Duma rusă a votat în primă lectură legea de interzicere a „propagandei fără copii”

Sala de ședințe plenare a Dumei de Stat a Rusiei

Duma de Stat a Rusiei a votat în primă lectură un proiect de lege care interzice așa-numita „propagandă fără copii” pentru a proteja „valorile tradiționale”.

Proiectul legii privind interzicerea „ideologiei childfree”, altfel spus, răspândirea de informații care promovează un stil de viață fără copii, a fost aprobat quasi unanim.

Documentul aduce modificări la șase legi, inclusiv la cea privind interzicerea „propagandei pedofiliei, LGBT și schimbării sexului”, a anunțat președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin.

Amendamentele prevăd amenzi severe pentru ceea ce numește „propaganda persoanelor fără copii” - până la 400.000 de ruble pentru persoane fizice, până la 800.000 de ruble pentru funcționari și până la 5 milioane de ruble pentru persoane juridice.

„Continuăm să formăm un câmp juridic unificat pentru a proteja copiii, familia și valorile tradiționale. Este important să protejăm oamenii, în primul rând generația tânără, de impunerea ideologiei refuzului de a avea copii - diseminată în internet, mass-media, în filme și publicitate”, a declarat Volodin.

Proiectul de lege a fost introdus pe 25 septembrie de un grup de deputați și senatori, printre care președintele Dumei, Veaceslav Volodin, și președintele Consiliului Federației, Valentina Matvienko.

Guvernul rus a propus anterior ca deputații să clarifice conceptul de „refuz de a procrea” pentru a exclude din categoria „propagandei” dezbaterile privind refuzul de a avea copii din motive religioase, medicale sau în caz de viol.

Amenzile pentru „propaganda persoanelor fără copii” sunt similare cu „amenzile” pentru „propaganda LGBT”.

În noiembrie 2023, Curtea Supremă din Rusia, în urma unui proces intentat de Ministerul Justiției, a declarat drept „organizație extremistă” o „mișcare socială internațională LGBT” care nu există, după care organele de aplicare a legii și-au intensificat presiunile asupra simpatizanților sau a membrilor comunității LGBT din Rusia.

Îți mai recomandăm Putin cere un program de promovare a „valorilor tradiționale rusești” în străinătate
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI