Erdogan a trimis Parlamentului turc cererea Suediei de aderare la NATO

Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during the 2023-2024 Academic Year Opening Ceremony at the Bestepe People's Congress and Culture Centre in Ankara on October 9, 2023. (Photo by Adem ALTAN / AFP)

Președintele turc Tayyip Erdogan a trimis luni în parlament, pentru ratificare, proiectul de lege care aprobă cererea de aderare a Suediei la NATO.

Demersul președintelui turc a fost salutat de Stockholm, pentru că-i deschide calea pentru a se alătura alianței de apărare occidentale.

Erdogan le-a promis aliaților NATO, la un summit din iulie, că va trimite legislația în parlament când va fi redeschis, pe 1 octombrie.

Înainte a ridicat o serie de obiecții împotriva aderării Suediei la NATO pe motiv că ar adăposti indivizi despre care Turcia spune că sunt membri ai unor grupuri teroriste.

Cu toate acestea, de la redeschiderea parlamentului, oficialii turci au spus în repetate rânduri că Stockholmul trebuie să ia măsuri mai concrete pentru a reprima miliția interzisă a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) înainte ca Ankara să-i ratifice candidatura.

PKK este considerată o organizație teroristă de Turcia, Uniunea Europeană și Statele Unite.

Luni, proiectul de lege privind aprobarea Suediei a fost trimit în parlament.

„Protocolul privind aderarea Suediei la NATO a fost semnat de președintele Recep Tayyip Erdogan la 23 octombrie 2023 și s-a referit la Marea Adunare Națională a Turciei”, a declarat președinția pe platforma de socializare X, fără a da detalii.

Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a salutat mișcarea președintelui turc.

„Acum rămâne ca parlamentul să se ocupe”, a spus Kristersson pe X.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că așteaptă cu nerăbdare un „vot rapid” în parlamentul turc și speră să primească Suedia ca aliat „foarte curând”.

Într-o notă adresată membrilor NATO cu privire la următoarea întâlnire a miniștrilor de externe din 28 și 29 noiembrie, Stoltenberg a sugerat că Suedia s-ar putea alătura alianței la întâlnire, potrivit unui diplomat european.

Îți mai recomandăm Întâlnire la nivel înalt Stockholm - Ankara pentru aderarea Suediei la NATO