Managerul Spitalului „V.Babeș” Timișoara: „Cei șase pacienți decedați luni nici cu ATI nu puteau fi salvați”

Cristian Oancea, managerul spitalului” Victor Babeș ” din Timișoara

Situația tragică a celor șase pacienți decedați într-o singură noapte la Spitalul de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, prezumtiv din lipsa locurilor la ATI, a provocat reacția președintelui Iohannis, dar și explicații suplimentare din partea medicului Virgil Musta, șeful Secției de boli infecțioase, și a managerului spitalului. „Ar fi fost locuri chiar în Timișoara, doar că unii cu alții nu s-au întâlnit și comunicarea a fost suboptimală”, a spus președintele. Este, într-adevăr, vorba de o proastă comunicare a medicului Musta, dar și de faptul că pacienții respectivi, așa cum declară pentru Europa Liberă Cristian Oancea, managerul spitalului, ar fi murit oricum, pentru că bolile cronice pe care le aveau au fost agravate de coronavirus.

Medicul infecționist Virgil Musta, șeful Secției de boli infecțioase, a declarat pentru Radio Europa liberă că afirmațiile sale anterioare au fost probabil insuficient de clare, ceea ce a dus la o interpretare eronată a celor care au consemnat-o:„Poate nu m-am exprimat eu bine, din dorința de a trage semnale de alarmă ca oamenii să respecte regulile și restricțiile. Lucrurile stau așa în cazul celor șase pacienți decedați raportați luni: erau internați și îngrijiți pe secțiile de Boli infecțioase și Pneumofiziologie, erau oameni în vârstă, trecuți de 60, 70 sau chiar de 80 de ani, cu comorbidități severe ca neoplazie, diabet, boli de inimă, obezitate. Din evaluările noastre, nu erau candidați pentru a fi trecuți la ATI. S-a întâmplat o decompensare bruscă și au decedat. Vă dați seama cum e să ieși la raport luni dimineața cu șase decese, e și pentru noi toți o mare tristețe”.

Doctorul Musta declarase anterior presei locale că din păcate, din cauza faptului că au făcut boala, este foarte greu, la ora actuală, să îi salvăm. Dacă nu erau atât de multe cazuri de infecție, care aduc totodată și cazuri foarte grave și cazuri de Terapie Intensivă, aveau poate o șansă”.

Managerul spitalului: Pacienții nu puteau fi salvați nici dacă ajungeau la ATI

Noi raportăm totul, nu ascundem nimic” – a declarat dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului de boli infecțioase „V.Babeș” din Timișoara, pentru Radio Europa liberă – „cei șase pacienți pe care i-am pierdut pe secții nici cu ATI nu puteau fi salvați. Au fost cazuri de moarte subită, erau vârstnici bolnavi cronici cărora infectarea cu coronavirus le-a grăbit sfârșitul”.

Atunci când medicii pot salva pacientul trimițându-l la terapie intensivă, spitalul cere ajutor din sistemul centralizat. „Recunosc că mai întâi îl sunăm pe doctorul Săndesc, care ne-a ajutat întotdeauna prompt, dar aici nu a fost cazul”, a adăugat directorul Cristian Oancea. Doctorul Dorel Săndesc este președintele Comisiei ATI din Ministerul Sănătății.

Îți mai recomandăm Peste 6 la mie, dar carantina e pe alese. Marile orașe sunt ocolite

Timișoara a ajuns la 7,63 rata de infectare la mia de locuitori

Site-ul Primăriei consemnează astăzi, 11 noiembrie, o situație dramatică la Timișoara: 207 cazuri de infectare, 7,83 rată de infectare la mia de locuitori în ultimele 14 zile și 100% grad de ocupare în secțiile de terapie intensivă COVID-19.

S-au suplimentat 70 de paturi pentru pacienti cu coronavirus la clinica de Medicina Muncii și la clinica de boli cardio-vasculare ASCAR, aparținând Spitalului Municipal. Oxigenul necesar tratamentului este asigurat de 30 de concentratoare, precum și din rețeaua de oxigen a clinicilor.

Cu 28 de focare în județul Timiș, din care jumătate în Timișoara, orașul se află în scenariul roșu și într-o fază de „creștere exponențială” a cazurilor de infectare, după cum a declarat în conferința de presă primarul Timișoarei. Dominic Fritz crede că trebuie examinat atent dacă măsurile luate la nivel național sunt suficiente. Dacă nu, carantinarea Timișoarei este următoarea soluție.

Primarul Timișoarei a transmis Europei libere că administrația se străduiește să crească capacitatea de tratare a pacienților infectați cu COVID-19:„Noi știm deja că paturile ATI sunt ocupate și facem tot ce putem ca administrație să salvăm vieți. Am primit o donație de 5 ventilatoare pe care le vom direcționa către Spitalul Victor Babeș. Iese din pregătirea pentru iarnă și Tirul ATI. Ne concentrăm pe Proiectul Oxigen: prevenirea decompensărilor care au nevoie de terapie intensivă prin oxigenoterapie, respectiv creșterea numărului de paturi cu oxigen la priză sau la concentratoare. Obiectivul nostru este să avem un Crăciun cât de cât normal și pentru asta trebuie să purtăm de azi mască, să renunțăm la întâlnirile și deplasările care nu sunt absolut necesare”. Proiectul „Oxigen” a fost lansat la începutul acestei luni la Timișoara.