Linkuri accesibilitate

Cum încearcă producătorii de mașini electrice din China să acapareze piața europeană


Modelele de mașini electrice din China devin opțiuni tot mai atractive pe piața europeană. Compania NIO din China le face competiție modelelor Tesla, oferind opțiuni mult mai rentabile.
Modelele de mașini electrice din China devin opțiuni tot mai atractive pe piața europeană. Compania NIO din China le face competiție modelelor Tesla, oferind opțiuni mult mai rentabile.

Mașinile electrice din China au început să câștige teren pe piața de automobile din Europa, amenințând vânzările companiilor europene, dar și a producătorului Tesla.

Automobilele din China au devenit tot mai populare în Europa, după ce mai multe modele au trecut cu brio testele de siguranță Euro NCAP (European New Car Assessment Programme).

Pentru a obține cele cinci stele Euro NCAP, producătorii trebuie să includă funcții active și pasive care să asigure siguranța vehiculului. Calificativul înseamnă că modelele din China devin o variantă mai rentabilă pentru consumatorii europeni decât vehiculele Tesla, conform Reuters.

Xpeng, de exemplu, a produs mai multe modele care au trecut testele Euro NCAP. Compania chineză a deschis în ultimii trei ani filiale în Danemarca, Olanda, Norvegia și Suedia. Potrivit președintelui companiei, Brian Gu, compania va lansa anul viitor două noi modele în aceste țări - sedan P7 și SUV G9.

Președintele companiei este de părere că scorul oferit de Euro NCAP îi va permite companiei să devină tot mai competitivă în Europa.

Consumatorii mai au însă îndoieli în ceea ce privește modelele din China, venite în urma testelor eșuate și a accidentelor din anii 2000. Modelul sedan BS6, de exemplu, a obținut în 2007 doar una dintre cele cinci stele Euro NCAP.

Testele de siguranță sunt cruciale pentru vânzările modelelor din China pe piața europeană. În plus, aspectul siguranței este important pentru marile companii, deoarece vânzările de flote din Germania, Franța și Marea Britanie reprezintă jumătate din vânzările de pe piața automobilelor.

Colin Mckerracher, director pentru transport și automotive în cadrul BloombergNEF, spune că vehiculele din China, spre deosebire de cele din vest, sunt mai bine echipate pentru uz zilnic.

În plus, acestea au devenit populare și în afara marilor orașe, în comparație cu 2020, când erau populare preponderent în zonele metropolitane.

Modele chinezești pe piața europeană

Statisticile arată creșteri anuale de 57%, în ultimii patru ani. În Europa, cele mai mari creșteri în vânzări s-au înregistrat între octombrie 2021 și iunie 2022.

Cererea pentru mașini electrice a crescut, însă există probleme când vine vorba de lanțul de aprovizionare. Timpul de așteptare pentru anumite modele atinge peste 12 luni.

Problemele din lanțul de aprovizionare le-au permis producătorilor auto din Europa să își crească prețurile și să se orienteze către clienții din zona corporatistă.

În trecut producătorii s-au axat pe firmele care închiriază mașini, însă acestea nu sunt la fel de profitabile:

  • Compania BYD din China a vândut 100.000 de exemplare Atto 3 SUV către o companie specializată de închirieri din Germania. Modelul a obținut cele cinci stele Euro NCAP și a fost lansat pe piața germană din luna octombrie.
  • Modelul WEY Coffee 01 SUV, al companiei Great Wall Motors (GWM), a primit de asemenea punctajul maxim în luna septembrie, alături de modelul ORA Funky Cat.
  • Modelul U6, al companiei Aiways, urmează să fie supus, de asemenea, testelor de siguranță Euro NCAP, potrivit lui Alexander Klose, președintele filialelor Aiways din afara Chinei. Compania speră să vândă 30.000 de modele în 2023, față de 5.000 anul acesta. Modelul precedent, U5, a fost prima mașină electrică din China apărută pe piața europeană.
  • Modelul G3 SUV, al companiei Xpeng, va fi lansat pe piața din Norvegia. 200 de modele au fost trimise către Norvegia dinspre portul Guangzhou din sudul Chinei. Potrivit Federației Norvegiane a Drumurilor, mașinile electrice reprezintă 54% din piața automobilelor din țară.
  • Modelele Maxus ale companiei SAIC Motor au apărut, de asemenea, pe piața europeană. 10.000 de modele circulă pe piețele din Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Spania, Olanda și Belgia, potrivit reprezentanților grupului SAIC.
  • Compania NIO, cunoscută ca un competitor al Tesla, plănuiește să se extindă în Europa până în anul 2025. În plus, compania plănuiește să construiască o mie de stații de încărcare în occident. Modelul ET7 a primit deja calificativul maxim al Euro NCAP. În plus, NIO a intrat într-un parteneriat recent cu Shell, compania petrolieră, pentru a construi stații de încărcare în Statele Unite.
  • În România, mașinile electrice din China și-au făcut debutul cu modelul Skywell ET5, importat de Visual Fan, sub brandul Allview, anul trecut.

China a speculat piața mașinilor electrice ieftine

În primele nouă luni ale anului au fost vândute 155.000 de modele din China pe piața europeană, potrivit companiei de consultanță auto franceză Inovev. Cifra a reprezentat 1,4% din totalul pieței și 5,8% din piața automobilelor electrice.

În următorii ani, vânzările de automobile ale Chinei pe piața europeană se vor concentra strict asupra mașinilor electrice, potrivit lui Jamel Taganaza, vice-președintele Inovev.

Până în 2030, compania estimează că mașinile electrice vor reprezenta 40% din totalul pieței de automobile, iar cele din China vor reprezenta între 12,5% și 20% din piața automobilelor electrice. Experții prevăd o creștere a vânzărilor, până la peste un milion de vehicule.

Compania BYD plănuiește să lanseze noi modele în Europa, începând cu anul viitor. Potrivit lui Michael Shu, directorul companiei pentru filiala europeană, BYD plănuiește să atingă standardele de siguranță și pentru noile modele.

„Credem că o evaluare de cinci stele este minimul necesar”, spune Michael Shu pentru Reuters.

În plus, GWM plănuiește să își facă debutul în Marea Britanie, Germania, Irlanda și Suedia până la finele acestui an.

Modelul Funky Cat al GWM va costa în jur de 32.000 de lire în Marea Britanie, cu 5.000 mai puțin decât modelul ID.3 al producătorului Volkswagen, popular pe piață.

Directorul ORA, filiala britanică a companiei GWM, Toby Marshall, este de părere că nu contează unde este produsă o mașină, atâta timp cât aceasta trece testele de siguranță, vine cu funcții utile și oferă un preț competitiv.

Bill Russo, directorul firmei de consultanță Automobility, spune că mulți producători internaționali au avut de pierdut neinvestind în producția de modele mai ieftine, iar China acaparează în acest moment producția.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG