Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că Liviu Dragnea dorea ca discutarea Raportului de activitate al TVR să aibă loc după europarlamentare, iar Doina Gradea urma să fie înlăturată din fruntea televiziunii publice.
„Gradea se afla pe lista neagră a lui Dragnea, dar nu a dorit să facă vreo mișcare în timpul campaniei pentru europarlamentare să nu se interpreteze. Dacă Dragnea nu era condamnat, astăzi Gradea nu mai era șefa TVR”, spun sursele citate.
După pierderea alegerilor, PSD nu a mai luat o decizie în privința Doinei Gradea, iar tema a fost amânată până la toamnă.
Raportul privind activitatea TVR pe 2018 a fost depus în Parlament pe 11 aprilie 2019, așa cum prevede legea. Tot atunci a fost depus și raportul de activitate al Radioului public, condus de un fost senator PSD, Georgică Severin. Nici acel raport nu a fost discutat.
Documentul includea și contul de execuție bugetară a TVR. După depunerea sa, nu s-a mai auzit nimic de el. Procedural, Birourile reunite ale ale celor două Camere, unde PSD și ALDE au majoritate, trebuia să trimită Raportul TVR către Comisiile de Cultură. Acestea urmau să redacteze un Raport, iar, în final, se pronunțau deputații și senatorii. Dacă Raportul de activitate era respins, Consiliul de Administrație era demis, iar Doina Gradea nu mai era director general al TVR.
Faptul că Raportul e blocat în Parlament, e recunoscut chiar și de social-democrați.
„Știu că domnul fost președinte al Camerei (n.r. – Liviu Dragnea) chiar și-ar fi dorit o schimbare la un anumit moment. Probabil, e undeva blocat. În Biroul Permanent, de când sunt eu chestor, nu a ajuns. Opoziția, care a câștigat alegerile europarlamentare, a venit cu două subiecte spinoase: modificarea Constituției conform referendumului, plus chestiunea cu fără penali în funcție și votul prin corespondență. Adică trebuie rezolvată problema asta cu strigătele și tipetele din Diaspora”, este poziția chestorului Camerei Deputaților, Cătălin Rădulescu.
El susține că problema o să fie decisă în prima săptămână din luna septembrie, când parlamentarii se reîntorc la muncă din vacanță.
„În septembrie decidem dacă doamna Gradea rămâne”, a precizat Rădulescu pentru Europa Liberă.
UDMR cere schimbarea urgentă a șefului TVR
Kelemen Hunor a precizat, într-o declarație pentru Europa Liberă, că PSD a fost cel care a protejat-o până acum pe Doina Gradea prin faptul că nu a pus în discuție Raportul de activitate.
„Punctul nostru de vedere, punctul meu de vedere, e foarte clar, că acel Raport trebuie respins, Consiliul de Adminstrație trebuie demis, directorul general trebuie demis foarte urgent. Am solicitat și solicit dezbaterea cât mai rapidă a Raportului și trebuie demisă doamna Gradea”, a declarat Kelemen Hunor pentru Europa Liberă.
Raportul TVR, ascuns în Parlament
Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu (PNL), a subliniat că a făcut mai multe solicitări oficiale către Biroul Permanent Reunit pentru a trimite la comisii Raportul de activitate al TVR.
„Ne dă dreptul să ne gândim că acolo se întâmplă lucruri de o gravitate extraordinară, lucruri care sunt acoperite de către actuala majoritate guvernamentală și parlamentară. Cred că i-am cerut demisia de vreo cinci șase or. Aceste Birouri Permanente ar trebui să ne sesizeze, iar noi în decurs de două trei zile am face un raport și l-am trimite plenului. Sunt convins că raportul ar fi de respingere a Raportului de activitate al TVR-ului și acest Consiliu de Administrație și implicit doamna Gradea ar pleca din funcția pe care o deține”, susține Știrbu într-o declarație pentru Europa Liberă.
Conducerea USR este de acord cu respingerea Raportului de activitate al TVR și demiterea Doinei Gradea.
Demisia lui Gradea, cerută din interiorul TVR
Mandatul Doinei Gradea în fruntea TVR a fost puternic contestat și în interiorul instituției pe care o conduce. La sfârșitul lunii iunie, Monica Ghiurco, membru în Consiliul de Administrație al TVR, a trimis o scrisoare deschisă în care cere demisia directorului general al televiziunii publice.
„În ultima vreme ați reușit să-i revoltați și pe cei care mai rămăseseră pasivi în privința TVR, iar pe noi, cei din TVR, ne-ați umplut, încă o dată, de rușine... Ați sfidat și Parlamentul României, considerând că nu trebuie să dați socoteală decât în fața persoanei/persoanelor care v-au numit la TVR și v-au impus în această demnitate. Acum ar fi cam dificil, din motive obiective, dar vă considerați în continuare protejată politic - cel puțin pentru o vreme - și continuați să conduceți în manieră discreționară. Însă fiecare oră pe care o petreceți la conducerea instituției înseamnă pierderi de credibilitate pentru TVR. Ceea ce noi, cei din TVR, nu ne permitem să girăm prin tăcere... Ați irosit încrederea pe care am avut-o în dumneavoastră. Ați avut suficient timp să vă dați măsura profesionalismului. Ați ratat, doamnă Gradea. E finalul dumneavoastră de carieră în TVR și ar fi bine să plecați. Vă cer public demisia!”, sunt fragmente din scrisoarea semnată de Monica Ghiurco.
Ea îi reproșează Doinei Gradea pierderea festivalului „George Enescu”, a mai multor competiții sportive, dar și apariția unor colaboratori în diferite talk-show-uri.
Adelin Petrișor a sancționat și el deplasarea directorului General la Minsk, la Jocurile Europene, în timp ce comentatorii sportivi erau obligați să asigure transmisiunea din București și nu de la fața locului.
„După umila mea părere, dupa controlul politic, pentru TVR cea mai mare problemă este...chiar TVR-ul: nepotisme, amantlâcuri, schema de personal supraîncărcată, realizatori care nu au mai realizat nimic de ani, oameni care vin la serviciu câteva zile pe lună, rating mic, emisiuni irelevante, tehnică depășită și tot așa. Deci vina pentru ceea ce avem azi o poartă politicienii și numiții politic, însă și oamenii din TVR”, a scris pe Facebook Adelin Petrișor.
Mesajul său venea după ce colegul său, Narcis Șelaru, postase tot pe o rețea de socializare o poză cu Doina Gradea aflată la Minsk.
„O rușine uriașă. Niciun reporter TVR la Minsk, niciun comentator. Totul se face din studio. Suntem însă reprezentați la nivel înalt, normal sunt peste 100 de ore de transmisiuni direct. Era mare nevoie de asa ceva. Am auzit ca acum își cauta kimono pentru Tokyo”, a scris Șelaru lângă poza cu Gradea.
Directorul general al TVR a fost acuzat și că a răspus comenzilor politice. Jurnalista Andreea Dumitrescu a fost schimbată de pe domeniul de care se ocupa, PSD, după ce pusese întrebări în conferințele lui Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă. Răspunsul TVR a fost că este vorba de o măsură organizatorică prin care reporterii trebuie să-și extindă domeniul de expertiză.
Îți mai recomandăm Năravuri vechi ale guvernului PSD: jurnaliști interziși. „Avem un acut sentiment de deja-vu”