UPDATE Decizia a fost luată duminică de Tribunalul Vaslui. Anterior, aceeași instanță a menținut propunerea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile și pentru președintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu.
Hotărârea poate fi contestată de reprezentanții inculpatului în 48 de ore de la pronunțare.
Expertul arestat preventiv, administrator al unei firme de inginerie și consultanță angajată de Consiliul Județean Vaslui, este acuzat procurorii DNA pentru că ar fi pretins și încasat 714.000 lei de la același om de afaceri de la care președintele CJ, Dumitru Buzatu, ar fi primit de asemenea 1,25 milioane de lei.
Inculpatul este cercetat penal pentru luare de mită și trafic de influență, pentru că ar fi luat în martie și aprilie 2023, o mită în valoare totală 714.000 de lei de la același om de afaceri căruia și președintele CJ Vaslui i-ar fi solicitat bani pentru a-i achita facturile la timp.
Mai mult, expertul i-ar fi promis omului de afaceri că, în schimbul banilor, va interveni pe lângă factorii de decizie din Consiliul Județean ca să îi fie plătite facturile restante - în valoare de aproximativ 3 milioane de euro - pentru lucrările executate, conform procurorilor.
În noul anunț, procurorii arată că firma de construcții omul de afaceri, audiat ca martor în dosar, a câștigat în 2019 un contract de reabilitare și modernizare a mai multor drumuri din județ.
Îți mai recomandăm Cum ar fi ajuns pe mâna DNA, șeful PSD Vaslui, Gh. Buzatu. Afacerile cu nevasta unui coleg și trădat de omul de casăÎn momentul în care 80% din lucrări erau gata, între administratorul companiei și președintele Dumitru Buzatu ar fi apărut neînțelegeri legate de plata facturilor - în valoare de aproximativ 3 milioane de euro - dar și cu privire la mita pe care șeful administrației județene i-ar fi pretins-o patronului societății comerciale.
CJ a contractat o firmă de inginerie și consultanță, administrată de expertul reținut acum de procurori, pentru realizarea unei expertize a lucrărilor.
Expertul a întocmit raportul de expertiză, în care figurau însă, potrivit procurorilor, „date care nu corespundeau realității din teren”, după care, în iunie 2022 și în februarie 2023, i-ar fi cerut omului de afaceri 714.000 lei pentru a-și schimba concluziile expertizei și a-l favoriza pe omul de afaceri ca să își recupereze facturile restante.
„Pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai fi promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate”, arată DNA.
Îți mai recomandăm Detalii din referatul procurorilor despre mita pe care ar fi încasat-o Dumitru Buzatu, arestat preventivÎn contextul dat, expertul ar fi primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei, informează procurorii.
După ce și-ar fi primit banii, expertul ar fi înaintat documentația tehnică cu concluziile expertizei CJ Vaslui, care a acceptat-o.
În intervalul mai - septembrie 2023 ar fi venit însă rândul președintelui CJ, Dumitru Buzatu să îi solicite omului de afaceri bani, mai exact 10% din valoarea contractului de reabilitare și modernizare a drumurilor.
Așa s-a ajuns la flagrantul în care procurorii l-ar fi surprins vineri pe șeful CJ Vaslui cu suma de 1,25 milioane de lei care ar reprezenta mita primită de la omul de afaceri.
Atât Dumitru Buzatu cât și expertul administrator al firmei de inginerie și consultanță sunt reținuți pentru 24 de ore, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.