Primarul unei comune din Ilfov, acuzat că a tăinuit bunuri în valoare de 5,6 milioane de euro din infracțiuni

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism nu au cerut arestarea celor implicați în acest dosar.

Procurorii DIICOT au anunțat vineri că au destructurat o rețea care se ocupa cu înșelăciuni cu consecințe deosebit de grave în care erau implicați primarul liberal al comunei ilfovene Găneasa, Niculae Gabriel, și un consilier local.

Anchetatorii spun că, în 2021, un cetățean egiptean, împreună cu alte trei persoane de cetățenie română au înființat o firmă cu scopul de a înșela un om de afaceri egiptean care făcea afaceri în România.

Pentru a-și pune în aplicare planul, egipteanul i-a prezentat pe „partenerii” români drept persoane influente în mediul de afaceri, cu contracte încheiate cu instituții ale statului, pentru a-l determina să facă afaceri cu el.

Anchetatorii spun că, pentru a întări convingerea persoanei vătămate că relația comercială va fi benefică pentru ambele părți, membrii grupului infracțional ar fi contractat aproximativ 2.500 de tone de produse agricole (din care s-au livrat 1.150 de tone), iar pentru inducerea în eroare a persoanei vătămate, pentru restul cantității, ar fi fost emise bilete la ordin.

Îți mai recomandăm Zeci de rețineri în dosarul de exploatare a persoanelor vârstnice, supuse unor „tratamente inumane ori degradante”

Următorul contract, având ca obiect 220 de autovehicule de transport, ar fi fost prezentat tot ca o achiziție destinată unei instituții publice, care urma să fie achitat tot cu bilete la ordin, persoana vătămată livrând 80 de astfel de autovehicule, pe care membrii grupului le-ar fi depozitat în diverse locații, în vederea valorificării.

Ulterior, la data scadentă, persoana vătămată a constatat că biletele la ordin, emise pentru ambele contracte, nu ar fi avut acoperire.

Potrivit surselor judiciare, primarul PNL Niculae Gabriel era cel care ar fi participat la ascunderea utilajelor.

Șase persoane au fost puse sub control judiciar.