Donald Trump, pus a doua oară sub acuzare. 10 republicani au votat alături de democrați

SUA - Camera Reprezentanților, imagini din arhivă, la votul rezoluției din octombrie 2019, pentru destituirea lui Trump

UPDATE - Mitch McConnell, actualul lider al majorității din Senat, care îi conduce pe republicanii din Camera Superioară din 2007 a anunțat că nu va convoca anticipat Senatul.

Pe 20 ianuarie are loc învestirea în funcție a președintelui ales Joe Biden.

UPDATE - Camera Reprezentanților a votat punerea sub acuzare a președintelui Donald Trump, devenit primul președinte american acuzat de două ori.

Rezoluția a trecut cu 232 pentru, din care 10 republicani, și 197 împotrivă, fără nicio obiecție și a fost înaintată Senatului, care este în vacanță până pe 19 ianuarie.

Rezoluția de punere sub acuzare votată de Camera Reprezentanților îl acuză pe Trump printr-un singur articol de „incitare la insurecție” pentru rolul său în revolta de la Capitoliu de săptămâna trecută, soldată cu cinci morți.

Este un fapt fără precedent în istoria Statelor Unite ca un președinte să fie pus de două ori sub acuzare.

Procesul general de destituire stabilit în Constituție este relativ simplu: Camera votează pentru acuzare, Senatul conduce procesul. Numai că, de astă dată, procesul de destituire este diferit de cel de la sfârșitul anului 2019, derulat în jurul anchetei din Ucraina, mai ales pentru că procesul din Senat este de așteptat să aibă loc după ce Trump va părăsi Casa Albă.

Va fi nevoie de 17 republicani care să voteze alături de democrați pentru a ajunge la o majoritate de două treimi pentru a-l condamna pe Trump.

Efortul rapid de a-l acuza îl pune cu siguranță pe Trump în poziția de a vrea să-i țină pe senatorii republicani de partea sa.

Nici o a doua punere sub acuzare din partea Camerei, nici măcar un vot al Senatului nu l-ar împiedica, însă, pe Trump să candideze din nou, în 2024. Mai degrabă, după ce două treimi din senatorii prezenți ar vota pentru înlăturarea lui Trump, ar trebui ca o majoritate simplă a senatorilor prezenți să aprobe, printr-un vot suplimentar, interdicția de a mai candida la Casa Albă.

Votul l-ar costa, de asemenea, pensia de 200.000 de dolari pe an, dacă Senatul va cere asta.

UPDATE - Nouă republicani au anunțat că votează pentru acuzarea președintelui Trump.

Celor șapte li s-au adăugat: Anthony Gonzalez, Ohio și Tom Rice, Carolina de Sud.

Republicanul Anthony Gonzalez a anunțat că intenționează să voteze pentru acuzarea președintelui Trump. Acum sunt cel puțin nouă republicani care susțin public punerea sa sub acuzare. Camera votează acum asupra rezoluției de punere sub acuzare.

UPDATE - Șapte republicani au anunțat că vor vota pentru punerea sub acuzare a lui Trump.

  1. ​Dan Newhouse, Washington,
  2. John Katko, New York,
  3. Jamie Herrera Beutler, Washington,
  4. Adam Kinzinger, Illinois,
  5. Fred Upton, Michigan,
  6. Liz Cheney, Wyoming,
  7. Peter Meijer, Michigan.

UPDATE - Republicanul Peter Meijer a scris pe Twitter că intenționează să voteze pentru acuzarea președintelui Trump, devenind, astfel, al șaptelea republican care susține public acuzarea.

„Președintele Trump și-a trădat jurământul, încercând să submineze procesul nostru constituțional și poartă responsabilitatea pentru incitarea insurecției de săptămâna trecută. Cu inima grea, voi vota pentru acuzarea președintelui Donald J. Trump", a scris Meijer pe Twitter.

Camera Reprezentanților dezbate rezoluția de punere sub acuzare în vederea destituirii președintelui, care ar face din Donald Trump primul președinte din istoria Statelor Unite acuzat pentru a doua oară. Democrații îl acuză pe Trump de „incitare la insurecție” pentru rolul său în asaltul dat săptămâna trecută de susținătorii săi asupra Capitoliului, în urma căruia au murit cinci persoane.

UPDATE - Congresmanul republican Dan Newhouse va vota în favoarea acuzării. „Suntem responsabili că nu am vorbit până acum”

Reprezentantul republican Dan Newhouse a explicat de ce va vota în favoarea acuzării lui Trump.

„Nu există nicio scuză pentru acțiunile președintelui Trump. Alții, inclusiv eu, suntem responsabili pentru faptul că nu am vorbit până acum, înainte ca președintele să dezinformeze și să inflameze o gloată violentă", a spus Newhouse.

Newhouse a spus că Trump nu a acționat pentru a opri insurecția de la Capitoliu. „Nu există nicio scuză pentru acțiunile președintelui Trump. Președintele a depus un jurământ pentru a apăra Constituția împotriva tuturor dușmanilor, străini și interni. Săptămâna trecută a existat o amenințare internă la ușa Capitoliului și el nu a făcut nimic pentru a o opri. De aceea, cu inima grea, dar cu hotărâre voi vota da pentru aceste articole de punere sub acuzare ”, a spus el.

UPDATE - Republicana Liz Cheney a spus că va da un „vot de conștiință” și va vota pentru demiterea lui Trump.

Ea este fiica lui Dick Cheney, al patruzeci și șaselea vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii, din echipa prezidențială a celui de-al patruzeci și treilea președinte, George W. Bush.

Cheney a spus înainte de dezbaterea din Cameră că „nu a existat niciodată o trădare mai mare, făcută de un președinte al Statelor Unite ale Americii cu privire la funcția sa și la jurământul său față de Constituție”, decât cea făcută de Trump.

Liz Cheney, o republicană aflată de partea acuzatorilor lui Trump

Ea a spus că națiunea americană „se confruntă cu o criză constituțională fără precedent, de la războiul civil încoace. Pe asta trebuie să ne concentrăm. Acolo trebuie să fie eforturile și atenția noastră ".

Jim Jordan, un aliat al lui Trump, le-a declarat reporterilor că Cheney ar trebui demisă după ce aceasta a spus că va susține acuzarea președintelui.

UPDATE - Liderul republicanilor, minoritari în Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, a spus că președintele Trump este responsabil pentru revolta de la Capitoliu de săptămâna trecută, dar a spus că acuzarea lui ar fi o „greșeală”.

El a numit atacul nedemocratic, antiamerican și criminal”, dar a spus că acuzarea lui Trump va scinda și mai mult țara.

Cred că acuzarea președintelui într-un interval de timp atât de scurt ar fi o greșeală. Nu au fost finalizate investigații. Nu au avut loc audieri", a spus el.

UPDATE - Jeff Van Drew, un republican din New Jersey, a declarat că acuzarea președintelui Trump pentru a doua oară ar „scinda” țara din nou.

Am mai trecut o dată prin asta. Am mai făcut acest lucru și a eșuat. Am scindat națiunea făcând același lucru înainte. Congresul ar trebui să fie lipiciul care să unească poporul”, a spus Van Drew, un fost democrat care a trecut la republicani în contextul primei puneri sub acuzare a lui Trump, în 2019.

El a spus atunci că a știut că trebuie să schimbe partidul atunci când i s-a cerut să voteze pentru destituirea lui Trump. „Aproape jumătate din țară îl susține pe actualul nostru președinte. Ceea ce facem acum ne îndepărtează de oameni”, a spus el.

UPDATE - Cedric Richmond, un democrat din Louisiana, a spus că unii dintre colegii săi, parlamentari republicani, ar putea la fel de bine să fie acuzați că sunt conspiratori alături de președintele Trump în incitarea la insurecție de săptămâna trecută.

El le-a amintit colegilor săi că, încă de la prima procedură de destituire a președintelui Trump, i-a avertizat că nu și-a „învățat lecția”, dar degeaba.

Richmond se va alătura administrației Biden și va părăsi Camera Reprezentanților pentru un post de consilier principal al președintelui.

UPDATE - Republicana Debbie Lesko s-a întrebat ce rost are această încercare de punere sub acuzare cu doar câteva zile înainte de încheierea mandatului lui Trump.

Ea a spus că se opune acuzării președintelui și că e lipsit de sens ca acesta să mai treacă prin proceduri de demitere, atâta vreme cât mai are doar șapte zile de mandat.

„Într-un moment în care țara noastră are nevoie de unitate, este îngrijorător faptul că colegii mei democrați au înțeles să demareze procedurile de punere sub acuzare împotriva unui președinte care mai are doar șapte zile de mandat", a spus ea în timpul dezbaterii asupra articolului democraților.

I-am auzit pe colegii mei din cealaltă parte a eșichierului spunând că trebuie să-l acuze pe președinte, deoarece este prea periculos pentru a mai rămâne la putere. Totuși, ei știu că este imposibil ca Senatul să-l îndepărteze înainte de expirarea mandatului său. Deci, ce rost are? ", a spus Lesko.

Ea a amintit că Congresul a certificat victoria lui Biden și că va fi următorul președinte.

Președintele Trump a anunțat că va transfera în mod pașnic puterea președintelui ales Biden săptămâna viitoare. Deci, de ce să urmeze punerea sa sub acuzare doar cu o săptămână înainte de a părăsi funcția?", a spus Lesko.

UPDATE - Președintele Camerei Reprezentanților, democrata Nancy Pelosi, a susținut acuzarea președintelui Trump, spunând că cei care au atacat Capitolul SUA săptămâna trecută nu erau patrioți, ci „teroriști domestici” care au fost trimiși acolo la îndemnul și prin cuvintele președintelui.

Democrata Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților

„Acei insurecționisti nu erau patrioți (...) Erau teroriști domestici și justiția trebuie să prevaleze", a spus Pelosi. „Dar nu au apărut dintr-un vid. Au fost trimiși aici, trimiși aici de președinte cu cuvinte precum un strigăt „să lupți ca iadul ”. Cuvintele contează. Adevărul contează. Răspunderea contează ", a continuat Pelosi, adăugând că președintele a văzut în insurecționiști o cale de a se agăța de putere, contrar voinței oamenilor care și-au dat votul pe 3 noiembrie, pentru a încheia într-o „ciocnire sângeroasă aproape două secole și jumătate de democrație.”​

Ea a spus că președintele Trump „este un pericol clar și prezent” și acesta „trebuie pus sub acuzare și condamnat de Senat”.

„Știm că președintele Statelor Unite a incitat această insurecție, această rebeliune înarmată împotriva țării noastre, a tuturor. El trebuie să plece, el este un pericol clar și prezent la adresa națiunii noastre pe care toți o iubim”, a afirmat Pelosi.

Aceasta a adăugat că președintele Trump a mințit „în mod repetat” cu privire la rezultatul alegerilor din 3 noiembrie și a semănat dubii în ceea ce privește democrația.

„Iar apoi a venit ziua de foc prin care am trecut cu toții. Președintele trebuie pus sub acuzare”, a mai afirmat aceasta, adăugând că „președintele trebuie condamnat de Senat, o soluție constituțională care va asigura că republica va fi în siguranță față de omul care este atât de determinat să demoleze lucrurile pe care le îndrăgim și care ne țin uniți”.

***

Democrații din Camera Reprezentanților îl acuză pe președintele Trump de „incitare la insurecție” pentru rolul său în revolta de la Capitoliu de săptămâna trecută.

Susan Cole, grefierul de ședință citește articolul unic de acuzare, care va fi votat mai târziu, transmite CNN.

Președintele Camerei, Nancy Pelosi, va deschide dezbaterea de două ore.

Ce va urma

Camera va vota articolul unic de punere sub acuzare. Votul final va începe între orele 3.00 și 4.00 p.m. Se așteaptă ca rezoluția să treacă.

Chiar dacă Trump este pus sub acuzare, este de așteptat să-și termine mandatul, pentru că - dincolo de faptul că mai sunt doar șapte zile până la predarea naturală de mandat iar procedura de impeachment (punere sub acuzare pentru destituire) este una de durată - este nevoie de o condamnare a Senatului, unde republicanii au majoritatea, pentru a-l înlătura chiar și după ce a fost acuzat, ceea ce e puțin probabil.

Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Mike Pence, a refuzat să dea curs cererii democraților și să invoce Amendamentul 25 pentru a-l demite pe Trump.

„Cu doar opt zile rămase din mandatul președintelui, dumneavoastră și facțiunea democrată cereți ca eu și Cabinetul să invocăm al 25-lea amendament ", a scris Pence într-o scrisoare către Pelosi.

„Nu cred că demararea unei astfel de acțiuni este în interesul națiunii noastre sau în concordanță cu Constituția noastră”, a mai spus Pence.

Ce prevede rezoluția

Rezoluția democraților îl acuză pe președintele Donald John Trump că a incitat la insurecție împotriva guvernului Statelor Unite.

Articolul unic al rezoluției afirmă că, înainte de sesiunea comună a Congresului din 6 ianuarie 2021, întrunită pentru a număra voturile Colegiului Electoral, președintele Trump a făcut în mod repetat declarații false afirmând că rezultatele alegerilor prezidențiale au fost fraudate și că nu ar trebui acceptate de poporul american sau certificate de stat sau oficiali federali. Cu puțin timp înainte de începerea sesiunii comune, președintele Trump a reiterat afirmații false în fața unei mulțimi din apropierea Casei Albe și a făcut intenționat declarații care au încurajat și, previzibil, au dus la acțiuni nelegale la Capitoliu. Membrii mulțimii, incitați de președintele Trump, au încălcat și vandalizat ilegal Capitoliul și s-au angajat în alte acte violente, distructive și defăimătoare, inclusiv prin uciderea unui ofițer aflat în excercițiul funcțiunii. Comportamentul președintelui Trump din 6 ianuarie 2021 a urmat eforturilor sale anterioare de a contesta și obstrucționa validarea alegerilor prezidențiale, incluzând un apel telefonic amenințător către secretarul de stat din Georgia, din 2 ianuarie 2021. Președintele Trump a pus serios în pericol securitatea Statelor Unite și a instituțiilor sale de guvernare, a amenințat integritatea sistemului democratic, a interferat în tranziția pașnică a puterii și a pus în pericol o altă putere a statului și, printr-o astfel de conduită, președintele Trump și-a asigurat punerea sub acuzare pentru demiterea sa din funcție și descalificarea sa pentru a ocupa funcția de președinte al SUA.

Ce presupune procedura de impeachment?

Potrivit Constituției SUA, Camera Reprezentanților puterea exclusivă să pună sub acuzare un oficial și transformă Senatul în singura curte care va gestiona procesul aferent.

Președintele, Vicepreședintele și toți ofițerii civili din Statele Unite vor fi destituiți din funcție prin punere sub acuzare și condamnare pentru trădare, mită și alte infracțiuni și delicte majore”, prevede articolul 2, secțiunea 4 din Constituția SUA cu privire la procedura de impeachment.

Care sunt pașii?

Există mai mulți pași de urmat pentru punerea sub acuzare a unui președinte în care Camera Reprezentanților și Senatul au roluri bine definite.

Rolul Camerei Reprezentanților

  1. Comisia juridică din Camera Reprezentanților decide în baza articolului 2, secțiunea 4 din Constituția SUA dacă declanșează procedura de punere sub acuzare.
  2. Dacă procedura este activată, președintele Comisiei juridice propune o rezoluție prin care cere Comisiei să înceapă o anchetă care să premeargă punerii sub acuzare.
  3. În urma anchetei, Comisia juridică va trimite încă o rezoluție plenului Camerei Reprezentanților prin care fie cere punerea sub acuzare (motivată de articolele aferente), fie nu găsește motive în acest sens.
  4. Dacă unul din articolele privind punerea sub acuzare întocmite de Comisia juridică este votat printr-o majoritate simplă, atunci președintele va fi pus sub acuzare.

Rolul Senatului

  1. Senatul SUA primește articolele de punere sub acuzare din partea Camerei Reprezentanților.
  2. Senatul formulează regulile și procedurile pentru organizarea unui proces.
  3. În cadrul procesului care se declanșează, președintele va fi reprezentat de avocații săi. ”Boxa acuzaților” va fi reprezentată de un grup de membri din Camera Reprezentanților. Procesul va fi prezidat de președintele Curții Supreme, iar cei 100 de senatori vor reprezenta juriul.
  4. Senatul se va reuni în sesiune privată pentru a dezbate asupra verdictului.
  5. Senatul, în sesiune publică, va vota asupra verdictului, fiind necesară o majoritate de două treimi din senatori pentru condamnarea președintelui.
  6. Senatul va vota apoi înlăturarea din funcție a președintelui.
  7. Senatul ar putea, de asemenea, să voteze printr-o majoritate simplă o prevedere care să-i interzică președintelui să mai dețină o funcție publică în viitor.

Procedura provine din istoria constituțională britanică.

Există doar trei președinți acuzați în istoria Statelor Unite, adică doar trei președinți au fost acuzați de Camera Reprezentanților: Andrew Johnson, Bill Clinton și Donald Trump.

În cazul lui Richard Nixon, acesta și-a dat demisia în 1974 înainte de a fi pus sub acuzare.

Până în prezent, nu a existat un președinte demis din funcție prin procesul de destituire. Andrew Johnson, Bill Clinton și Donald J. Trump nu au fost condamnați de Senat.

Potrivit amendamentului 25 din Constituția SUA adoptat în 1967, succesiunea la funcția prezidențială îi permite vicepreședintelui să preia atribuțiile poziției de președinte al Statelor Unite până la următoarele alegeri. Dacă acesta nu poate exercita funcția prezidențială, atunci aceasta este preluată de președintele Camerei Reprezentanților și, în ultimă instanță, de secretarul de stat al SUA.

Donald Trump, cel de-al 45-lea președinte al națiunii, a fost prima oară pus sub acuzare pe 18 decembrie 2019, când Camera Reprezentanților a aprobat articolele care îl acuzau de abuz de putere și de obstrucționare a Congresului.

Acuzările au rezultat dintr-un apel telefonic din 25 iulie 2019 între Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski. În timpul acestui apel, Trump s-ar fi oferit să acorde Ucrainei un ajutor militar de 400 de milioane de dolari în schimbul acordului dat de președintele ucrainean de a anunța anchetarea contracandidatului său la președinție, Joe Biden și a fiului său Hunter, care aveau relații de afaceri cu compania de gaze ucraineană Burisma. Acuzarea a stabilit că Trump a abuzat de puterea sa acordată constituțional prin solicitarea asistenței politice din partea unui guvern străin și a intervenției în alegerile prezidențiale din SUA din 2020. A doua acuzație, de obstrucționare a Congresului, a rezultat din încercările liderului de la Casa Albă de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucţiuni date unor actuali şi foşti membri ai administraţiei americane de a nu coopera în anchetă.

Donald Trump a fost învestit în funcția de cel de-al 45-lea președinte al SUA pe 20 ianuarie 2017.