Liviu Dragnea, condamnat în 2019 la trei ani și șase luni în dosarul angajărilor fictive, a ieșit din penitenciarul Rahova după doi ani și două luni. Decizia a fost luată de judecătorii din Giurgiu, după mai multe tentative eșuate privind eliberarea condiționată.
Îți mai recomandăm Liviu Dragnea a fost eliberat din închisoare. „Mă consider un deținut politic”Fostul președinte PSD a avut un discurs eminamente politic la ieșirea pe porțile penitenciarului. Și-a clamat nevinovăția și a acuzat procurorii DNA care îl anchetează în alte dosare. A afirmat că nu a dorit să recunoască fapta, deși judecătorii i-au cerut acest lucru.
„Mă consider un deținut politic”, a fost poziția lui Dragnea, în timp ce o avea alături pe logodnica sa, Irina Tănase.
Nu și-a uitat foștii camarazi despre care a spus că sunt „lași", iar PSD-ul l-a caracterizat ca fiind „praf”. Mai mult, a susținut că partidul se află în „buzunarul SRI". Liviu Dragnea le-a mulțumit oamenilor care i-au trimis scrisori și a vorbit despre situația economică a României.
„Când am plecat eu, România era o țară prosperă, cu venituri decente, astăzi este dictatură feroce. E amanetat viitorul României, e afectată libertatea de exprimare", a afirmat Dragnea.
Întreg mesajul său a fost construit pe ideea de nevinovăție și luptă pentru dreptate, ceea ce indică faptul că Liviu Dragnea nu a abandonat ideea revenirii în politică. El a precizat că va face acest lucru dacă are cu cine și pentru ce.
Fostul său prieten, Vasile Dîncu, afirma cu câteva minute înainte ca Liviu Dragnea să iasă din închisoare că nu crede că acesta mai este interesat de politică.
„Nu cred că vrea să se întoarcă să facă politică, într-un come-back spectaculos, mai are și alte dosare. Are de recuperat viața de familie, cred că este important să vedem ce vrea el să facă. Dragnea este așteptat de familia lui și mă bucur că s-a încheiat acest calvar pentru el și poate reîncepe viața normală. Știu că are și probleme de sănătate, își va alege singur drumul. Nu cred că prioritatea pentru el este politica”, a spus Dîncu pentru Europa Liberă.
Președintele Consiliului Național al PSD a subliniat că unii din partid se sperie de eliberarea lui Liviu Dragnea, menționând că se referă la colaboratorii fostului președinte PSD.
„Mulți s-au lepădat de Liviu Dragnea, chiar dacă făceau parte din garda lui pretoriană. Alții se sperie și cred că revenirea lui ar putea să fie un dezastru pentru ei sau PSD. Cred că Liviu Dragnea are nevoie de liniște. Eu nu-l aștept în PSD, aștept să văd ce spune el despre politică”, a declarat Dîncu.
Îți mai recomandăm Audio | Sorin Grindeanu, după eliberarea lui Liviu Dragnea: El trebuie să hotărască dacă se întoarce în PSDCu toate acestea, liderul social-democrat a completat, afirmând că unei persoane reabilitate nu i se pot interzice drepturile politice.
„Noi nu ne putem situa deasupra justiției. Nu putem să spunem că nu îl primim în PSD, când nu a cerut să vină înapoi. Când va fi reabilitat total, partidul se va putea exprima”, a revenit Vasile Dîncu.
Sociologul nu crede că Liviu Dragnea se va alătura Partidul Ecologist Român, acolo unde se află Codrin Ștefănescu, un apropiat al lui Liviu Dragnea, Șerban Nicolae sau Cătălin Rădulescu.
Vasile Dîncu, afirma în urmă cu o lună, că dosarul lui Liviu Dragnea a fost influențat politic.
Marcel Ciolacu: „Îi urez multă sănătate lui Liviu Dragnea"
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a evitat să dea o reacție imediat după decizia judecătorilor privind eliberarea lui Liviu Dragnea din închisoare. A postat un mesaj pe contul său de Facebook, în care îi urează multă sănătate fostului coleg de partid.
Îți mai recomandăm Interviu despre politică și fotbal | Vasile Dîncu: Intrarea PSD în Opoziție a fost un dar dumnezeiesc, nu exclud o guvernare cu PNL
Ce prevede Statutul PSD
Secţiunea 1 – Calitatea de membru
ARTICOLUL 11
Poate deveni membru al Partidului Social Democrat, pe baza liberei adeziuni, orice cetăţean român care, potrivit Constituţiei, are drept de vot fără deosebire de rasă, naţionalitate, etnie, religie, sex, avere sau origine socială şi care îndeplineşte următoarele condiţii:
(1) a împlinit vârsta de 18 ani.
(2) recunoaşte Statutul PSD şi Programul Politic al partidului.
(3) are o conduită profesională, morală şi politică corespunzătoare intereselor ţării şi ale partidului.
ARTICOLUL 16
Atestarea apartenenţei la Partidul Social Democrat se face în baza carnetului de membru/cardului de membru eliberat pentru fiecare persoană care a dobândit calitatea de membru şi a fost înregistrată în evidenţa membrilor de partid.
ARTICOLUL 23
Nu pot fi membri ai Partidului Social Democrat:
(1) Persoanele lipsite de drepturi electorale, cu excepţia celor precizate la Art. 13.
(2) Persoanele cărora le este interzisă, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti sau, prin Constituţie sau lege, le este interzisă asocierea politică.
(3) Persoanele care au suferit condamnări pentru trădarea intereselor ţării, pentru infracţiuni săvârşite cu violenţă sau pentru alte fapte antisociale grave.
(4) Persoanele compromise moral şi politic.
(5) Persoanele care promovează violenţa, ideologia fascistă, anarhismul, rasismul, şovinismul, separatismul etnic sau teritorial şi orice alte idei ori acţiuni extremiste sau contrare intereselor naţionale, drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.