SmartJob | Dr. Ana Capisizu: Românii se consideră bătrâni prea devreme

Your browser doesn’t support HTML5

Nu trebuie să ai foarte mulți bani ca să ai o alimentație sănătoasă, explică dr. Ana Capisizu: „Doar că trebuie să știi că a mânca mult e greșit și a mânca mai puțin este mai bine.”

Ana Capisizu, medic primar în geriatrie, explică ce măsuri poți lua pentru a avea o îmbătrânire lentă și sănătoasă. Medicina preventivă anti-aging urmărește factorii de risc pe care-i putem moșteni sau chiar dobândi printr-un stil de viață neadecvat: „Noi ne considerăm bătrâni prea devreme.”

Ana Capisizu este medic primar în geriatrie și gerontologie și coordonatoarea Centrului de medicină anti-aging Regina Maria. Este doctor în științe medicale și conferențiar universitar.

Aceasta spune la SmartJob că medicina anti-aging se referă la o parte a vieții noastre pe care e important să o avem cât mai lungă și plină de vitalitate, iar pentru asta e nevoie să luăm măsuri în privința stilului de viață încă de la 30, 40 de ani.

Doctorița susține că este foarte importantă educația permanentă a oamenilor pentru o stare de sănătate cât mai lungă, pentru o înaintare în vârstă care să se producă lent și frumos.

Ascultați Podcastul SmartJob

Your browser doesn’t support HTML5

SmartJob | Dr. Ana Capisizu: Românii se consideră bătrâni prea devreme

„Sexualitatea e importantă și la 65+”

Greșim dacă spunem că nu prea ne îngrijim noi, românii, ca să avem această îmbătrânire bună, liniștită? „Nu, nu greșiți, pentru că această mentalitate de a ne considera bătrâni prea devreme, în România, încă există. Ce nu realizăm e că libertatea de după 65 de ani este o libertate care aduce cu ea și înțelepciune și știi exact cum să te bucuri de fiecare zi, să-ți găsești preocupări care să te încânte.”

Sexualitatea e un subiect tabu de la o vârstă încolo? „Sexualitatea trebuie să fie o preocupare a persoanelor și peste 65 de ani, să nu se rușineze de ea și să meargă eventual la specialiști sau la psiholog pentru acest aspect.”

Îți mai recomandăm Medicul oncolog Cornelia Nițipir: Am pacienți care-mi spun că i-a salvat cancerul, pentru că au început să aibă grijă de ei

Este necesar ca investigațiile, analizele să înceapă pe la 30 de ani, 40 de ani. De ce? Pentru că screening-ul urmărește factorii ereditari, care sunt foarte importanți, spune Ana Capisizu, și ulterior determină vârsta biologică și predicția de a face anumite boli prin cunoașterea factorilor de risc pe care persoana respectivă poate să-i aibă.

Urmăriți SmartJob pe YouTube

„O alimentație sănătoasă nu înseamnă foarte mulți bani”

Ce să facă o femeie sau un bărbat de 30+, 40+, pentru a avea o îmbătrânire bună? În primul rând, alimentația, susține doctorița: „Suntem acum asaltați de un consumism exagerat în ceea ce privește produsele supraprocesate. Sportul este obligatoriu. La fel somnul.”

Dr. Ana Capisizu spune că vârsta biologică este reversibilă, deci, chiar și la 65 de ani putem să începem să avem un stil de viață sănătos, astfel încât să reușim să mai micșorăm din vârsta biologică: „Chiar și la 65+ putem să luăm măsuri, dacă nu le-am luat la 30-40 de ani, în ceea ce privește stilul de viață.”

Îți mai recomandăm SmartJob | Carmen Brumă: Folosim mâncarea pe post de pansament. Ne „mâncăm” emoțiile

„O mâncare gătită în casă e mult mai sănătoasă decât un fast-food, care e la orice pas. O igienă a somnului este necesară. Activitatea fizică reprezintă un element extraordinar de important”, susține Ana Capisizu.

Nu trebuie să ai foarte mulți bani ca să ai o alimentație sănătoasă, explică aceasta: „Doar că trebuie să știi că a mânca mult e greșit și a mânca mai puțin este mai bine.”