Șeful diplomației ucrainene: cea mai mare problemă e că aliații se tem de escaladare

Ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba, spune că teama de escaladare a aliaților e cea mai mare problema a Ucrainei în războiul cu Rusia.

Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a declarat că cea mai mare problemă cu care se confruntă Kievul în lupta cu Rusia este că aliații occidentali se tem să aprobe noi politici de sprijinire a Ucrainei de teama escaladării conflictului.

„Încă de la începutul invaziei pe scară largă, cea mai mare problemă cu care se confruntă Ucraina este dominația conceptului de escaladare în procesele de luare a deciziilor ale partenerilor noștri”, a spus Kuleba.

La peste doi ani și jumătate de la invazia pe scară largă a Rusiei, Kievul insistă pe lângă aliații săi occidentali să-i ofere arme cu rază lungă de acțiune și autorizația de a le folosi pentru a lovi ținte aflate pe teritoriul rusesc.

Dmitro Kuleba a făcut comentariul în timpul unei conversații cu ministrul polonez de externe Radosław Sikorski, transmisă în direct din Polonia.

„Războiul este întotdeauna despre o mulțime de lucruri: bani, arme, resurse, dar adevăratele probleme sunt întotdeauna aici, în cap”, a spus diplomatul ucrainean.

„Majoritatea partenerilor noștri se tem să discute despre viitorul Rusiei. Acest lucru este foarte supărător, deoarece dacă nu vorbim despre viitorul sursei de amenințare, atunci nu putem construi o strategie”, a spus el.

Ucraina s-a bazat foarte mult pe Occident pentru aprovizionarea cu arme, echipamente și pentru asistență financiară pentru a lupta împotriva trupelor Moscovei.

În timpul întâlnirii cu Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Poloniei, Radosław Sikorski, a declarat că, în timp ce Rusia folosește arme cu rază lungă de acțiune împotriva Ucrainei, aliații ar trebui „să lase Ucraina să lupte cu orice are, cu orice le-a livrat, și le livrează mai mult”.

El a spus că echipa candidatului republican la președinția SUA, Donald Trump, are o idee despre cum să pună capăt războiului.

„Unii dintre acești oameni spun că planul este de a accelera sfârșitul războiului amenințându-l pe Putin cu escaladarea”, a spus Sikorski.

Ministrul polonez de Externe a sugerat și folosirea altor stimulente pentru a opri războiul.

„Ajutați-ne să-i convingem pe unii dintre aliații noștri europeni nu doar să extindă împrumutul pe baza activelor rusești înghețate, ci să confiscăm activele agresorului și să le dăm victimei agresiunii”, a spus el.

Remarcile miniștrilor ucrainean și polonez vin după ce, marți, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că „Occidentul se joacă cu focul”, luând în considerare permisiunea acordată Ucrainei să lovească în interiorul Rusiei cu rachete occidentale. El a avertizat SUA că un eventual al Treilea Război Mondial nu se va limita la Europa.

De când a invadat Ucraina în 2022, Putin a avertizat în mod repetat că un război mai amplu ar putea izbucni, care să implice cele mai mari puteri nucleare din lume,. Președintele rus a spus însă, de asemenea, că Rusia nu dorește un conflict cu NATO.

Ucraina a primit acordul aliaților de a folosi unele arme occidentale în teritoriile rusești din apropierea Ucrainei, de unde armata Moscovei lansează atacuri frecvente.

Însă Kievul nu a primit acordul SUA de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte aflate mult mai adânc pe teritoriul Rusiei.

Îți mai recomandăm CIA: Putin va lansa o contraofensivă pentru a recupera regiunea Kursk

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.