DNA | Mercurialul produselor supraevaluate de gruparea Vanghelie. Capsator - 30x, agendă - 5x

Fostul primar Marian Vanghelie a scăpat de arestul preventiv după ce un judecător de la tribunal a decis că poate fi cercetat sub control judiciar.

Judecat într-un dosar cu prejudiciu de 60 de milioane de euro, Marian Vanghelie ar fi avut afaceri ilicite cu Primăria Sectorului 5, arată DNA. Procedeul era simplu: vânzarea unor produse la suprapreț.

Marian Vanghelie, fost primar al Sectorului 5, ar fi comis noile fapte de corupție în perioada în care mergea la Tribunalul pentru a fi interogat în vechiul dosar. Acea cauză, în care prejudiciul a fost stabilit de procurori la 60 de milioane de euro, a fost finalizat cu condamnarea sa în primă instanță la 11 ani și 8 luni de închisoare.

Marian Vanghelie a fost pus sub acuzare și reținut de DNA săptămâna trecută. Ulterior, a fost plasat sub control judiciar.

În vechiul dosar, în care Vanghelie a fost acuzat că ar fi primit 30 de milioane de euro mită, fostul primar al Sectorului 5 a fost trimis în judecată în iunie 2015. La fond, procesul fostului edil a durat șase ani. În acest timp, s-au schimbat completurile de judecată și unii judecători s-au pensionat, procesul fiind reluat de fiecare dată.

Îți mai recomandăm Țară în service | Menajera lui Vanghelie deține un teren de 900.000 euro printr-o hotărâre judecătorească falsă. Metode de tunuri imobiliare

În luna mai 2021, pe fond, Vanghelie a primit o pedeapsă de 11 ani și 8 luni închisoare. Sentința a fost motivată în trei zile, dar Curtea de Apel București a stabilit primul termen al apelului abia în noiembrie.

Atunci, ședința a fost amânată din lipsă de procedură, apoi a urmat altă amânare de două luni și jumătate pentru continuitatea completului de judecată.

În timp ce era judecat pentru mită de 30 de milioane de euro, fostul primar ar fi revenit la vechile obiceiuri și, prin diverși oameni loiali pe care-i avea în primărie, a început să devalizeze bugetul local. DNA susține că, începând cu 2018, Marian Vanghelie a reînceput afacerile cu SC Economat Sector 5 SRL prin vânzarea de bunuri la prețuri supraevaluate.

Astfel, firma controlată de primărie ar fi cumpărat patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane și dulciuri, cântare comerciale, măști FFP2 și geluri dezinfectante de la societățile controlate de oamenii lui Vanghelie, bunuri pe care Economat le-a revândut instituțiilor din subordinea primăriei Sector 5.

„Încă din luna august 2016, inculpatul Vanghelie Marian Daniel a luat decizia de a-l determina pe Petre Marian Leonard. să accepte achiziția unor patinoare artificiale la un preț mult supraevaluat față de prețul pieței, achiziție care să nu fie realizată direct de la producător, ci prin interpunerea unei societăți comerciale controlată de o persoană de încredere, în speță de la SC Star Pro Center INTL SRL administrată de inculpata Elena Nicolaeta Diaconescu”, se arată în referatul DNA obținut de Europa liberă.

Urși polari din plastic pentru menținerea echilibrului pe patinoar care au costat 3.000 de euro bucata

Din datele oferite de DNA reiese că schema pusă la cale de oamenii fostului primar nu este una sofisticată. Pe 17 august 2017 era în vigoare contractul dintre SC Star Pro Center INTL și Economat sector 5, datat 15 decembrie 2016, având ca obiect vânzarea de patinoare artificiale în suprafață de 5.000 mp la un preț de 5.000.520 de euro.

DNA susține că la dispoziția fostului primar, devenit între timp consilier local în sectorul 5, șeful Economat, Petre Marian Leonard, a acceptat înlocuirea contractului inițial cu o altă variantă de contract în care prețul bunurilor cumpărate a fost crescut de la valoarea de 5 milioane de euro la 29,4 milioane de euro.

Actele de la dosar relevă că Economat ar fi plătit în plus, fără nicio justificare, suma de 7,2 milioane de lei.

Alte achiziții care sfidează prețul pieței

  • Pe 13 iunie 2020, urmare a derulării procedurii de negociere fără publicarea unui anunț de participare, Economat a încheiat un contract cu o firmă pentru 500 tarabe la un preț unitar de 2.850 lei/tarabă. Ancheta a dezvăluit că respectivele tarabe au fost cumpărate de firma vânzătoare cu 2174 de lei bucata de la City Bistro Management SRL, societate controlată chiar de Marian Vanghelie.
  • Prin achiziționarea de bomboane de ciocolată, biscuiți, rahat, jeleuri, ouă de ciocolată, jocuri puzzle și pungi cadou de la o firmă complice, Petre Marian Leonard a creat S.C. Economat sector 5 o pagubă de 2,4 milioane de lei, desi știa că prețul este supraevaluat.
  • În iunie 2020, Economat Sector 5 anunța câteva firme să se înscrie la licitație pentru a cumpăra 1.000 nebulizatoare pentru bio-decontaminare la un preț unitar de 15.500 lei/buc (fără TVA) în valoare totală de 15.500.000 de lei. Problema e că firmele invitate nu mai vânduseră niciodată astfel de produse, termenul de depunere a ofertelor a fost de doar o zi, iar data de depunere a ofertelor a fost stabilită într-o zi nelucrătoare. „Licitația” a fost câștigată de o firmă care cumpărase respectivele nebulizatoare cu 5,7 milioane de lei și le-a vândut către Economat cu 18,4 milioane de lei.
  • În septembrie 2020, firma primăriei a semnat un contract pentru furnizarea a 700 de cântare comerciale pentru piețe agroalimentare, la un preț unitar de 5.322 lei/buc în valoare totală de 4.433.226 de lei. În realitate, prețul pe piață a unui astfel de cântar era de 10 ori mai mic, firma aleasă fiind City Bistro Management SRL, societate controlată de Vanghelie, plătind pentru ele 448.000 de lei.
  • În decembrie 2018, Economat a încheiat cu o altă firmă un contract pentru închirierea unui cort pentru Piața Rahova. Cortul trebuia să aibă lungimea de 110 m și deschiderea de 10 metri. Prețul a fost stabilit la 20.000 de euro plus TVA pe lună. Inițial, cortul era închiriat pentru o lună. Ulterior, prin acte adiționale s-a prelungit perioada contractului până în februarie 2020. Ancheta a dezvăluit că, la data semnării înțelegerii, firma care a câștigat contractul nu deținea cortul, așa că a cumpărat două corturi second-hand mai mici, din care a făcut unul mai mare, pentru care au plătit 65.000 de euro. Ulterior l-au închiriat Economat, societate care a plătit pentru cortul din Rahova 1,58 milioane de lei.
  • În decembrie 2019, o firmă care are ca obiect de activitate construcțiile civile emitea către Economat SA o factură fiscal pentru vânzarea a 2.543 de agende cartonate la preț de 52,7 lei bucata. În aceeași zi, 16 decembrie 2019, firma de construcții cumpăra tot 2.543 de agende de la altă firmă cu 26,5 lei bucata. La rândul ei, firma din urmă cumpărase agendele de la o altă societate cu 9,78 de lei bucata. Astfel, în câteva zile, prețul unei agende a crecut de 5 ori.
  • Firma de construcții a vândut către Economat și 2.826 de calendare de perete la prețul de 47, 50 de lei bucata. Calendarele au fost cumpărate în aceeași zi de la o altă firmă cu 23,75 de lei bucata. Societatea din urmă le cumpărase de la alt furnizor cu 6,25 de lei. Toate aceste ilegalități au fost făcute cu ajutorul funcționarilor din primărie care au întocmit în fals facturi fiscal antedatate.
  • Tot atunci, mii de pliante au fost achiziționate de Economat cu prețul de 0,79 de lei bucată, în condițiile în care ele au fost cumpărate cu 0,14 lei de la furnizorul inițial.
Îți mai recomandăm Vanghelie: 11 ani de închisoare, pentru o presupusă mită de 15 mil. de euro

DNA mai arată că Leonard Marian Petre, în calitate de director general al Economat, a obligat 16 directori din 34 de unități de învățământ din sectorul 5 să încheie contracte de achiziție pentru produse papetărie și curățenie cu firma primăriei și să accepte la plată facturi fiscal, toate acestea la prețuri mult supraevaluate față de piață.

Astfel, s-a ajuns ca un capsator de plastic să fie cumpărat cu 81,6 lei, în condițiile în care prețul inițial a fost de 2,59 lei, adică de 31 de ori mai mult decât prețul pieței.

Propus pentru arestare preventivă, grupul de la Economat Sector 5, format din 13 persoane, a fost împărțit de Tribunalul București în două loturi. Pe de o parte au fost judecați funcționarii din primărie, pe de altă parte oamenii de afaceri apropiați fostului primar. Funcționarii primăriei, Marian Vanghelie și fratele acestuia, Paul, au primit control judiciar, în timp ce oamenii de afaceri au fost arestați pentru 30 de zile.

Primul lot a fost judecat de Vlad Andriescu iar al doilea, unde au fost arestați șapte afaceriști, de Rodica Gherta Chiurtu. Decizia tribunalului nu este definitivă.

Potrivit DNA, Marian Vanghelie, fratele lui Paul, fostul director al Economat Sector 5, Leonard Petre, şi alți funcționari ar fi creat un grup infracţional organizat cu scopul de a vinde produse la preţuri supraevaluate către Economat Sector 5. Mai departe, Economat a revândut produsele către alte instituţii publice din Sectorul 5. Astfel, s-ar fi produs un prejudiciu uriaș de peste 50 de milioane de euro, susțin anchetatorii.

Îți mai recomandăm Patinoarul de 30 milioane de euro din Sectorul 5, cumpărat de la o firmă în insolvență care reabilitează blocuri

Veronel Rădulescu este avocatul lui Paul Vanghelie, fratele fostului primar. Nu-și explică de ce Tribunalul București a dat două soluții diferite pe același dosar.

„Recunosc, este foarte ciudat și pentru mine. Cred că e o chestiune care ține doar de viziunea și de mentalitatea judecătorului. Practica unitară în instanțe? Vorbiți de lucruri sfinte în România. Nici la instanța supremă nu avem așa ceva, ce să mai vorim de cele mici? Nu știu ce să zic. La noi judecata a fost mai amplă și meticuloasă. Celălalt proces s-a terminat mai repede”, a declarat pentru Europa Liberă avocatul Rădulescu.

Agoniseala inculpaților

Marian Vanghelie are ultima declarație de avere depusă în octombrie 2020, când a candidat pentru un post de deputat. A consemnat că are în posesie două apartamente de câte 108 metri pătrați fiecare, un autoturism Mercedes fabricat în anul 2000, cinci ceasuri în valoare de 70.000, fără a preciza moneda, cinci tablouri de 85.000, tot fără a preciza dacă e vorba de lei sau euro. De asemenea, fostul primar arăta că deține 70% din firma București SA, acțiuni în valoare de 3,5 milioane și spune că l-a împrumutat pe unchiul său, Nicolae Ion Cristian, cu 1,7 milioane, fără a preciza moneda. În 2019, Marian Vanghelie a avut venit zero.

Ultima declarație de avere a lui Marian Vanghelie

Loredana Ionela Zidărescu este, potrivit declarației de interese pe anul trecut, secretar al Partidului Social Democrat Independent, formațiune creată de Vanghelie după ce a fost exclus din PSD. În același timp, ea deține funcția de șef serviciu achiziții publice la Amenajarea Edilitară și Salubrizare SA, firmă la care primăria Sector 5 este acționar majoritar.

În ciuda prejudiciului enorm reținut în sarcina grupării, secretara lui Vanghelie susține că are un apartament în București, o Dacia Logan din 2006, bijuterii în valoare de 8.000 de euro, datorii la bancă de 57.000 de euro și a primit pe 2020 un salariu de 117.000 de lei.

Petre Marian Leonard a fost director general al Economat Sector 5 și are ultima declarație de avere depusă în 2016, pe când ocupa funcția de administrator public al primărie Sectorului 5. Pe atunci avea două terenuri, un apartament și o casă, toate moștenite în Călărași, un salariu de 62.000 de lei de la primărie și 15.000 de lei salariu de profesor la un liceu din București.

Daniel Florea, fostul primar al Sectorului 5, actual deputat PSD

Leonard Petre a fost menținut în funcție inclusiv de fostul primar Daniel Florea, actual deputat PSD. Acesta nu a răspuns solicitărilor Europa Liberă de a furniza un punct de vedere.

Petre a fost schimbat din funcție abia în decembrie 2020. Astfel, la solicitarea noului primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone Popescu, consiliul local a votat pe 30 decembrie 2020, în unanimitate, schimbarea directorului general al Economat Sector 5 SRL şi a Consiliului de Administraţie al societăţii.

Petre a dat în judecată Consiliul Local, apoi a făcut cerere de înscriere în tabelul creditorilor firmei, cerând indemnizațiile pe care ar trebui să le primească până în 2024, cerere acceptată de instanță.

Marian Lupașcu, director general al SC Amenajare Edilitară și Salubrizare și vicepreședinte al sindicatului CNSLR Frăția a declarat anul trecut că deține un apartament în București, două autoturisme, a primit un salariu de 190.000 de lei adică 15.800 de lei pe lună pentru funcția de director al societății primăriei.

Floricica Carmen Rămurescu, director de Achiziții la Economat Sector 5 și-a depus ultima declarație de avere în 2016. Declara atunci un teren intravilan de 300 de metri în Ilfov, o casă în Ilfov, un spațiu comercial și o garsonieră. De la primărie primea un salariu de 37.000 de lei pe an, soțul ei fiind șeful Administrației Piețelor din sectorul 5 de unde încasa 20.000 de lei pe an, plus o pensie de handicap de 3.000 de lei.

Îți mai recomandăm Tavan prăbușit la Piața Rahova după ce o firmă de publicitate a renovat clădirea

Magazinele Economat din sectorul 5 au fost o invenție a fostului primar Marian Vanghelie în ideea ca acestea să vândă produse românești sub prețul pieței. La 20 de ani de la înființarea a 5 magazine alimentare, firma este în insolvență.

Potrivit portalului confidas.ro, la 30 septembrie 2021, firma avea datorii totale de 40 milioane de lei, din care la ANAF 9,5 milioane.