Joe Biden se va adresa națiunii americane. Președintele SUA va cere Congresului un sprijin uriaș pentru Ucraina și Israel

Președintele Joe Biden va ține un discurs în care le va vorbi americanilor despre necesitatea sprijinirii Ucrainei și Israelului.

Joe Biden va ține joi un discurs la o oră de maximă audiență în fața națiunii americane. Președintele SUA va rosti discursul din Biroul Oval și este de așteptat să ceară Congresului un ajutor important pentru Israel și Ucraina, de zeci de miliarde de dolari.

Discursul președintelui american ar urma să se concentreze pe războiul Rusiei în Ucraina și pe conflictul dintre Israel și Hamas, în timp ce se pregătește să ceară Congresului fonduri totale de 100 de miliarde de dolari, din care aproape două treimi ar urma să fie alocate Kievului.

Joe Biden va vorbi din Biroul Oval, la ora locală 20:00 (03:00 ora României) un loc pe care președinții îl folosesc în mod tradițional pentru a se adresa țării în momente de importanță națională critică.

„Președintele Biden se va adresa națiunii pentru a discuta despre răspunsul nostru la atacurile teroriste ale Hamas împotriva Israelului și despre războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei, care continuă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Îți mai recomandăm Riscurile extinderii războiul Israel-Hamas. Ce poate face Biden?

Președintele american a declarat în timpul vizitei sale la Tel Aviv, de miercuri, că va cere Congresului un pachet mare de finanțare.

Majoritatea fondurilor vor merge către Ucraina, apoi către Israel și Taiwan, dar și pentru finanțarea eforturilor de întărire a securității la granița SUA cu Mexic.

60 de miliarde de dolari pentru Ucraina

Cererea de suplimentare a cheltuielilor pe care președintele Biden o va trimite Congresului chiar vineri prevede acordarea de asistență în valoare de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina și de 10 miliarde de dolari pentru Israel, spune pentru Reuters un oficial, sub protecția anonimatului.

Aceeași sumă totală de 100 de miliarde de dolari a fost invocată joi și de presa americană.

Îți mai recomandăm Cum afectează criza din Israel sprijinul dat Ucrainei de Marea Britanie. „Nu vorbim de o distragere a atenției”

În plus, un oficial de rang înalt de la Casa Albă a declarat că Joe Biden va încerca să prezinte poporului american o explicație în linii mari de ce două războaie la jumătate de lume distanță sunt critice pentru securitatea națională a Statelor Unite.

Președintele american va face apel ca această lege cu cheltuieli suplimentare să fie aprobată rapid. Conform legislației SUA, nu puterea executivă controlează cheltuielile, ci Congresul.

Este a doua oară când Joe Biden va ține un discurs din Biroul Oval de când a devenit președinte. În iunie, el a vorbit despre un acord bipartizan pentru a evita intrarea în incapacitate de plată a datoriei americane, un acord abandonat ulterior de republicanii din Camera Reprezentanților.

Îți mai recomandăm NYT: Statele Unite au livrat Ucrainei 20 de sisteme ATACMS. Reacția lui Vladimir Putin
Articol scris în baza relatărilor RFE/RL, Reuters și NYT.