Blocaj pe ruta Dunăre - Marea Neagră după atacurile din porturile ucrainene. 60 de nave staționează între Brăila și Sulina

În imagine, nave în deplasare pe Dunărea maritimă. Fotografie cu caracter ilustrativ.

Bombardamentele rusești asupra porturilor ucrainene au cauzat dificultăți tehnice la încărcarea și descărcarea navelor, iar asta a aglomerat considerabil culoarul Dunării maritime, spun reprezentanții Administrației Fluviale Galați. Peste 60 de nave sunt staționate între Brăila și Sulina.

Autoritățile fluviale din România au decis să permită joi și vineri doar ieșirile navelor de pe Dunăre spre Marea Neagră, după ce culoarul de la Brăila la Sulina s-a aglomerat excesiv în ultimele zile.

Asta în special ca efect al dificultăților din porturile ucrainene, după bombardamentele succesive ale armatei rusești din porturile Reni și Ismail.

„E exact ca într-o parcare în care faceţi loc de 100 de maşini, dar eu bag 200 la un moment; ei, cum mai ieşi, cum mai intri?”, a declarat, joi, Florin Uzumtoma, directorul Căilor Navigabile Administrația Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, pentru Radio România Actualități.

Îți mai recomandăm Video | Cum au trăit marinarii români atacul rusesc de la Ismail. Căpitan: „Ne gândim la ce e mai rău, suntem în prima linie”

El a explicat că joi și vineri sunt permise doar ieșirile navelor.

„Nu introducem nicio navă, doar scoatem, ca să eliberăm zona, ca să poată să vină alte nave. Două zile nu intră nicio navă, numai scoatem, ca să fac loc să vină nave după aceea”, a spus el.

Vineri dimineață, directorul AFDJ a explicat într-un interviu acordat la Digi24 că în ziua precedentă a fost permisă ieșirea a 13 nave, iar în ziua în curs alte 16 vor ieși în mare.

„Ucrainenii au fost bulversați în urma celor două bombardamente (din porturile Reni și Izmail, n.r.), navele aflate deja la operare la ei pentru încărcare -descărcare, pe care noi le preluam în apele noastre și le scoteam în mare, sau invers, le introduceam de la mare către porturile ucrainene, nu au mai putut face acest lucru, pentru că autoritățile ucrainene au reușit cu greu să mai facă față formalităților. Au început să se aglomereze, sunt în jur de 60 de nave, strict pe sectorul Dunării maritime, de la Brăila până la Sulina”, a explicat el.

Îți mai recomandăm Atac cu drone și explozii la Ismail, la 15 kilometri de România

Florin Uzumtoma a spus că autoritățile fluviale românești comunică în permanență cu autoritatea navală din Ucraina, pentru aerisirea circulației navelor pe culoarul maritim.

Pe de altă parte, navele aflate în staționare nu provin doar din porturile ucrainene și nu se îndreaptă doar spre acestea, ci și din Brăila, Galați sau Giurgiulești (Republica Moldova), potrivit explicațiilor oferite de directorul Autorității fluviale pentru radioul public.

Îți mai recomandăm Ministerul Apărării dezminte că într-un sat din Deltă ar fi căzut bucăți dintr-o dronă militară

Aglomerația din ultimele zile se suprapune și peste situații uzuale.

Spre exemplu, un transport agabaritic din Tulcea spre Marea Neagră a suspendat vineri deplasarea celorlalte nave din imposibilitatea tehnică a deplasării.

Abia după ora 15, cele 16 nave care vor ieși azi spre Marea Neagră își vor urma traseul, potrivit reprezentantului AFDJ.