Aceste depozite de oxizi sunt cele mai mari din Europa și vor permite țărilor de pe continent să-și reducă dependența energetică de Rusia și China.
„Electrificarea, autonomia Uniunii Europene și independența de Rusia și China vor începe în această mină”, a declarat ministrul energiei din Suedia, Ebba Busch.
Elementele rare din depozitul nou descoperit vor putea fi extrase prin separarea minereurilor de fosforul și fluorul din ele. Aceste elemente se găsesc adesea în zonele cu minereuri, dar în cantități foarte mici.
Peste 80% din minereurile de acest fel provin, în momentul de față, din minele chineze, iar în Europa nu există capacitate industrială de prelucrare a acestora. Singura fabrică ce poate separa, la scară mică, substanțele din aceste minereuri se află în Estonia.
„Acestea ar putea deveni o piesă importantă în producerea materialelor brute care sunt absolut cruciale pentru tranziția verde”, explică însă Jan Moström, directorul LKAB.
Îți mai recomandăm Cum încearcă producătorii de mașini electrice din China să acapareze piața europeanăSubstanțele descoperite în Suedia vor putea fi folosite pentru electrificare și pentru diverse piese din mașini electrice, centralele electroeoliene și produse portabile precum telefoane mobile, microfoane și boxe.
Depozitul de minereuri a fost descoperit în apropierea celei mai mari mine de fier din lume, în Kiruna, cel mai nordic oraș din Suedia. Compania plănuiește să construiască un nou parc industrial pentru prelucrarea noilor resurse în mod circular, încât să nu se arunce niciunul dintre produsele secundare.
Exploatarea și prelucrarea noilor minereuri probabil nu va avea loc acest deceniu, din cauza procesului anevoios de obținere a aprobărilor pentru astfel de proiecte. O mină de această dimensiune ar putea avea un impact profund negativ asupra apelor freatice și a biodiversității din zona arctică.
Îți mai recomandăm Experiment. Care sunt diferențele de cost dintre o mașină electrică și una clasică în 2022. Calculele făcute de doi șoferi