Igor Dodon a făcut acest comentariu într-o postare pe pagina sa de Facebook, după întâlnirea pe care a avut-o, pe 7 septembrie, la Moscova, cu președintele rus Vladimir Putin.
„Am convenit cu Vladimir Putin: în anul curent prețul pentru gazele naturale nu va fi majorat, iar în anul viitor acesta ar putea fi chiar redus (...) Am ajuns la o înțelegere de principiu și am coordonat următorii pași de colaborare în sfera aprovizionării cu gaze, ceea ce ne permite să afirmăm deja la această etapă că tarifele pentru consumatorii finali nu vor crește. Începînd cu 1 octombrie, prețul la gazele rusești, furnizate Moldovei, va scădea”, a scris președintele Republicii Moldova pe Facebook.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a spus că cele două părți mai trebuie să ajungă la o înțelegere referitoare la câteva detalii, potrivit presei ruse.
Prețul pentru gazul european a cunoscut un trend descendent în ultimul deceniu pe fondul cererii slabe și a creșterii livrărilor de gaz natural lichefiat din Statele Unite.
Contractul Moldovei cu gigantul rus Gazprom, semnat în 2008, urmează să expire pe 31 decembrie, ceea ce le-a determinat pe cele două state să renegocieze prețurile. Autorităţile de la Chişinău plătesc în prezent 240 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.
De asemenea, există îngrijorări legate de alimentarea Republicii Moldova cu gaze după 1 ianuarie 2020, când Rusia ar urma să sisteze tranzitul gazelor rusești prin Ucraina.
„La întâlnire au fost discutate diverse aspecte ale relaţiilor bilaterale, precum şi problema gazelor. Aceste negocieri sunt aproape de finalizare şi parametrii propuşi sunt în general potriviţi", a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, pentru agenția rusă RIA Novosti, citat de Reuters. El nu a mai furnizat alte detalii.
Înainte de vizita la Moscova, Igor Dodon afirmase că va propune o reducere de 30% a preţului gazelor naturale. Dodon ar fi vrut să obțină un preț mai mic pentru gaze înaintea alegerilor parlamentare din moldova, programate să aibă loc pe 20 octombrie.
Pe baza actualului consum de gaze al Republicii Moldova, de trei miliarde de metri cubi, o reducere a preţului de 30% ar fi echivalentul a 200 de milioane de dolari.