Partidul de extremă dreaptă francez Reuniunea Națională (RN), condus de Marine Le Pen, a obținut o victorie clară în primul tur al alegerilor parlamentare.
Dacă partidul va câștiga majoritatea absolută în scrutinul din 7 iulie, Franța ar avea un guvern de extremă dreapta pentru prima dată după al Doilea Război Mondial.
Acest rezultat marchează un alt mare eșec pentru președintele francez Emmanuel Macron, care a dizolvat parlamentul și a cerut alegeri anticipate în încercarea de a opri progresul extremei drepte după câștigurile record ale RN la alegerile pentru Parlamentul European din 6-9 iunie.
Așadar, ce se întâmplă acum?
Chiar dacă turul al doilea nu va duce la un guvern condus de Reuniunea Națională, aceasta este cea mai mare tulburare politică din Franța ultimelor decenii.
Întrebarea cheie este dacă RN poate obține o majoritate absolută în al doilea tur al Adunării Naționale, cu 577 de locuri, camera inferioară a parlamentului Franței.
Eforturile sunt deja în desfășurare pentru a forma „fronturi republicane” – alianțe anti-Le Pen menite să împiedice RN să obțină o majoritate.
Macron i-a îndemnat pe alegătorii care au susținut alianța sa centristă, care a rămas pe locul trei, cu aproximativ 20%, să susțină candidații „clar republicani și democratici” în circumscripțiile în care partidul său a ocupat locul trei.
Jean-Luc Melenchon, liderul partidului de stânga Franța Nesupusă, parte a coaliției Noul Front Popular, a anunțat că alianța sa va retrage candidații care au terminat pe locul al treilea în primul tur pentru a consolida votul anti-Le Pen.
Eric Maurice, un analist de politici la Centrul de politici europene, a spus că „totul va depinde dacă stânga și centrul sunt de acord să elimine candidații care au ajuns pe locul al treilea și s-au calificat pentru al doilea tur.
Cu cât acest lucru se întâmplă mai mult, cu atât mai puțin RN va putea obține o majoritate absolută”.
Care sunt rezultatele posibile?
Cel mai probabil rezultat, în special având în vedere campania puternică anti-Le Pen, ar fi câștigarea alegerilor de către RN, dar fără o majoritate absolută, rezultând într-un parlament blocat și blocaj politic.
Acest scenariu ar pune extrema dreaptă cu stânga în parlament, ceea ce ar face dificilă adoptarea legislației. Dacă RN câștigă o majoritate absolută, ar avea ocazia să-și impună agenda naționalistă, nativistă și conservatoare și, potrivit lui Maurice, „ar putea pune în pericol statul de drept în Franța”.
Un alt scenariu ar putea fi un guvern condus de Ensemble, coaliția centrată în jurul partidului lui Macron.
Cu toate acestea, editorul RFE/RL pentru Europa, Rikard Jozwiak, spune că nu este sigur că Macron poate „aduna un fel de guvern de unitate cu un prim-ministru tehnocrat, așa cum speră unii. Și dacă o va face, va fi unul instabil care poate fi votat destul de ușor”.
Ce ar însemna o victorie RN pentru Franța?
Performanța electorală puternică a RN arată eficacitatea eforturilor lui Marine Le Pen de a detoxifica partidul tatălui ei, Jean-Marie Le Pen, făcându-l mai atrăgător pentru alegătorul obișnuit din Franța multiculturală.
După ce a preluat conducerea în 2011, Marine Le Pen a schimbat numele partidului din Frontul Național și a încercat să-l curețe de elementele sale neonaziste și antisemite.
Ea și-a expulzat chiar și propriul tată, care are o istorie de limbaj inflamator împotriva imigranților și care a spus cândva că lagărele de concentrare naziste sunt un „detaliu al istoriei”.
Cu toate acestea, chiar dacă RN-ul ar câștiga turul doi, tot ar exista constrângeri asupra partidului. Franța are un sistem semi-prezidențial, în care președintele și prim-ministrul împart puterea.
Prim-ministrul și cabinetul sunt responsabile pentru gestionarea operațiunilor guvernamentale zilnice și a politicii interne, în timp ce președintele domină securitatea națională și politica externă și reprezintă țara pe scena mondială.
Jordan Bardella, co-liderul RN, ar putea să devină prim-ministru, împărțind în mod ciudat – și probabil ineficient – puterea cu Macron.
Și ce ar însemna aceasta pentru Uniunea Europeană?
Pentru extrema dreaptă, ar putea fi un moment oportun pentru a influența Uniunea Europeană.
Ungaria, condusă de partidul național-conservator Fidesz al lui Viktor Orban de mai bine de un deceniu, tocmai și-a început perioada de șase luni ca deținătoare a președinției rotative a blocului.
Îți mai recomandăm Poate provoca V. Orbán daune Uniunii Europene cât timp Ungaria se va afla la conducere? Cel mai probabil nuÎn plus, partidele de extremă dreapta au înregistrat câștiguri semnificative la alegerile pentru Parlamentul European din 6-9 iunie, un semn al sentimentelor naționaliste și populiste în creștere în cele 27 de țări ale UE.
Influența RN ar putea testa aspecte ale Pactului verde al UE, care are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, eliminarea poluării și sprijinirea industriei durabile.
RN a militat împotriva reglementărilor UE de mediu, argumentând că acestea dăunează locurilor de muncă și industriei franceze.
Imigrația rămâne obiectivul principal al RN.
Partidul pledează pentru controale mai stricte și își propune să implementeze politici care acordă prioritate cetățenilor francezi pentru beneficii sociale, locuințe și locuri de muncă – măsuri care sunt în prezent ilegale în conformitate cu legislația UE.
Aici, potrivit lui Philippe Marliere, profesor de politică franceză și europeană la University College London, RN se distinge de alte partide de dreapta din UE, de exemplu partidul Fidesz al lui Orban.
„Oamenii de știință politică din Franța o numesc extrema dreaptă pentru că este într-adevăr extremă dreaptă. Dacă îi studiezi programul, este extrema dreaptă neformată”, spune el.
Editorul RFE/RL Europa Rikard Jozwiak spune că UE se îndreaptă deja în direcția lui Le Pen în ceea ce privește imigrația.
„Pereții și sârma ghimpată sunt obișnuite de-a lungul graniței UE și se încheie acorduri cu țări terțe pentru a trimite înapoi solicitanții de azil și pentru a-i împiedica să vină în primul rând”, spune el.
În mod semnificativ, victoria RN din primul tur ar putea induce o schimbare tactică în rândul partidelor de dreapta din UE. Partidul lui Le Pen și-a moderat poziția față de UE în ultimii ani. În loc să pledeze pentru „Frexit”, acum își propune să reformeze UE din interior, aliniind blocul la opiniile sale de dreapta.
Având în vedere succesul RN, alte partide de dreapta din UE ar putea urma exemplul.
Cum ar putea afecta războiul din Ucraina?
Le Pen este un admirator declarat al președintelui rus Vladimir Putin, lăudându-l ca apărător al valorilor tradiționale europene împotriva globalizării și influenței SUA.
În 2014, Le Pen a susținut anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia. Și, dacă va câștiga puterea, RN a promis că va opri livrările franceze de rachete cu rază lungă de acțiune către Ucraina.
Cu toate acestea, poziția lui Le Pen s-a atenuat în ultimii ani, condamnând invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022 și proclamând sprijinul ei pentru poporul ucrainean – toate în timp ce avea grijă să nu escaladeze situația cu Rusia.
Mark Galeotti, analist politic și profesor onorific la Școala de Studii Slavone și Est-Europene de la University College London, a declarat pentru RFE/RL că este puțin probabil ca o Franță dominată de Le Pen „să se rupă brusc de mainstream și să spună «Noi» nu o să mai susținem Ucraina.”
Cu toate acestea, adaugă el, „tot ce-i taie aripile lui Emmanuel Macron este o veste bună pentru Kremlin” în războiul său împotriva Ucrainei.
Și, la Bruxelles, tragerea la picior poate fi uneori la fel de eficientă ca o opoziție totală.
Profesorul UCL Marliere spune că un guvern francez de extremă-dreaptă nici nu ar trebui să se poziționeze direct împotriva Ucrainei pentru a avea un efect asupra politicii UE.
Cu contribuții de la Dragan Stavljanin și Tony Wesolowsky
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.