400 de milioane de dolari în schimbul acordului dat de președintele ucrainean de a anunța anchetarea contracandidatului său la președinție, Joe Biden și a fiului său Hunter, care aveau relații de afaceri cu compania de gaze ucraineană Burisma. Acuzarea a stabilit că Trump a abuzat de puterea sa acordată constituțional prin solicitarea asistenței politice din partea unui guvern străin și a intervenției în alegerile prezidențiale din SUA din 2020. A doua acuzație, de obstrucționare a Congresului, a rezultat din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.
Donald Trump a fost învestit în funcția de cel de-al 45-lea președinte al SUA pe 20 ianuarie 2017.
Îți mai recomandăm Capitoliul, sub asediul susținătorilor lui Trump. Congresul l-a validat președinte pe Joe Biden