Deși în București au apărut încă 2 cazuri de infecție cu noua tulpină de Covid, restricțiile se relaxează

ROMANIA Coronavirus ambulance

Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență a decis relaxarea unor restricții,începând de luni, deși vineri au fost confirmate, la Institul ”Matei Balș” din Capitală, încă două cazuri de infectare cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie. Persoanele nu au călătorit în afara țării. La Matei Balș mai sunt în lucru și alte teste secvențiale pentru depistarea noii tulpi, anunță Ministerul Sănătății, care cere amânarea relaxării rstricțiilor.

Anunțul a fost făcut de prefectul Capitalei, Traian Bercebeceanu, primarul Nicușor Dan și secretarul de stat, Raed Arafat. Decizia a fost luată cu 37 de voturi pentru, 1 vot împotrivă și 4 abțineri.

Îți mai recomandăm 2.699 de cazuri noi și 74 de decese. Numărul pacienților la ATI scade sub 1.000
  • Traian Bereceanu:

”S-a hotărât ca de luni de la ora 0:00 restaurantele, barurile cafenele vor funcționa la capacitate de 30%. Programul va fi între 6 și 21. În sălile de spectacol, cinematografe publicul va putea intra în limita a 30% din capacitate.

”Anterior ședinței am avut o întâlnire cu șefii Poliției, Jandarmeriei, IGSU, am hotărât intensificarea controalelor. Chiar înaintea ședinței, am primit o adresă de la MS prin care ni se făcea recomandarea să temporizăm relaxarea. Noi însă suntem aici să luăm în considerare aceleași cifre și aceiași indicatori pe care i-am luat în considerare când am impus restricțiile”.

  • Nicușor Dan

”Suntem într-o situație fericită în București. Am ajuns la 2,5 indicele de incidență. Am fost la 7. meritul aparține bucureștenilor, care au înțeles în mare, mare majoritate să poarte mască, să păstreze distanța”.

Întrebat care este opinia sa despre faptul că ministrul Sănătății se opune relaxării restricțiilor, Nicușor Dan a spus că decizia este de competența Comitetului Național, nu a ministerului. Joi, Nicușor Dan spunea la RFI că ar fi bine ca relaxarea să fie amânată câteva zile, opinie pe care și-a schimbat-o între timp.

”Trebuie să ne învățăm în țara asta să împărțim competențe. Atâta timp cât există un comitet național care decide niște lucruri, atâta timp cât autorităților locale i se dau niște atribuții, să respectăm aceste atribuții. Am deja suficiente atribuții ca să nu intru peste atribuțiile altora. Există un ministru al Sănătății, un comitet național, specialiști ai INSP”.

  • Raed Arafat

Secretarul de stat susține că decizia s-a luat în baza incidențențelor cu care s-a lucrat și pînă acum.

”La nivel național s-a lucrat până acum pe baza acestor incidențe. Sunt localități care intră și ies de sub incidențe pe baza HG. Situația în baza legislației existente și a procedurii care a fost creată și care a arătat că am reușit să ținem situația sub control, s-a luat decizia de azi și cu amânare pentru luni ca să vedem cum evoluează lucrurile și să evităm aglomerația de mâine, de weekend”.

”Dacă se va observa că începe o creștere, această măsură poate să fie inversată și să fie închis totul peste tot. Și cu tulpină nouă, și cu cea veche regulile sunt aceleași: mască, distanțare, limitarea deplasărilor. Dacă se va întâmpla să vedem că situația nu mai e controlabilă cu aceste incidențe stabilite anul trecut, se poate modifica hotărârea de guvern”.

Care e numărul de teste în București?

Decizia ridicării unor restricții este una controversată, pentru că nu este clar dacă scăderea numărului de cazuri sub 3 la mia de locuitori nu e, de fapt, rezultatul numărului mic de teste care se fac în București.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, se opune ridicării restricțiilor în acest moment în contextul în care noua tulpină de coronavirus, mult mai contagioasă, a fost deja depistată în București, existând posibilitatea, potrivit surselor Europa Liberă, să existe mai multe cazuri. Rezultatele vor veni în următoarele zile.

Măsurile de relaxare constituie un risc major ce ar putea duce la aparisția unui nou val de infecții”, spune Vociulescu într-o scrisoare către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență.

Voiculescu invocă și raportul de joi al Centrului European pentru Controlul bolilor (ECDC), care atrage atenția că riscul la nivel european este ridicat din cauza celor trei noi mutații ale coronavirusului și recomandă statelor să ia măsuri mai dure de restricție.

Vlad Voiculescu subliniază că orice alte măsuri de relaxare luate riscă să pună în pericol redeschiderea școlilor în București, preconizată pentru 8 februarie, la începerea semestrului al doilea.

Și primarul Capitalei, Nicușor Dan, a spus joi la RFI că ar mai trebui așteptat câteva zile înainte de a se lua decizia relaxării restricțiilor impuse în București, după ce incidența a scăzut sub 3 la mie. Opinie pe care și-a schimbat-o între timp.

Îți mai recomandăm Noua tulpină de coronavirus, confirmată în România: o tânără din Giurgiu care n-a fost plecată din țară

Voiculescu a declarat încă de miercuri la Europa FM că nu crede că cifrele autorităților reflectă realitatea.

Nu cred că este sub 3 la mie în acest moment, în realitate”, a spus ministrul. Voiculescu a explicat că motivul pentru care cifrele scad este faptul că se testează puțin. „Astăzi (n.r.: miercuri), în București au fost făcute 1.366 de teste antigen, iar PCR nu le am aici. E ridicol de puțin, știm că este răspândit”.

Nici secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, nu știe care numărul testelor PCR făcute în București în ultimele zile. Moldovan spune că mulți oameni își fac singuri teste rapide, iar apoi nu comunică DSP rezultatul, acesta fiind motivul pentru care nu se știe câte câte teste rapide și câte PCR sunt făcute.

Aceeași explicație a fost oferită, vineri, și se secretarul de stat Raed Arafat.

În toată țara există un număr de cazuri peste numărul raportat care nu știm cât este. Sunt oameni cu simptome ușoare care nu se testează, asimptomatici care nici nu știu că au virus și cei care se testează cu testele PCR și antigenice care se raportează. E aproape imposibil să știi cazurile de oameni care se testează acasă”.

Într-un răspuns pentru Digi 24, DSP București a precizat că: miercuri, când au fost anunțate 257 de cazuri au fost efectuate 6.400 de teste rapide și PCR, iar joi, când în bilanț au fost raportate 447 de cazuri, au fost făcute în total 4.737 de teste în Capitală.