Linkuri accesibilitate

Secția Specială | USR PLUS acuză UDMR că blochează lupta anticorupție. Miza e competența DNA


Kelemen Hunor susține că dosarele de la Secția Specială trebuie să ajungă la Parchetul General, nu la DNA, așa cum dorește ministrul Justiției. Imagine generică cu Kelemen Hunor (stânga - UDMR) și Ludovic Orban (PNL - dreapta)
Kelemen Hunor susține că dosarele de la Secția Specială trebuie să ajungă la Parchetul General, nu la DNA, așa cum dorește ministrul Justiției. Imagine generică cu Kelemen Hunor (stânga - UDMR) și Ludovic Orban (PNL - dreapta)

Liderii Coaliției nu au ajuns la un consens asupra formulei privind desființarea Secției Speciale. USR PLUS și UDMR au viziuni diferite, iar ministrul Justiției acuză Uniunea că nu respectă programul de guvernare.

Surse din Coaliție au precizat pentru Europa Liberă că discuțiile aprinse din interior s-au purtat doar între reprezentanții USR PLUS și UDMR. Premierul Cîțu a lipsit de la ședința Coaliției, iar președintele PNL, Ludovic Orban, nu a intervenit. În discuție a fost menționat și numele Laurei Codruța Kovesi, fiind invocate, dinspre UDMR, abuzurile împotriva magistraților făcute de DNA.

Ministrul Stelian Ion a încercat să-i convingă pe Kelemen Hunor, președintele UDMR, și Csoma Botond, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, ca desființarea Secției Speciale să se facă în forma adoptată în Guvern.

El le-a cerut reprezentanților UDMR să renunțe la amendamentul depus la Senat, prin care dosarele ajung la Parchetul General după desființarea SIIJ. Uniunea nu a fost de acord și a cerut ca sesiunea extraordinară să fie convocată, spunând răspicat că nu sunt de acord cu forma venită de la Guvern pentru desființarea Secției Speciale. În forma dorită de ministru, dosarele după desființarea SIIJ sunt repartizate în funcție de competențe între DNA, DIICOT și Parchetul General.

Coaliția se află astfel într-un blocaj major în ceea ce privește desființarea Secției Speciale.

„Mi se pare cu totul inacceptabil că UDMR nu respectă programul de guvernare, încearcă o variantă pentru a păcăli electoratul, ne facem că desființăm SIIJ, dar îl refacem în cadrul unei secții din Parchetul General. Nu ne putem face că respectăm programul de guvernare”, a spus ministrul Justiției la finalul Coaliției.

Stelian Ion despre blocajul din Coaliție pe tema SIIJ
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:32 0:00

Stelian Ion a precizat că nu se poate convoca o sesiune extraordinară la Senat pentru desființarea SIIJ dacă nu există un consens în Coaliție, deoarece există riscul să treacă varianta UDMR, susținută de PSD.

Europa Liberă a prezentat de ieri că votul UDMR din Comisia Juridică din Senat este esențial pentru ca proiectul să meargă mai departe.

„E inacceptabil să supunem un amendament care prezintă riscul de a reface SIIJ cu altă etichetă, lucrul acesta e propus de UDMR. Există un blocaj, din păcate. Dacă acest prim test nu e trecut, mă întreb ce se va întâmpla pe legile justiției”, a spus Stelian Ion.

Ministrul a subliniat că discuția nu este despre desființarea Secției Speciale, ci despre afectarea competențelor DNA. UDMR nu dorește ca dosarele Secției Speciale să ajungă și la Direcția Națională Anticorupție.

UDMR: Ținem cont de Raportul Inspecției Judiciare din 2019

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților a declarat pentru Europa Liberă că există un Raport al Inspecției Judiciare din 2019.

„În acel raport au fost semnalate probleme sistemice grave. Noi nu dorim ca acele probleme să se repete”, a spus Csoma Botond.

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Csoma Botond, despre blocajul SIIJ
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:03 0:00

El a adăugat că „amendamentul nu a fost depus de Coaliție și nu este un capăt de țară dacă UDMR are altă poziție”.

„Inspecția Judiciară e o instituție a statului român. Acel raport a fost adoptat de plenul CSM-ului. Nu cred că putem să facem abstracție de acel lucru și să luăm în derâdere atât Inspecția Judiciară și plenul CSM”, a completat Csoma Botond.

Reprezentantul UDMR a spus că „nu ar fi o modalitate adecvată asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul desființării SIIJ".

Kelemen Hunor a declarat că nu există un blocaj în Coaliție, ci ar trebui convocată sesiunea extraordinară în Senat pentru desființarea Secției Speciale. Potrivit acestuia, Uniunea dorește desființarea SIIJ, dar își va susține amendamentul depus la Senat prin care magistrații să fie anchetați de o secție a Parchetului General.

„Este Secția de Urmărire Penală și Criminalistică. Nu trebuie să repetăm greșelile trecutului”, a precizat președintele Uniunii.

Kelemen Hunor despre blocajul SIIJ
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00

Președintele USR PLUS, Dan Barna, a invocat posibilitatea ca Guvernul să-și angajeze răspunderea pentru desființarea Secției Speciale, dar nu a fost luată o decizie în acest sens. Ideea e respinsă de UDMR.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG