USR îi retrage Elenei Lasconi sprijinul la europarlamentare, după ce a declarat că a votat „da” la referendumul pentru familie

Elena Lasconi nu va mai fi pe lista USR pentru europarlamentarele din 2024.

Președintele Uniunii Salvați România(USR), Cătălin Drulă, a declarat că îi retrage sprijinul politic pentru alegerile europarlamentare Elenei Lasconi. Aceasta a declarat că a votat „da” la refendumul pentru familie, pentru că ea crede că o familie e compusă dintr-un bărbat și o femeie.

Elena Lasconi (51 de ani), primăriță în Câmpulung Muscel/jud. Argeș, fusese nominalizată de USR să deschidă lista pentru alegerile europarlamentare de anul viitor.

Într-o emisiune difuzată sâmbătă, 4 noiembrie, de Prima TV, Elena Lasconi a declarat jurnalistului Sebastian Zachman că, în 2018, a votat „da” la un referendum organizat la solicitatea Coaliției pentru Familie. Acel referendum propunea introducerea în Constituție a definiției familiei ca fiind „căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

„Eu sunt creştină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie şi un bărbat”, a spus Lasconi la Prima TV.

Referendumul din 2018, pe care partidul din care face parte Lasconi nu l-a susținut, nu a obținut voturile necesare, din cauza lipsei cvorumului.

Afirmațiile Elenei Lasconi au fost aspru criticate de mai mulți colegi din USR.

Președintele partidului, Cătălin Drulă, a transmis duminică, pe Facebook, că i-a cerut Elenei Lasconi să se retragă din campania pentru europarlamentare, urmând să aibă loc o ședință a conducerii de partid pentru formalizarea acestei decizii.

„Am certitudinea că Elena a înțeles că întreaga discuție publică din ultimele 24 de ore, împreună cu situația personală devenită publică, afectează campania și concentrarea USR pe lupta cu monstrul PSD-PNL”, a scris Drulă.

„USR are de dus o luptă grea și importantă în 2024. Astăzi, mai mult decât oricând, România are nevoie de o alternativă de dreapta și de soluții liberale”.

Critici dure din partea fiicei

Fiica Elenei Lasconi, Oana, s-a alăturat și ea valului de critici de pe social media.
Tânăra a publicat mai multe postări pe Instagram, în care, printre lacrimi, s-a declarat „în şoc şi absolut dezgustată.”

„Această discriminare jegoasă nu are loc la mine în familie şi din acest motiv nu o mai susţin pe mama din acest moment”, a spus fiica Elenei Lasconi.

Elena Lasconi a reacționat, duminică, pe Facebook. Ea a scris că e dispusă să se retragă de pe lista USR pentru europarlamentare și că aşteaptă votul Biroului Naţional.


„Nu am nimic împotriva unui parteneriat făcut legal pentru a avea aceleaşi drepturi. Singura sensibilitate pentru mine ca persoană este asta: cuvântul căsătorie. De 51 de ani trăiesc într-o societate în care căsătoria este între o femeie şi un bărbat. Educaţia şi formarea pe care le-am primit m-au adus în punctul acesta pentru că iubesc oamenii şi lupt pentru drepturile lor. Am prieteni gay pe care îi respect, îi admir şi îi susţin”, a scris Lasconi pe Facebook.

Ea a completat că nu se agață de funcții, dar că va continua să muncească ca primar.


Europa Liberă a cerut un punct de vedere Elenei Lasconi, dar până la publicarea acestui material nu a primit niciun răspuns.

Îți mai recomandăm One-to-One | Ionuț Moșteanu, USR: Șeful polițiștilor este hoț, iar premierul îl ține în brațe să nu se scufunde împreună