Audierea miniștrilor s-a făcut rapid în Parlament, timpul alocat pentru fiecare ministru fiind de sub o oră. PNL și PSD și-au dorit ca noul Guvern să fie învestit joi, înainte ca parlamentarii să plece acasă pentru vacanța de 1 Decembrie.
Colaborarea PNL – PSD – UDMR – grupul minorităților naționale nu a produs vreo sincopă în comisiile de specialitate. Miniștrii au primit întrebări ușoare din partea parlamentarilor, singurii care au mai stricat atmosfera fiind cei de la USR și AUR. De aceea, pentru că a deranjat cu insistența sa în Comisia de Agricultură, un parlamentar din opoziție a primit apelativul „idiot” de la un coleg.
„Nu suntem aici să facem politică”, a fost reproșul primit de la reprezentanții Puterii. Liniștea trebuia să se așterne peste audierile miniștrilor. O majoritate de două-treimi, în care vocea Opoziției este redusă rapid la tăcere.
Îți mai recomandăm PNL se fărâmițează, PSD e unit | Boicotul lui Bolojan, Motreanu cere demisia lui Cîțu, Orban demisioneazăPSD vede colaps în economie și buget, PNL a tăcut
Liberalii au fost obligați să asculte discursurile noilor miniștri de la PSD, unele care loveau fix în fosta guvernare condusă de PNL și Florin Cîțu. Nu au reacționat însă și nu au stricat armonia noii Coaliții.
Noul ministru propus la Finanțe a afirmat că situația macroeconomică din România se confruntă cu o presiune din cauza dezechilibrelor, iar indicatorii „arată un mare risc”.
Tonul a fost continuat de parlamentarii PSD, care au lansat mesaje precum: veți prelua o „economie și un buget în colaps” sau „preluați ministerul într-un moment critic pentru țară”.
În timp ce din sală veneau astfel mesaje îngrijorătoare despre situația economică, parlamentarii PNL nu au protestat sau nu au venit cu un alt tip de mesaj, ci au ascultat tăcuți.
Noul ministru al Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, încă titular la Finanțe, a reacționat doar la întrebările reporterilor.
„Nu există o gaură, discuția există pentru că doamna Turcan a fost supărată. Vineri va fi adoptată rectificarea bugetară, nu vor fi probleme pentru plata pensiilor și a salariilor”, a dat asigurări ministrul de Finanțe din guvernul Cîțu.
Ministrul demis al Muncii, Raluca Turcan, a anunțat public că sunt probleme cu bugetul și s-ar putea să nu poată fi plătite pensiile.
Adrian Câciu, propunerea pentru ministru de Finanțe, a susținut în fața comisiilor de specialitate că vineri va avea loc rectificarea bugetară, chiar și noaptea dacă este nevoie.
„Să nu înțelegeți că noaptea ca ... (n.r. – hoții), cum se întâmpla”, a completat Câciu. Aluzia era făcută la adoptarea Ordonaței de Urgență numărul 13 în timpul guvernării Grindeanu.
Câciu nu s-a sfiit să dea vina pe influenceri și presă pentru a-și justifica postările de pe Facebook legate de o conspirație la nivel mondial care are ca țintă moneda națională. El susține că a fost preluat greșit.
Printre prioritățile enunțate de Adrian Câciu se numără reducerea evaziunii fiscale și menținerea în ținta de deficit convenită cu Comisia Europeană.
„Nu sunt un Harap Alb”, s-a autodefinit acesta, spunând că are nevoie de o echipă în jurul său.
În timp ce PSD acuza greaua moștenire lăsată de guvernul Cîțu, PNL avea altă problemă. Președintele de ședință, de la PNL, nu știa dacă Alexandru Nazare, fost ministru de Finanțe, se mai află în partid și are dreptul să pună întrebări în numele grupului.
Prima fisură între Rafila și Ciucă: certificatul verde și Arafat
PSD a dat semnalul că nu este de acord ca Ministerul Sănătății să fie lăsat în afara deciziei, cum s-a întâmplat în perioada USR. Alexandru Rafila s-a poziționat puternic încă de la audieri și a spus că ministerul trebuie să obțină mai multă competență, inclusiv de la componenta care revine lui Raed Arafat.
„Politica de sănătate o face ministerul Sănătății, iar deciziile trebuie luate de ministerul Sănătății. Nu se poate să fie aprobate de o altă structură”, a punctat Rafila.
Viitorul ministru a precizat că Sănătatea nu poate funcționa ca o anexă a unei suprastructuri.
Alexandru Rafila susține că certificatul verde, care este acum blocat în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, trebuie introdus la momentul oportun. Poziționarea sa diferă de cea a premierului Ciucă, care vrea ca votul pentru certificatul verde să devină „o prioritate” pentru viitoare majoritate și să fie dat cât mai rapid.
„Este dificil să iei o astfel de măsură imediat într-o perioadă în care numărul de cazuri scade rapid. Rata de reproducere este cea mai mică din Europa și am zis că trebuie să găsim elemente obiective care să justifice introducerea acestui certificat verde. Introducerea certificatului verde trebuie făcută atunci când creșterea devine constantă”, a susținut Alexandru Rafila.
Potrivit acestuia, introducerea certificatului verde în vârful valului IV ar fi avut un impact limitat.
Aprobarea certificatului verde reprezintă o decizie importantă pe care noua Coaliție de guvernare trebuie să o ia. Parlamentarii au primit amenințări cu moartea din partea celor care se opun certificatului verde.
PSD a avut o poziție oscilantă despre certificatul verde, existând o serie de neînțelegeri între social-democrați și liberali pe subiect. Conducerea din Kiseleff a propus o perioadă de testare gratuită de 45 de zile pentru cei care nu au certificat verde.
Poziția Gabrielei Firea despre avort și educație sexuală
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a evitat să răspundă întrebării fostului ministru Violeta Alexandru despre ce se va întâmpla cu pensiile speciale. Marius Budăi nu a răspuns clar nici dacă viitorul Guvern va proroga termenul de intrare în vigoare a pensiilor pentru aleșii locali.
Gabriela Firea crede că apariția unui minister al Familiei reprezintă „o evoluție, nu o involuție”.
„Ce ironie, o să vă numească Iohannis pe dumnevoastră la ministerul Familiei”, a comentat Violeta Alexandru la adresa Gabrielei Firea. În 2014, când era purtător de cuvânt al campaniei lui Victor Ponta, Firea l-a atacat pe Klaus Iohannis pentru că acesta nu are copii și nici nu a înfiat.
AUR a salutat apariția unui minister al Familiei, după model polonez sau ca în Ungaria, și i-a cerut Gabrielei Firea, singura femeie din guvern, să blocheze „demența educației sexuale în școli” și avortul.
Ea a fost întrebată dacă susține avortul și educația sexuală în școli.
„Da, eu susțin avorturile. Întotdeauna voi milita pentru drepturile femeilor, ele să decidă de propria lor viață și propriul corp, dar ca toate femeile să aibă acces la servicii de îndrumare, cu duhovnicul, dacă crede, să ia cea mai bună decizie pentru viața lor. Sunt pentru libertatea de alegere în parte. Nu contravine cu dorința mea de a crește natalitatea, nu ne întoarcem la vremurile dinainte de Revoluție”, a spus Firea.
De asemenea, ea a adăugat că susține „cu tărie” ca toți copiii să beneficieze de educație sanitară și cu noțiuni de sexualitate, dar să fie realizată de oameni de specialitate: medici sau psihologi.
„Să avem cât mai puține mame minore, dar fără a afecta în vreun fel la nivel emoțional copilăria”, a subliniat Firea.
Justiția și moștenirea lăsată de PSD. Secția Specială
Un subiect sensibil în domeniul justiției este legat de desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din justiție. Înființată în perioada lui Liviu Dragnea, Secția a reprezentat mărul discordiei și între PNL și USR. În timp ce USR a dorit desființarea ei, PNL a avut o atitudine pasivă, încurajând blocajul venit de la UDMR.
Stelian Ion, fostul ministru al Justiției, a criticat abordarea cu care a venit noua guvernare: desființarea SIIJ până în martie anul viitor, dar reînființarea structurii, fără a se preciza în ce formă.
„Aceeași Mărie cu altă pălărie”, a fost remarca deputatului USR.
Viitorul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, cel care a ocupat portofoliul și în timpul guvernării Orban, susține că există prea multă patimă în jurul subiectului.
El a spus că ministrul Justiției trebuie să aibă „delicatețea unui chirurg”, dar și „cu mult umor”.
Conform lui Predoiu, încrederea în justiție a scăzut, iar interlopii își afișează averile obținute ilicit.
Viitorul ministru le-a cerut procurorilor să se lupte cu corupția și crima organizată, iar șefii Parchetelor să se ocupe mai „serios de treabă”.
Ministrul Agriculturii reia programele din epoca Dragnea
Adrian Chesnoiu, propunerea PSD pentru ministerul Agriculturii, a fost susținut pentru această poziție de Paul Stănescu, secretarul general al social-democraților. Printre ideile lui Chesnoiu s-au regăsit și cele cuprinse în programul economic al PSD din epoca Dragnea. Discursul său a fost lăudat de Sputnik, mai ales partea în care Chesnoiu a susținut că agricultura României reprezintă o amenințare pentru alte state.
„Agricultura reprezintă un pilon al structurii statele care trebuie să asigure hrana populației”, a afirmat Chesnoiu, care a adăugat că România trebuie să exporte produse finite și nu materie primă.
Discursul social-democratului a fost apreciat de Daniel Constantin (PNL), care l-a criticat pe fostul ministru, Adrian Oros, pentru mandatul din fruntea ministerului.
„România nu are nici măcar un eurocent pentru infrastructura de irigații. E un hop care trebuie depășit până punem pe tapet renegocierea PNRR. Trebuie să punem de la buget pentru infrastructura de irigații”, a declarat viitorul ministru al Agriculturii, subliniind că există un pericol real privind deșertificarea sudului României.
În final, el le-a cerut românilor să consume produse românești. El a promis și intervenții legislative pentru ca marfa să nu mai plece de la producător la un preț și să ajungă de trei ori mai scumpă la raft.
Grindeanu, premierul OUG13, continuă proiectele lui Drulă
Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a fost propus pentru postul de ministru al Transporturilor, dar și pentru cea de vicepremier. De numele său se leagă controversata Ordonanță de Urgență 13, cea care îl putea scăpa de închisoare pe Liviu Dragnea.
Întrebat de momentul din 2017, Grindeanu a răspuns că tot el este și autorul OUG 14, cea care anula OUG13.
Cătălin Drulă, fostul ministru al Transporturilor, a remarcat că programul de guvernare copiază măsurile din fostul program de guvernare.
Social-democratul a răspuns că programul seamănă foarte mult deoarece planurile pentru autostrăzi sunt identice.
Viitorul ministru al Transporturilor dorește ca stadiul lucrărilor de pe șantiere să fie cunoscut permanent cu ajutorul dronelor.
Ele ar trebui să transmită în direct ce se întâmplă pentru ca publicul să fie informat în timp real.
Toți miniștrii audiați au primit aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate, iar mâine urmează votul de învestire.
Îți mai recomandăm CV-uri de miniștri | Ce a făcut 20 de ani masonul propus de PSD la Finanțe și conspirațiile promovate