România ia în calcul administrarea mai devreme a celei de a treia doze de vaccin, „ca booster (rapel - n.r.) sau rapel”, anunță coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Vaccinării (CNCAV).
Majoritatea studiilor arată „menținerea eficienței ridicate a vaccinului față de îmbolnăvire, spitalizare și deces”, spune medicul Valeriu Gheorghiță. Ca atare, ținta campaniei de vaccinare rămâne prevenția cazurilor cu potențial sever, a declarat marți medicul Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria.
„În acest sens, luăm în considerare administrarea unei doze 3 categoriei de persoane predispuse la forme severe de boală, cu risc mare de a nu genera un răspuns imun suficient de ridicat după prima schemă de vaccinare și aici sunt incluse categoriile de persoane cu imunosupresie, dar și persoanele care, prin natura profesiei au un risc crescut de îmbolnăvire și care sunt implicate în activitățile critice pentru gestionarea pandemiei precum personalul medical”, spune Valeriu Gheorghiță.
Săptămâna aceasta va avea loc o ședință de lucru, la care participă experți, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului de Sănătate Publică, Agenția Națională a Medicamentului, în cadrul CNCAV la care se va decide ce strategie va adopta guvernul în privința vaccinării.
„Practic ne propunem să începem mai repede doza 3 pentru personalul medical, pentru persoanele de peste 65 de ani și persoanele vulnerabile și cu afecțiuni cronice, incluzând și pe cei care sunt rezidenți în centrele sociale, cămine și pacienții care sunt cu afecțiuni cronice renale în stadiu de dializă”, a spus Gheorghiță.
El a spus că, dată fiind „situația specifică din România”, adică existența unei rate scăzute de vaccinare, unde doar o treime din populația eligibilă cu vârsta de peste 12 ani s-a vaccinat, „pentru controlul răspândirii infecției în rândul populației, accentul trebuie pus pe acoperirea ratei de acoperire vaccinală”.
Îți mai recomandăm România în fața valului IV: fără paturi libere la ATI & decesele au crescut cu 102%FDA a autorizat administrarea unei doze booster, doza 3 de rapel, la categoriile de persoane care sunt în evidență cu afecțiuni cronice, indiferent de categoria de vârstă, care sunt expuși la a face o formă severă, dar și a personalului medical care are un risc crescut de îmbolnăvire în condițiile în care există o transmitere accelerată a infecției cu varianta Delta.
În momentul de față, în România este în curs de optimizare platforma de programare pentru cea de-a treia doză. Același lucru se întâmplă și și Registrul Unic Național al Vaccinărilor.
„La acest moment vorbim de administrarea unei doze 3 cu vaccin pe bază de ARN mesager, respectiv Pfizer sau Moderna pentru scheme de vaccinare care au avut inițial acest tip de vaccin, fie Pfizer, fie Moderna, iar persoanele care au primit vaccin de la AstraZeneca propunerea pe care au abordat-o toate celelalte țări europene a fost de a administrarea unul dintre cele două vaccinuri pe bază de ARN mesager în completarea vaccinării cu vector viral care a fost folosit la prima schemă. Am transmis către MS, către comisiile de specialitate definirea acelor categorii vulnerabile de afecțiuni în cazul persoanelor care necesită, pe de o parte, o doză suplimentară de vaccin, practic de doza 3 adițională, care va completa în schemele în schemele inițiate pentru prima dată 3 doze, iar cei care au făcut deja o primă schemă de vaccinare vor efectua această a treia doză 3, care practic va consolida răspunsul imun”, a spus Gheorghiță, citat de Mediafax.
Îți mai recomandăm Covid | „Cu măsurile actuale vom ajunge la 8.000 de cazuri pe zi la 1 octombrie”Suplimentar, pe lângă persoanele de peste 65 de ani, aceste categorii de persoane vor fi eligibile și pentru doza de rapel, doza booster la cel puțin 6 luni de la schema de vaccinare inițială.
Vor primi a treia doză persoanele cu afecțiuni oncologice, cu tumori solide, cât și cele care au afecțiuni oncologice hematologice, care sunt fie în curs de tratament activ, fie tratați anterior și care se află în faza post-terapie oncologică, dar și cei care au factori de risc agravanți, care nu țin de afecțiunea oncologică, cum ar fi bolile pulmonare, cardiovasculare, diabet, ciroză hepatică și alte condiții de imunodepresie.
Alte categorii care vor primi vaccinul sunt pacienții post-transplant, pacienții cu afecțiuni cronice, boli pulmonare cronice, boli cardiovasculare, hepatice, hematologice, renale, endocrinologice, reumatice, dermatologice, afecțiuni neurovasculare și neurovegetative, demențe, boli psihiatrice în stadiu avansat, bolile congenitale (Sindrom Down). Nu vor fi excluși nici cei care au imunodeficiențe moderate sau severe, datorate imunodeficiențelor primare, cum sunt pacienți cu HIV în orice stadiu.
În ultimele 24 de ore au fost 6.789 de cazuri noi de COVID-19. Este cel mai mare număr de îmbolnăviri zilnice din acest an. Ultima dată când au fost mai mult de 6.700 de cazuri a fost în decembrie 2020.