Donald Trump anunță un „mesaj puternic" pentru China cu ocazia reuniunii ONU

Donald Trump se va adresa Organizației Națiunilor Unite printr-un mesaj preînregistrat

Președintele american Donald Trump a anunțat luni că va adresa „un mesaj puternic" Chinei cu ocazia discursului adresat în Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Un fan al discursurilor în fața unor adunări însemnate, Trump va fi nevoit să se adreseze într-un mesaj preînregistrat. Temele principale sunt așteptate să fie pandemia de coronavirus, răcirea relațiilor dintre Statele Unite și China și amenințările reprezentate de Iran și Coreea de Nord, arată AP.

Mesajul său vine în plină campanie pentru alegerile prezidențiale din Statele Unite și va fi intens monitorizat pentru a vedea liniile viitoare ale politicii externe.

Administrația Trump a atacat în repetate rânduri Partidul Comunist Chinez pentru felul cum a gestionat pandemia care a pornit din orașul chinez Wuhan, interferențele în alegeri sau cazurile de spionaj la adresa Statele Unite, dar nu numai.

Discursul vine și la o zi după ce liderul de la Casa Albă a anunțat că toate sancțiunile ONU împotriva Iranului au fost reimpuse, o mutate pe care majoritatea statelor o resping drept ilegală.

Statele Unite a motivat reimpunerea sancțiunilor prin încălcarea de către Iran a termenilor din acordul nuclear în 2015 între Teheran și puterile mondiale. Dar Trump a retras SUA din acord în 2018.

Acordul nuclear prevedea ca Iranul să frâneze programul nuclear în schimbul retragerea sancțiunilor care îl costa miliarde de dolari.

Puțini membri ai Națiunilor Unite consideră că Statele Unite nu are baza legală de a reimpune sancțiunile pentru că s-au retras din acord. Statele Unite afirmă însă că menține acest privilegiu pentru că este semnatar inițial al acordului și membru al consiliului.

Casa Albă nu a oferit o prefață a discursului pe care președintelui îl va susține, dar este așteptat ca Trump să menționeze acordul mediat între Israel și Emiratele Arabe Unite și Bahrain.

De asemenea, președintele american își va asuma meritul pentru medierea relațiilor comerciale între Serbia și Kosova și pentru convingerea unor state NATO de a își asuma cheltuirea a 2% din PIB pentru apărare.

El ar putea avea, de asemenea, un mesaj pentru Kim Jong Un. În 2017, Trump a afirmat la ONU că aduce un „mesaj de pace”, dar apoi a spus că, dacă SUA ar fi forțate să se apere împotriva lui Kim, „nu vom avea de ales decât să distrugem total Coreea de Nord”. El l-a numit pe Kim „omul rachetă”, dar de atunci s-a întâlnit cu el de trei ori, deși Coreea de Nord nu a făcut nicio mișcare pentru a renunța la armele sale nucleare.

Donald Trump s-a confruntat cu organizațiile internaționale pe tot parcursul președinției sale, deși consilierii săi spun că nu este împotriva tuturor grupurilor multilaterale, ci doar a celor care nu sunt eficiente. După ce pandemia a pus stăpânire pe lume, Trump a retras sprijinul acordat Organizației Mondiale a Sănătății din cadrul ONU, spunând că este „o marionetă" pentru China.