Ce se discută pe TikTok după anularea alegerilor prezidențiale. Au sporit dezinformările legate de intrarea României în războiul din Ucraina

Algoritmii de la TikTok fac posibilă viralizarea dezinformării prin răspândirea cu viteză a videourilor legate de actualitate, nu contează că sunt sau nu adevărate.

După anularea turului I al alegerilor prezidențiale, TikTok a fost invadat de clipuri video referitoare la decizia CCR și la starea democrației. Au apărut inclusiv informații mincinoase potrivit cărora că Armata Română ar trimite soldați pe frontul din Ucraina. Ministerul Apărării neagă categoric.

Platforma TikTok, prin care Călin Georgescu a devenit rapid cunoscut, cu precădere cu 2-3 săptămâni înainte de alegerile prezidențiale, reacționează rapid la toate evenimentele importante din zona în care te afli. Algoritmii platformei chinezești viralizează rapid atât informațiile, cât și dezinformările, spun experții în social media consultați de Europa Liberă.

După ce judecătorii Curții Constituționale (CCR) au decis, pe 6 decembrie, anularea alegerilor prezidențiale, topul hahstagurilor legate de alegerile din România s-a schimbat.

Ierarhia era dominată de #călingeorgescu, acum #ccr ocupă primul locul 1 în România.

Are 812 postări în ultimele șapte zile – sunt clipuri video informative despre decizia Curții Constituționale.

Hastagul #ccr a luat avânt pe TikTok.

Un alt hastag este #democratie, care a intrat direct pe locul 3 în ultimele șapte zile și a avut, în aceeași perioadă, 2.000 de clipuri video. În ele se vorbește despre lipsa democrației în România prin anularea alegerilor prezidențiale.

Dintre cele 2.000 de filmulețe prezente sub acest hashtag, cel postat de utilizatorul „romania.anonymus” cuprinde amenințări pentru partidele și presa pro-occidentale, și are 2,1 milioane de vizionări.

#revolutie este un alt hastag (ocupă locul 7) – aici se face o comparație a situației de acum cu cea din apropierea Revoluției Române din decembrie 1989 care a răsturnat dictatura comunistă. Sub acest hastag sunt 291 de postări în ultimele șapte zile.

Cel mai vizualizat videoclip distribuit prin hastagul #revoluție are 2,4 milioane de vizualizări și peste 9.500 de share-uri.

Multe din videoclipurile răspândite pe TikTok sunt legate de aluzii la Revoluția din 1989.

Alte hastaguri legate de evenimentele din ultimele șapte zile:

  • #coruptie - locul 8 (intrare nouă) - 377 de postări, diverse clipuri video, primul descrie gafele fostei candidate la prezidențiale Elena Lasconi - 1,1 milioane de vizualizări,
  • #iohannis - locul 9 (intrare nouă) - 231 de postări, video diverse - cu peste 10.000 de vizualizări,
  • #anulare - locul 15 (intrare nouă) - 100 de postări care însumează tot peste 10.000 de vizualizări - hashtag sub care e criticat președintele Iohannis,
  • #lovituradestat - locul 17 (intrare nouă) - 124 de postări, dintre care una, care îl prezintă pe George Simion criticând decizia CCR, are 28.000 de vizualizări,
  • #anulat ocupă locul 24, cu 39 de postări și 381.00 de vizualizări, unul din videourile populare fiind cel care prezintă componența CCR.

Apare hashtagul #razboi

Tot în ultima săptămână, au apărut mai multe clipuri video însoțite de hashtagul #razboi, care anunță începerea războiului și pentru România și societatea românească.

Războiul sau intrarea României în război este o altă temă larg răspândită pe TikTokul românesc.

Mai multe filmări cu soldați și tehnică militară, înregistrate la repetițiile pentru parada militară de 1 Decembrie sunt prezentate distorsionat drept pregătiri de război, avertizează Ministerul Apărării asupra falsurilor.

Pe TikTok, clipurile sunt însoțite de mesaje clare, dar mincinoase, conform cărora ar începe războiul.

Tot legat de război, un video de la manifestația din Piața Universității din București, organizată de mai multe organizații civice pentru susținerea democrației și a direcției pro-occidentale a țării, în 5 decembrie, e însoțit pe TikTok de mesajul „nu vrem război, vrem pace, susținem Călin Georgescu”.

Postarea a devenit virală în ultimele două zile, după ce a strâns 41.000 de vizualizări.

De tema războiului sunt râspândite și videouri legate de fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu.

De altfel, Ministerul Apărării a transmis duminică seară că, în special pe TikTok, au circulat noi videoclipuri false.

„De această dată sunt vizate frontierele României şi infrastructura portuară. Prima dintre cele două postări identificate acreditează în mod fals ideea că graniţele României vor fi închise şi securizate cu efective militare, iar a doua prezintă, de asemenea fără nicio legătură cu realitatea, tehnică militară, care nu se află în dotarea Armatei României, ca fiind concentrată în Portul Constanţa – locaţia filmării neavând nicio legătură cu acest port”, afirmă Ministerul Apărării într-un comunicat.

Ce spun experții în digital media

Mădălina Voinea, coordonatoarea programelor de combatere a dezinformării de la think tank-ul Expert Forum, explică pentru Europa Liberă că astfel de postări cu legate de implicarea României în războiul din Ucraina sunt recurente pe TikTok. Au început să apară imediat după ce Rusia a pornit invazia la scară largă a Ucrainei, în februarie 2022.

„Acum este narativa principală a unui (fost) candidat la prezidențiale și anume aceea că NATO reprezintă un pericol pentru România, nu o protecție, că ne face să fim aproape de a intra într-un război”, spune Mădălina Voinea.

„Așa cum a fost pornită de către susținători și inclusiv de către candidat, această temă a fost că, de fapt, că România va intra într-un război cu Rusia, cu explicația că trimiterea de trupe în Ucraina se face pentru a evita scăderea sau cedarea puterii lui Biden către Trump”, mai spune Mădălina Voinea.

#revolutie a crescut în ultimele 7 zile.

Experta în combaterea dezinformării arată că tema a explodat prin micro-influenceri, care sunt „principalul instrument de viralizare pe Tiktok”.

„Nu sunt oameni arhi-cunoscuți care creează conținut, ci rețele de micro-influenceri care postează conținut ca să devină viral. Și așa, această narativă a iminenței războiului a ajuns să prindă”, spune Voinea.

„Ea a mai fost folosită, doar că exploatează un moment extrem de vulnerabil, în care o parte a societății simte că democrația nu funcționează pentru ea, că nu îi este respectat votul.”

„Niște considerente și frustrări legitime, care sunt însă exploatate foarte ușor în panică și emoție negativă față de Ucraina”, a explicat Mădălina Voinea.

„Platforma este construită să îți dea pastile de informații”

Experta spune că TikTok este mediul propice pentru dezinformare pentru că nu există garanția acurateții informației pe care o vizualizezi într-un video de 15-30 de secunde, adică informația poate fi manipulată mai ușor.

„Trebuie să ne schimbăm modul în care verificăm informația. În mediul online, momentan, Tiktok e o platformă mult mai ușor de folosit pentru dezinformare. De ce? Pentru că informațiile se viralizează mult mai mult, attention span-ul e mult mai mic. Informația e mult mai mult sub formă de pastilă, de click bait în sine. Platforma este construită să îți dea pastile de informații, nu să te facă să te gândești la context”, arată Mădălina Voinea.

„De fapt, ne forțează și nouă reacțiile. Ele ajung unele pe termen scurt și mult mai rapide. Nu are cum să fie o platformă pentru informare calitativă. De obicei realitatea sau argumentele sunt mult mai complexe”.

Îți mai recomandăm Cine și ce a știut despre rolul Moscovei? Ruta informațiilor de la serviciile secrete spre președintele Iohannis

„TikTok nu te pune să gândești”

Specialistul în mediul digital Marian Hurducaș spune pentru Europa Liberă că TikTok nu este singura platformă răspunzătoare pentru răspândirea fake news, adică de știri false.

„Fake news-ul e de mult printre noi și n-o să scăpăm de el, doar că algoritmii din platformele de social media pot să amplifice și să distribuie fake news mult mai repede, la viteze inimaginabile, și pot servi interesele unui stat care vrea să influențeze, spre exemplu, alegerile unui alt stat. Singurul mod prin care poți să contracara dezinformarea este educarea populației”, spune Marian Hurducaș.

El consideră că, mai mult sau mai puțin, românii au pierdut „bătălia, nu războiul” cu dezinformarea.

„Am ajuns la concluzia că ar trebui să fim conștienți că suntem pe damage control, e un termen folosit în mare parte în comunicarea de criză. Adică noi nici nu mai putem face ceea ce s-ar putea numi prevenție sau gestionare a stricăciunilor, ci trebuie să fim atenți la ce stricăciuni am putea să nu mai facem și să salvăm ce se poate salva în momentul ăsta. Pentru că n-avem o populație care să putem spune că are gândire critică”, mai arată Marian Hurducaș.

Acesta arată că postările de pe TikTok „nu îți solicită foarte multe conexiuni neuronale” la vizualizarea conținutului.

„Îți aruncă niște videouri în față, pe care le consumi sau nu, dar nu te pune să gândești. O astfel de ambianță nu va dezvolta niciodată gândirea critică.”

„Pe noi ne surprinde faptul că TikTok a fost o nouă unealtă pentru fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu. Ne-a dat calculele peste cap pentru că în ultimele două săptămâni de campanie rețeaua de propagandă a știut să folosească atât platforma, cât și tehnici de manipulare. Practic, a fost o campanie de marketing mai degrabă decât o campanie electorală pentru prezidențiale”, mai spune expertul digital.

Îți mai recomandăm Campanie pe TikTok înaintea parlamentarelor. „Mecanismul seamănă cu cel din R. Moldova folosit de Șor pentru a influența alegătorii”

Marian Hurducaș spune că dezinformarea de pe TikTok are loc și pe fondul schimbării algoritmilor.

„Până acum vreo 15 ani, rețelele de socializare nu funcționau după algoritmul de acum. Pentru că nu există dualitate de opinii, pentru că nu există provocare de gândire și la alte perspective față de cele pe care tu le creezi atunci societatea ajunge să fie polarizată.”

„Din punctul meu de vedere am ajuns în faza de acum pentru că social media ne-a spus că avem dreptate arătându-ne același tip de conținut care să valideze ceea ce noi credem, să ne valideze opiniile și astfel să ne radicalizeze din ce în ce mai mult”, explică Marian Hurducaș.

Contul lui Marcel Ciolacu a crescut după alegeri

În tompul campaniei, cpntul lui Călin Georgescut a fost cel mai popular. Însă, în ultima săptămână, un alt politician, Marcel Ciolacu, premier și șef al Partidului Social Democrat, a devenit viral.

Pe contul său oficial, Ciolacu a postat în jur de două videoclipuri pe zi, iar stilul nu mai e unul sobru, ci unul care încearcă să fie amuzant.

Potrivit monitorizării de la TikTok, cam toate postările lui Ciolacu din perioada de după primul tur al alegerilor depășesc 1 milioane de vizualizări. Unele depășesc și 2 milioane.

Monitorizarea TikTok arată că contul lui Marcel Ciolacu a luat avânt în ultimele zile.

Pe 2 decembrie, contul lui Marcel Ciolacu avea 70.000 de urmăritori, 202 videouri și 40 de milioane de vizualizări. Pe 8 decembrie, același cont avea aproape 120.000 de urmăritori, 212 videouri și 63,5 milioane de vizualizări.

„Domnii care administrează contul domnului Ciolacu au realizat oportunitatea de comunicare pe TikTok. Și acum este viral domnul Ciolacu cu videoclipuri la meci, cu videoclipuri în care face glumițe - că dacă nu e ascultat de colegi le va vorbi despre buget”, a observat Mădălinea Voinea.

Specialistul în digital media Marian Hurducaș spune că informația văzută pe TikTok sau pe orice altă rețea socială nu ar trebui luată de bună, ci ar trebui verificată.

„Poate ar trebui să nu ne mai închidem în bulele noastre. E în regulă să vedem și diversitatea de opinii și să ascultăm diversitatea de opinii și celelalte argumente, pentru că, dacă și noi facem la fel ca cei din partea cealaltă, care nu ne convine, nu vom face nimic altceva decât s-a amplicăm un ecou de cameră. Până la urmă, esența democrației este zona de mijloc, cea în care dezbatem și argumentăm”, spune Marian Hurducaș.

Călin Georgescu - cont nou

Publicația Snoop scrie că fostul candidat Călin Georgescu a creat luni, 9 decembrie, un nou cont pe TikTok, în condițiile în care fostul cont nu mai avea vizibilitate mare, în urma luării de măsuri antimanipulare de către plaftoma de social media.

„Într-o singură zi, noul cont calin.georgescu.real a urcat un videoclip cu candidatul independent la alegerile prezidențiale. Până luni seară, la ora 00:00, acesta adunase 4,5 milioane de vizualizări, 562.400 de aprecieri și peste 44.000 comentarii”, adaugă publicația.

Îți mai recomandăm „Regele TikTok” din România, implicat într-o schemă de promovare a lui Călin Georgescu

În prezent TikTok are în România aproape 9 milioane de conturi, iar lipsa unor mecanisme clare de control poate facilita răspândirea narațiunilor periculoase.

Un studiu al Expert Forum, publicat în septembrie 2024, arăta că influența rusă în România își făcea loc mai ales pe TikTok, unde utilizatorii români întâlnesc cele mai multe teme ale propagandei Kremlinului.

Raportul Arhitectura Dezinformării arăta că TikTok-ul românesc avea multe tipare de conținut anti-UE, prin care era portretizată ca o alianță eșuată și coruptă, prin peste 2.200 de videoclipuri de la începutul anului 2024.

Expert Forum arăta, de asemenea, că instituțiile din România nu au capacitatea să monitorizeze rețelele de influență.

Îți mai recomandăm Cum contribuie TikTok la propaganda rusească în România și R. Moldova

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.