Efectul Kovesi. Krichbaum îi scrie lui Timmermans cerându-i să activeze articolul 7 din Tratatul UE împotriva României

Gunther Krichbaum, președintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, politician care a sprijinit constant lupta anticorupție din România și a avut poziții ferme față de derapajele de la statul de drept.

”Ce alți pași viitori în direcția demontării statului de drept se mai așteaptă din partea Guvernului României până când Comisia va declanșa procedura pentru activarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene?”, scrie Krichbaum, președintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, potrivit g4media.

Acesta face referire la cazul Poloniei care a avut parte de un tratament similar, activarea articolului 7 fiind considerată ”opțiunea nucleară” pentru că ea duce la blocarea dreptului de vot în Consiliul UE.

Îți mai recomandăm Monica Macovei despre cazul Kovesi: „Sunt în stare să-i interzică să părăsească țara. Sunt în stare de orice”

Punerea sub urmărire penală de către controversata secție de investigare a magistraților a fostei șefe a DNA, care s-a plasat prima în urma selecției pentru funcția de procuror-șef european, l-a determinat pe Gunther Krichbaum să susțină în scrisoarea menționată că ancheta este ”clar motivată politic pentru a torpila candidatura foarte promițătoare a Laurei Codruța Kovesi”.

”Această manevră îmi aduce aminte de timpurile întunecate ale dictaturii comuniste, pe care credeam că România le-a depășit de mult. Cu acest nou atac asupra Justiției independente, pentru care Laura Kövesi în România reprezintă un simbol, a fost încălcată o linie roșie”.

Îți mai recomandăm Ambasada SUA despre cazul Kovesi: „Este extrem de dezamăgitor să vedem încă o încercare aparentă de a o discredita”

Ceea ce i se întâmplă în aceste zile Laurei Codruța Kovesi a provocat reacții de susținere și de atenționare a guvernului român, dar poziția lui Krichbaum este de departe cea mai radicală prin cererea de activare a articolului 7 din Tratatul UE.

Trebuie reamintit că joi un comunicat al Ambasadei SUA la București spunea că; ”Este extrem de dezamăgitor să vedem încă o încercare aparentă de a o discredita. Îi urăm succes”.

Poziții similare au venit și din partea Comisiei Europene, care prin vocea purtătorului său de cuvânt, a cerut ca ”toți candidații, selectați de o comisie independentă, să fie tratați corect în acest proces", precizând totodată că evenimentele vor fi urmărite îndeaproape.

Îți mai recomandăm Ce riscă Laura Codruța Kovesi la întâlnirea cu procurorul care o anchetează, Adina Florea

Kovesi este așteptată vineri la Secția specială pentru investigarea magistraților pentru a i se comunica acuzațiile din dosarul care a fost deschis în urma unei plângeri penale făcute de fugarul Sebastian Ghiță, care susține că el a plătit aducerea în țară a lui Nicolae Popa, care fusese extrădat din Indonezia după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Dosarul nu este unul nou, el a fost clasat de Parchetul general în 2017, considerându-se că acuzațiile lui Ghiță nu se susțin în contextul în care Poliția a prezentat factura prin care a demonstrat că ea este cea care a plătit avionul.

La audieri în acest dosar a fost chemat, ca martor, și Victor Ponta, care la ieșirea de la parchet nu a dat informații.