Stelian Ion a afirmat, într-o emisiune la un post de televiziune, că este dispus să-și dea demisia dacă acest gest ar rezolva problema Secției Speciale, dar nu este convins că aceasta este soluția.
Declarațiile ministrului vin în contextul în care a cerut parlamentului orgnizarea unei sesiuni extraordinare pentru votarea desființării Secției Speciale, dar și după avertismentul trimis Curții Constituționale care are pe masă analizarea scăderii vechimii procurorilor care intră la DNA și DIICOT, de la 10 la 7 ani.
Reamintim că desființarea Secției Speciale (SIIJ) a fost cerută atât în ultimul raport MCV, cât și în răspunsul dat de Comisia de la Veneția.
„Mi-aş fi dat de zece ori demisia până acum, dacă asta era o rezolvare. Dacă demisia mea rezolvă desfiinţarea Secţiei speciale şi alte probleme din justiţie, nicio problemă, este un preţ pe care îl plătesc de zece ori, îl înmulţesc cu cât vreţi dumneavoastră, nu asta este problema, Da, aş lua în calcul, dar nu văd în asta o problemă. Şi nu văd asta o rezolvare. Dialogul trebuie să fie cu colegii din UDMR”.
Îți mai recomandăm Scăderea vechimii procurorilor care intră la DNA și DIICOT, la mâna CCR. Avertismentele lui Stelian Ion
Repararea Justiției nu trebuie doar mimată. Coaliția se poate rupe
Trebuie discutat cu cei de la UDMR care trebuie „să se hotărască dacă merg pe discursul din trecut, 2027 – 2018 când eram într-o luptă încrâncenată în Comisia juridică, pe poziții diametral opuse” sau sunt pe poziția asumată prin programul de guvernare.
„Doar din cauza Secţiei speciale, acum, nu aş putea spune foarte clar, dar se poate rupe categoric pe nerespectarea obligaţiilor pe care ni le-am asumat pe Justiţie (…). Dacă nu reparăm Justiţia, şi nu doar să ne facem că o reparăm, nu doar să împingem nişte legi care au un element de noutate, dar ele în punctele esenţiale să fie un real progres şi o reparare a ceea ce s-a întâmplat în trecut – şi Secţia specială, desființarea ei este prima încercare pentru noi – înseamnă că ne ratăm obiectivul pe Justiţie, înseamnă că toate celelalte domenii vor fi în continuare vulnerabile. Nu ştiu, poate unii au interesul să se întâmple lucrul acesta”, a declarat Stelian Ion la emisiunea Insider Politic de la Prima TV.
UDMR, cot la cot cu AUR. „E o frăție ca să nu meargă anticorupția”
Ministrul Justiției a explicat motivele pentru care până acum nu s-a putut desființa Secția Specială și a precizat că UDMR trebuie să-și schimbe poziția pe care a avut-o în momentul în care PSD era la guvernare și când a votat varianta Iordache la legile justiției și codurile penale.
Îți mai recomandăm Secția Specială | USR PLUS acuză UDMR că blochează lupta anticorupție. Miza e competența DNAStelian Ion a spus că „UDMR a votat cot la cot cu AUR„ și că repararea legilor justiției nu trebuie doar mimată.„Este o frăție ca să nu meargă lupta anticorupție”.
„Nu am desfiinţat-o pentru că o parte dintre cei care suntem acum în coaliţie erau la acel moment al înfiinţării, de partea cealaltă, alături de PSD, adică UDMR. A votat şi înfiinţarea Secţiei speciale, a votat şi legile Justiţiei varianta Iordache, a votat şi Codul penal de procedură, a votat multe. Dar am spus, o dată ce s-a încheiat acel capitol, trecem de-o parte şi încercăm să creăm ceva nou. Sperăm cumva că o să îşi schimbe atitudinea şi abordarea faţă de justiţie în general, faţă de lupta anticorupţie. (…) Culmea, iată, au votat cot la cot UDMR cu AUR, deci este o frăţie, doar ca să nu meargă lupta anticorupţie bine”.
Atacul asupra DNA e împotriva intereselor României
Stelian Ion a vorbit și despre condițiile UDMR, care vrea ca dosarele de la Secția Specială să fie instrumentate de Parchetul General și nu de Direcția Generală Anticorupție.
„Cine are o astfel de abordare, de atac în continuare asupra DNA-ului, spun fără niciun menajament, că este în dezacord cu interesele României. Eu nu ştiu ce alte interese, dar vă spun foarte clar că, dacă nu se întâmplă aceste lucruri putem să ne luăm la revedere de la ridicarea MCV şi mulţi condiţionează includerea în Schengen de ridicarea MCV. Deci lucrurile sunt în lanţ. Cui profită, întreb retoric, faptul că noi nu vom avea aceste beneficii care sunt atât de necesare României. Şi iată că tot vorbea, şi îl citez pe domnul Hunor, tot vorbea de facturi care în politică la un moment dat se plătesc. Nu ştiu cine şi cui taie asemenea facturi unor politicieni, dar vă spun că această factură este una incorectă şi nu e în acord cu interesele României”, a mai spus Stelian Ion.
Inspecția Judiciară este așezată pe baze politice
Ministrul s-a pronunțat și asupra problemelor de la Inspecția Judiciară, al cărei șef „este atotputernic, un fel de Dumnezeu”. Stelian Ion a cerut demisia lui Lucian Netejoru.
Îți mai recomandăm Mâna lungă a Inspecției Judiciare | Un judecător român este anchetat pentru o poză în care taie gardul viu din curte„În momenul în care se pune în dreptul unei persoane care are o astfel de funcţie o îndoială, arătându-se clar că a fost o numire politică (...) acele semne de întrebare rămân şi fac rău Inspecţiei Judiciare, întregului sistem judiciar. Pentru că, dacă nu ai o Inspecţie Judiciară corectă şi aşezată pe baze foarte stabile şi sănătoase, dacă o ai aşezată pe baze politice, nu poţi să ai aşteptări că sistemul judiciar se va face bine”.
„Acele forţe politice care au numit la acel moment acel inspector-şef vor avea infuenţă în continuare şi îşi vor manifesta influenţa (…) Legislaţia făcută de Iordache (Florin Iordache – fost ministru de Justiţie – n.r.) (...) permite Inspecţiei Judiciare să aleagă discreţionar inspectorii judiciari, să facă discreţionar aceste anchete, pe baza unor regulamente făcute de inspectorul-şef. Inspectorul-şef este atotputernic în Inspecţia Judiciară, este un fel de Dumnezeu, aşa a fost făcută legea”, a adăugat ministrul Justiţiei.
Stelian Ion a admis că oamenii sunt nemulţumiţi de felul în care merge justiţia în general. „De multe ori sunt decizii bune, dar ele vin după mult timp, durata proceselor este o problemă, dar, dacă problema de personal se adânceşte, nu o să mai avem justiţie. Avem multe de îmbunătăţit, dar haideţi să nu stricăm ce avem acum. Atmosfera din sistemul judiciar nu este foarte bună, nu doar din cauza pensiilor speciale”, a mai declarant ministrul.