Parlamentul European a dezbătut neaderarea României la Schengen: „O decizie ilegală și inechitabilă”

Parlamentul European a luat în discuție votul dat de Austria și Olanda în privința aderării României și Bulgariei la Schengen

Parlamentul European a dezbătut luni seară refuzul Consiliului JAI pe tema aderării României și a Bulgariei la spațiul Schengen, cu votul Austriei și Olandei. Europarlamentarii care au luat cuvântul au fost unanimi în a condamna votul de joi dat celor două state.

Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a subliniat că este nevoie de România și Bulgaria în spațiul Schengen și că întreaga comunitate europeană a pierdut în urma votului de săptămâna trecută. „A fost un singur câștigător și acesta trăiește la Kremlin”, a mai arătat Ylva Johansson care consideră că votul permite Rusiei să spargă unitatea UE.

Preşedintele Partidului Popular European, Manfred Weber, a arătat, de la tribuna de la Strassbourg, că votul a fost o greșeală pentru că atât România, cât și Bulgaria au arătat în ultimii ani un control riguros la frontiere. „Trebuie să recunoaștem că România a avut realizări excepționale privind migranții”, a spus Weber.

Îți mai recomandăm Partidele din Coaliție au intrat în jocul „vinovații Schengen”. Ce strategii sunt luate în calcul până la alegerile din 2024

Europarlamentara austriacă din partea Partidului Verzilor, Monika Vana și-a arătat solidaritatea cu România și Bulgaria arătând că „nu înțelege acest veto”.

„S-au făcut evaluări independente care spun că România și Bulgaria sunt prefect pregătite să intre în Schengen, E o decizie inechitabilă, ilegală și neconstituțională, Nu putem tolera așa ceva”, a subliniat și europarlamentarul portughez Paulo Rangel.

Îți mai recomandăm Cancelarul austriac blochează orice speranță: „Nu va exista o extindere Schengen”. Ce s-ar putea întâmpla la Consiliul European

Europarlamentarul Dan Nica a subliniat că JAI a adus un moment rușinoș pentru Europa și că răspunsul trebuie să fie unul european, în timp ca Siegfried Mureșan a susținut că poziționarea Austriei a fost o nedreptate. „Vă cer să respingem populismul și să folosim argumente obiective. România nu este sursa migrației”, a spus Sigfried Mureșan.

Fostul premier Dacia Cioloș a cerut ca aderarea României trebuie să fie pe agenda Consiliului European din această săptămână pentru că ne aflăm în fața unui „veto cinic, o practică ilegală, care pune în discuție credibilitatea UE” și de aceea șefii de stat și de guvern să găsească cât mai repede o soluție.

Bulgarul Emil Radev a subliniat că ofițeri de frontieră bulgari și-au apărat frontiera cu prețul vieții iar Ivo Hristov că euroscepticii din Bulgaria și România au primit un cadou de la Austria și Bulgaria.

Îți mai recomandăm Miracolul Croației: aderare la Schengen, fără vize pentru SUA și cu monedă europeană. Toate țintele au fost ratate de România

Rareș Bogdan a subliniat că votul Austriei încalcă tratatele UE iar „cancelarul austriac a dictat prin acest blocaj al doilea dictat de la Viena”. Discursul lui Rareș Bogdan a fost întrerupt de Eugen Tomac care i-a cerut lui, în calitate de lider politic la guvernare, să ceară Guvernului României să reclame acest abuz la Curtea de Justiție Europeană. În replică, Rarel Bogdan a promis că Austria va suporta consecințele.

România și Bulgaria nu au primit vot pozitiv, în urma unei decizii la pachet pentru, pentru aderarea la Spațiul Schengen în urma votului de joi. Austria a blocat o decizie favorabilă, iar Olanda i s-a alăturat spunând că se opune aderării Bulgariei. În aceeași ședință, Croația a fost acceptată de la 1 ianuarie 2023 ca parte a Spațiului Schengen.