Dosarul accidentului făcut de șoferul ministrului Lucian Bode, transferat la Parchetul General

Accidentul în care a fost implicat ministrul Transporturilor, Lucian Bode. La volan se afla un ofițer SPP

Dosarul penal deschis în cazul accidentului în care a fost implicată mașina SPP a suferit două transferuri în doar 24 de ore. După ce a fost transferat de la Parchetul Tribunalului Pitești la Parchetul Militar al Tribunalului București, pe motive de competență dată de haina de militar a șoferului, joi a ajuns la Parchetul General, adică la Secția Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, din ordinul procurorului general Gabriela Scutea.

„Am primit acum o ordonanță de la procurorul general privind preluarea acestui dosar de către Secția Parchetelor Militare din Parchetul General", a declarat pentru HotNews.ro prim-procurorul adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Bogdan Pirlog.

„Dosarul se preia de către Secția Parchetelor Militare a Parchetului General pentru că sunt posibile implicații de cooperare internațională, fiind implicați și doi cetățeni străini, dar și dată fiind dificultatea cauzei", susține purtătorul de cuvânt al Parchetului General, Alexandru Ionescu.

Dosarul, preluat de la Pitești la Parchetul Militar București

Inițial, dosarul a fost preluat de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul București de la Parchetul Judecătoriei Pitești. Competența a fost declinată pentru că accidentul în care a fost implicat duminică ministrul Transporturilor, Lucian Bode, pe Valea Oltului, a fost făcut de un ofițer SPP.

În dosar se fac cercetări privind infracțiunea de vătămare corporală din culpă.

Îți mai recomandăm Parchetul Militar a preluat dosarul penal privind accidentul ministrului Bode

Prim-procurorul adjunct al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, Bogdan Pîrlog, a arătat, pentru Hotnews, că în dosar se vor face cercetări și privind faptul că Serviciul de Protecție și Pază (SPP) nu a raportat acest accident deși era obligat.

„Orice instituție militară este obligată să raporteze Parchetului Militar orice incident. SPP nu ne-a raportat acest incident, astfel că joi dimineață am trimis o adresă oficială, dar nu ne-au răspuns nici la aceasta. În aceste condiții, Parchetul Militar va face verificări și în privința neraportării acestui accident de către SPP", a declarat Bogdan Pîrlog care spune că SPP nu a furnizat numele șoferului deși a solicitat această informație.

Iohannis se spală pe mâini

Președintele Iohannis a refuzat miercuri să vorbească de responsabilitatea ministrului Lucian Bode cu privire la accidentul făcut de șoferul său, filmat în timp ce făcea depășiri în coloană.

„În primul rând pot să spun că este regretabil că se întâmplă un accident, chiar în condițiile în care în mașină se află un demnitar al statului. De aici putem să tragem cel puțin două concluzii clare. Prima, că nu este bine să te grăbești când vrei să ajungi cu mașina undeva și acesta este un lucru pe care ar trebui să îl reținem cu toții. Doi, se vede încă o dată, din păcate, foarte clar nevoia dezvoltării infrastructurii. Dar, din toată discuția, partea bună este că nu a fost nimeni grav rănit și acesta este un noroc. În rest, autoritățile competente vor face investigațiile de rigoare”, a spus Klaus Iohannis, miercuri, într-o conferință de presă la Cotroceni, întrebat dacă crede că și ministrul Transporturilor are o responsabilitate în producerea accidentului soldat cu doi răniți și deschiderea unui dosar penal.

Președintele a respins orice comparație cu cazul celebru al fostului ministru Gabriel Oprea, anchetat pentru abuz de coloane oficiale.

Îți mai recomandăm Iohannis refuză comparații între Bode și Oprea. Ciolacu: Trebuia să-i ceară demisia. USR cere explicații

„Cu greu pot fi comparate aceste două spețe. Ne amintim cu tristețe de incidentul de acum câțiva ani când un polițist a murit într-un accident. Din informațiile mele, încă se cercetează şi nu este finalizată speța. În acest ultim accident nu a fost vorba de nicio coloană. Ministrul s-a deplasat cu mașina pusă la dispoziție absolut legal de SPP. În acest ultim accident nu a fost vorba de nicio coloană, ministrul s-a deplasat cu mașina pusă la dispoziție absolut legal de SPP. Dacă acolo în trafic s-a greșit vom afla, sper foarte repede, cine şi de ce a greșit”, a spus președintele Iohannis fără a oferi niciun răspuns cu privire la posibila demisie a ministrului Lucian Bode.

În locul președintelui, Ciolacu i-ar fi cerut demisia lui Bode

În schimb, președintele PSD, Marcel Ciolacu, spune că Klaus Iohannis trebuia să ceară de urgență demisia lui Bode.

„Cum adică e greu să faci comparații între cazul ”Gigină” și ce a făcut Bode?! Trebuiau să moară oameni, domnule Iohannis?! Ce înțeleg cetățenii de rând? Că dacă ești nesimțit, abuzezi de funcția publică avută, pui viața celorlalți în pericol, dar ești de la PNL ai protecție de la șeful statului?! Că, dacă ești ministru în guvernul său, poți să calci legea în picioare? Că, dacă ești reprezentant al partidului său poți să îți bați joc de cetățeni și să-i arunci în șanțuri?! Iohannis trebuia să facă un singur lucru de bun simț: să ceară demisia urgentă a lui Bode! În schimb, atât a putut! Să recite aceeași placă ruginită cu PSD-ul. După giroscopul traseiștilor, Iohannis a dat-o-n bară și cu girofarul șmecherilor din guvernul Orban!”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Și USR a reacționat, cerându-i ministrului Bode să explice care era urgența pe care o avea și care justifica folosirea semnalizării acustice și luminoase și face comparații cu accidentul în care a murit polițistul Bogdan Gigină, antemergător al coloanei oficiale a fostului ministru Gabriel Oprea.

„Accidentul rutier în care a fost implicat ministrul Transporturilor Lucian Bode ridică multe semne de întrebare. USR cere ministrului liberal să explice public care era urgența de a se deplasa cu semnalizare acustică și luminoasă pe drumurile publice și dacă a respectat legea. USR reamintește accidentul tragic al polițistului Bogdan Gigină, petrecut tocmai într-o situație abuzivă de folosire a deplasării în regim de urgență. USR consideră că este inadmisibil dacă tocmai ministrul Transporturilor nu a respectat legea și a încercat să scape de cozile intermidabile de pe drumul național Sibiu-Vâlcea-Pitești, folosind fără justificare girofarul, ca un sindrom al vechii clase politice de care România trebuie să se elibereze. În această situație, USR cere Poliției Române să anunțe ce verificări a făcut și ce măsuri a dispus. Accidentul ministrului Transporturilor a avut loc pe unul dintre cele mai aglomerate drumuri naționale DN7, în timp ce licitațiile pentru Autostrada Sibiu-Pitești nu fac progrese”, a transmis USR.

Slalom imortalizat

Pe internet au apărut imagini cu autoturismul în care se afla ministrul Transporturilor, Lucian Bode, în timp ce acesta depășea pe linie continuă autoturisme aflate în coloană. După mai multe manevre de acest tip, autoturismul este surprins într-un gard, după ce mașina s-a ciocnit cu un autoturism care circula regulamentar pe celălalt sens.

Autoturismul a fost filmat pe drumul dintre Pitești și Râmnicu Vâlcea de un motociclist care avea cameră de luat vederi la casca de protecție și care a fost depășit de autoturismul în care se afla ministrul.

„Accident ministru Bode - Touareg cu sirene la Dumbrăveşti, Râmnicu-Vâlcea Piteşti. După ce i-am văzut cum intră în curbă fără vizibilitate, am ştiut că o să facă accident mai devreme sau mai târziu”, a scris cel care a făcut postarea.

Ministrul Lucian Bode nu a avut nevoie de îngrijiri medicale deși a fost rănit ușor. El nu a avut nicio reacție până în prezent.