Agenția de rating Moody’s a modificat perspectiva de țară de la stabilă la negativă, anunță Ministerul Finanțelor Publice. În 18 aprilie și agenția de rating Fitch a revizuit perspectiva României la negativ, spunând că deficitul bugetar va atinge 8%, peste cel prognozat de guvern- 6,7% din PIB.
În același timp, Moody’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã și în monedă locală. Moody’s apreciază că România are o economie mai mare și cu o creștere mai rapidã decât alte state din aceeași categorie de rating (Baa3).
Agenția de rating Moody’s arată cã modificarea perspectivei a avut în vedere deteriorarea structurală a finanțelor publice, agravată de creșterea datoriilor pe termen lung ca urmare a reformei pensiilor adoptate în 2019, precum și deteriorarea poziției externe a României.
"Anunțul Moody’s confirmă că prioritățile actuale ale Ministerului Finanțelor Publice, respectiv adoptarea și implementarea măsurilor fiscal-bugetare pentru combaterea crizei COVID-19 și relansarea economicã a României sunt corecte și responsabile. Numai după redresarea acestei crize fără precedent vom putea vorbi despre consolidare fiscală", precizează Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, într-o postare pe Facebook-ul ministerului.
“Factorii care pot conduce la o revenire a perspectivei de țarã sunt îmbunătățirea colectãrii taxelor și impozitelor, reducerea cheltuielilor curente, însoțite de alte mãsuri care ar influența pozitiv sustenabilitatea fiscalã (creșterea cheltuielilor de investiții și reducerea constantã a deficitului de cont curent fiind amintite de agenție)”, menționează Florin Cîțu.
Agenția Fitch a revizuit, acum o săptămână, perspectiva României la negativ, ceea ce reflectă agravarea substanțială a finanțelor publice din România pe termen scurt, deoarece focarul și răspândirea pandemiei COVID-19 înrăutățesc o poziție fiscală deja deteriorată.
Îți mai recomandăm Ce înseamnă înrăutățirea perspectivei economice dată de Fitch și de ce este important ratingul de țară
Deși Fitch spune în Raport că se așteaptă ca economia să se redreseze în 2021, incertitudinile cu privire la durata pandemiei, combinată cu managementul fiscal slab al ultimilor ani, creează provocări semnificative în consolidarea finanțelor publice pe termen mediu.
”Prognozăm ca deficitul fiscal să urce la 8% din PIB în 2020, reflectând o scădere a veniturilor, deoarece majoritatea sectoarelor economice au fost afectate, iar pe partea de cheltuieli acestea vor fi în creștere”, spune Fitch.
Potrivit estimărilor guvernului român, deficitul va fi 6,7% din PIB.
Cu toate că agenția a revizuit în jos perspectiva de rating a României, a reconfirmat rating-ul de țară la BBB- pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală. România se află deocamdată, cu acest rating, pe treapta cea mai de jos a categoriei recomandată pentru investiții.