Preşedintele turc afirmă că va încerca să faciliteze ratificarea aderării Suediei la NATO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că va încerca să faciliteze ratificarea în parlamentul de la Ankara a aderării Suediei la NATO.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat vineri presei că va încerca să faciliteze ratificarea în parlamentul de la Ankara a aderării Suediei la NATO.

Recep Tayyip Erdogan a adăugat că Suedia nu a luat suficiente măsuri împotriva militanţilor kurzi, transmite Reuters.

Preşedintele a trimis luna trecută parlamentului un proiect de lege privind ratificarea, iar Alianţa Nord-Atlantică şi guvernul de la Stockholm au salutat acest pas.

Turcia a obiectat iniţial faţă de primirea Suediei în NATO, susţinând că grupări pe care le consideră teroriste sunt tolerate pe teritoriul suedez.

În dialogul cu presa la bordul aeronavei care îl aducea vineri din Kazahstan în Turcia, Erdogan a afirmat că va încerca să susţină procesul de ratificare atâta vreme cât celelalte părţi vor avea de asemenea o abordare pozitivă.

Îți mai recomandăm Erdogan a trimis Parlamentului turc cererea Suediei de aderare la NATO

Conform ştirilor difuzate sâmbătă, preşedintele a mai susţinut că Gaza trebuie să facă parte dintr-un stat palestinian independent şi suveran, după încheierea războiului dintre Israel şi Hamas, iar Turcia nu va susţine modele care „îi şterg treptat pe palestinieni din istorie".

Erdogan a menţionat că şeful serviciilor de informaţii turce, Ibrahim Kalin, este în contact cu autorităţile israeliene şi palestiniene.

Preşedintele turc a precizat că nu doreşte să discute cu premierul israelian Beniamin Netanyahu, însă Turcia nu va rupe legăturile bilaterale cu Israelul.

Îți mai recomandăm Turcia acceptă aderarea Suediei la NATO cu o zi înainte de summitul de la Vilnius