Convorbirea telefonică a președintelui american Joe Biden cu președintele rus Vladimir Putin s-a încheiat după o oră și două minute, potrivit unui oficial de la Casa Albă citat de CNN.
„Președintele Biden a fost clar că, dacă Rusia întreprinde o nouă invazie a Ucrainei, Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii noștri, vor răspunde în mod decisiv și vor impune Rusiei sancțiuni rapide și severe”, a transmis Casa Albă într-un comunicat.
Președintele SUA i-a transmis lui Vladimir Putin că „o nouă invazie rusă în Ucraina ar produce suferințe umane pe scară largă și ar diminua poziția Rusiei”.
„Președintele Biden a fost clar cu președintele Putin că, deși Statele Unite rămân pregătite să se angajeze în diplomație, în deplină coordonare cu aliații și partenerii noștri, suntem la fel de pregătiți și pentru alte scenarii”, mai arată Casa Albă.
UPDATE - Discuția dintre Joe Biden și Vladimir Putin a început la scurt timp după ora 18:00 (ora României).
UPDATE - Emmanuel Macron i-a spus președintelui rus Vladimir Putin că „dialogul sincer” și „escaladarea” sunt incompatibile, în timpul unei convorbiri telefonice care a avut loc sâmbătă.
„Cei doi președinți au discutat despre diferitele căi de urmat în ceea ce privește punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk și au continuat discuția despre condițiile de securitate și stabilitate în Europa. Amândoi și-au exprimat dorința de a continua dialogul pe aceste două puncte”, se arată în comunicatul Palatului Élysée.
„Președintele Republicii a transmis interlocutorului său preocupările partenerilor și aliaților săi europeni. El i-a spus președintelui Putin că un dialog sincer nu este compatibil cu o escaladare”, mai transmite președinția franceză.
Cei doi lideri au discutat timp de o oră și 40 de minute, mai arată sursa citată.
La rândul său, Kremlinul a descris o convorbirea telefonică cu președintele francez ca fiind una cu un „schimb de opinii aprofundat”.
„Vladimir Putin a atras din nou atenția asupra lipsei unui răspuns substanțial din partea Statelor Unite și a NATO la inițiativele bine-cunoscute ale Rusiei. De asemenea, a fost subliniată lipsa de voință a principalelor țări occidentale de a împinge autoritățile de la Kiev să pună în aplicare acordurile de la Minsk”, se arată în comunicatul Kremlinului.
În plus, Rusia spune că o presupusă „invazie” în Ucraina reprezintă doar „speculații provocatoare”, însoțite de „o pompare pe scară largă a acestei țări cu arme moderne”, fiind astfel create premisele pentru „posibile acțiuni agresive ale forțelor de securitate ucrainene în Donbas”.
Blinken: O invazie în Ucraina ar duce la „un răspuns transatlantic hotărât, masiv și unit”
UPDATE - Departamentul de Stat al SUA a precizat într-un comunicat că secretarul de stat, Antony Blinken, a discutat la telefon cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, despre „preocupările acute și comune cu privire la faptul că Rusia ar putea lua în considerare lansarea unei noi agresiuni militare împotriva Ucrainei în zilele următoare”.
„Secretarul de stat a precizat că rămâne deschisă o cale diplomatică pentru soluționarea crizei, dar aceasta ar necesita ca Moscova să detensioneze situația și să se angajeze în discuții de bună credință”, se mai arată în comunicat.
Blinken a reiterat că „în cazul în care Moscova ar urma calea agresiunii și ar continua să invadeze Ucraina, acest lucru ar duce la un răspuns transatlantic hotărât, masiv și unit”.
Secretarul de stat a precizat pe Twitter că a vorbit cu ministrul de externe de la Moscova „pentru a îndemna la o rezolvare diplomatică a consolidării militare neprovocate a Rusiei în jurul Ucrainei”.
„Am reiterat faptul că o nouă agresiune rusă va fi întâmpinată cu un răspuns transatlantic hotărât, masiv și unitar”, a declarat Antony Blinken.
Știrea inițială:
Președintele rus Vladimir Putin va avea sâmbătă convorbiri telefonice cu președintele american Joe Biden și cu președintele francez Emmanuel Macron, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului.
Dmitri Peskov a declarat vineri că solicitarea pentru o convorbire telefonică între Putin și Biden a venit de la Washington. Un oficial de la Casa Albă a confirmat că apelul va avea loc, potrivit Reuters.
De asemenea, convorbirea cu președintele francez vine la câteva zile după ce Macron și Putin au avut peste cinci ore de discuții, la Moscova.
Convorbirile au fost aranjate după ce oficialii americani au declarat că Rusia a adunat suficiente trupe în apropierea Ucrainei pentru a lansa o invazie majoră și au îndemnat toți cetățenii americani să părăsească țara în termen de 48 de ore.
Îți mai recomandăm SUA evacuează ambasada de la Kiev. Lista țărilor care și-au sfătuit oamenii să plece din UcrainaSecretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că va vorbi sâmbătă cu omologul său rus, Serghei Lavrov, într-o ultimă încercare de a evita o posibilă invazie.
„Continuăm să vedem semne foarte îngrijorătoare ale escaladării rusești, inclusiv noi forțe care sosesc în jurul granițelor Ucrainei”, a declarat Blinken într-o conferință de presă.
El și-a exprimat speranța că Putin va alege diplomația, dar a spus că Washingtonul va impune sancțiuni economice dacă Moscova va invada.
„Continui să sper că nu va alege calea unei noi agresiuni și că va alege calea diplomației și a dialogului. Dar dacă nu o va face, suntem pregătiți”, a mai spus Blinken.
Îți mai recomandăm Cum ar putea diplomația să prevină războiul din Ucraina? Variantele prin care ar putea fi evitatConsilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a anunțat vineri că o operațiune militară majoră împotriva Ucrainei ar putea începe „în orice zi”, chiar înainte de încheierea Jocurilor Olimpice de iarnă din China.
În acest context, el i-a îndemnat pe americani să părăsească Ucraina cât mai curând posibil.
Sullivan a mai spus că un eventual atac al Rusiei ar putea începe „cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete care ar putea, evident, să ucidă civili”. El a mai spus că un asalt rapid asupra capitalei ucrainene, Kiev, este o posibilitate.
Șefii de Stat Major din SUA și Rusia au discutat la telefon
Discuțiile SUA-Rusia s-au purtat telefonic și la nivel de șefi de Stat Major.
Generalul Mark Milley și Valeri Gerasimov au avut vineri convorbiri telefonice despre securitatea internațională, a anunțat Pentagonul.
Cei doi ar fi convenit ca discuțiile să nu publice detaliile conversației.
Oficialii români au discutat cu omologii americani
Tot vineri, președintele SUA a purtat consultări în format restrâns cu o parte dintre liderii țărilor aliate, printre care și președintele Klaus Iohannis.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis „a subliniat importanța coordonării strânse și a unității în aceste momente și a salutat deciziile luate la nivel aliat de consolidare a posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, inclusiv și mai ales la Marea Neagră”.
La discuții au mai participat liderii din Canada, Franța, Marea Britanie, Germania, Italia, președintele Comisiei Europene și președintele Consiliului European, precum și secretarul general al NATO.
De asemenea, ministrul apărării, Vasile Dîncu, a discutat din nou cu secretarul apărării al SUA, Lloyd Austin.
„Temele principale ale convorbirii au vizat ultimele evoluții complexe ale situației de securitate de la granițele Ucrainei, respectiv consolidarea prezenței SUA pe flancul estic al NATO”, transmit Ministerul Apărării de la București.
Potrivit sursei citate, România este „pregătită să adopte, alături de aliați, cele mai potrivite măsuri defensive, în funcție de situația concretă”.
În plus, MApN a transmis că șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a discutat vineri cu președintele Statului Major interarme al SUA, generalul Mark Milley.
„Principalele teme abordate au vizat dinamica situației de securitate în regiunea Mării Negre și coordonarea activităților în procesul de suplimentare a forțelor americane în țara noastră”, arată sursa citată.
De altfel, generalul Milley a avut avut discuții și cu șefii Apărării din Canada, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie și Polonia.
O reuniune ministerială NATO este planificată să aibă loc în zilele de 16-17 februarie la Bruxelles.
Îți mai recomandăm S-a lămurit misterul. De ce au stat Putin și Macron despărțiți de o masă de șase metriȘedință comună România-Republica Moldova
În acest context, vineri a avut loc o ședință comună între guvernele României și Republicii Moldova, prima organizată la Chișinău după lansarea lor în 2012.
Cei doi premieri au semnat mai multe acorduri, printre care ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro acordat Republicii Moldova, precum și cel privind construcția unui pod rutier peste râul Prut la Ungheni.
De asemenea, a fost semnată o înțelegere de reducere a tarifelor de roaming dintre Republica Moldova și România.
Kievul îndeamnă populația la calm și unitate
Sâmbătă, guvernul ucrainean a îndemnat cetățenii să rămână calmi și uniți, afirmând că forțele armate sunt pregătite să respingă orice atac asupra țării.
Apelul a venit la o zi după ce Statele Unite și alte țări, inclusiv Marea Britanie, Australia și Japonia, și-au îndemnat cetățenii să părăsească imediat Ucraina din cauza pericolului tot mai mare al unei ofensive la scară largă din partea forțelor rusești.
„Acum este esențial să rămânem calmi și uniți în interiorul țării și să evităm acțiunile care subminează stabilitatea și semănau panică”, a declarat Ministerul de Externe într-o declarație.
Îți mai recomandăm Biden, despre evacuarea americanilor din Ucraina: „Când SUA și Rusia încep să tragă unii în alții este vorba de un război mondial”De asemenea, cancelarul german Olaf Scholz va călca pe urmele președintelui francez Emmanuel Macron, urmând ca săptămâna viitoare să aibă o vizită în Kiev și Moscova pentru întâlniri separate cu liderii ucraineni și ruși.
El a declarat zilele trecute securitatea în Europa va fi menținută, în ciuda incertitudinilor legate de intențiile Rusiei în Ucraina.
Vizita sa în Ucraina și Rusia are loc după călătoria la Washington, unde a avut discuțiii oficiale cu președintele american Joe Biden.