Fondurile de sprijin pentru industria HoReCa vor fi distribuite proporțional

Mai multi angajati din HoReCa protesteaza in Piața Unirii din Timișoara, marți, 16 februarie 2021.

Ministrul economiei, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, anunță într-o postare pe pagina sa de Facebook că suma de 1 miliard de lei aprobată de Guvern pentru sprijinul domeniului HoReCa va fi alocată firmelor eligibile indiferent de momentul în care au făcut solicitarea de ajutor.

Schimbarea mare este că nu mai mergem pe principiul ’primul venit, primul servit’. Chiar dacă este un principiu obiectiv de departajare a aplicanților, acest principiu ar fi rezultat în două lucruri. Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. Și a doua, ar fi creat o categorie de oameni care primesc banii și o categorie care nu primesc. Practic ar fi primit bani cei care se grăbeau să depună solicitarea mai repede. Nu ar fi fost corect pentru că măsura viza despăgubirea tuturor celor care au fost închiși, nu doar a celor care sunt mai rapizi", spune Claudiu Năsui.

Ministrul Economiei Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, s-a întâlnit luni, în 15 februarie, cu reprezentanții industriei ospitalității.

Concret, dacă suma cererilor de despăgubire va depăși miliardul alocat, a explicat ministrul, atunci firmele vor primi bani proporțional cu cererea lor de finanțare.

Ordonanța aprobată vineri de Guvern, de „acordare a de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentaţie şi agenţii de turism, a căror activitate a fost afectată în contextual pandemiei de COVID-19” modifică ordonanța 224 din 2020. Modificarea nu vizează doar modul de acordare a banilor, relatează StartupCafe.ro, ci și faptul că suma este acum de 1 miliard de lei, față de circa 2,5 miliarde de lei în varianta anterioară.

Mai mulți angajați din domeniul HoReCa au protestat marți în față locurilor de muncă față de lipsa măsurilor de sprijin. „Industria noastră este într-un moment critic, în care nu vrem însă să ne lăsăm copleșiți de neputință. După nenumărate dialoguri cu autoritățile, în urma cărora multe promisiuni sunt în continuare amânate, ne vedem nevoiți să acționăm și altfel”, a transmis Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România pe pagina de Facebook.

Aceștia spun că numărul de angajați din domeniu a scăzut de la 400.000 în 2019, la 280.000, iar numărul unităților, de la 40.000 la 28.000.