Inflația din zona euro a scăzut la 5,5% în iunie datorită prețurilor mai mici la energie

Prețurile de consum au scăzut în această lună de la 6,1 la sută în mai, deși costurile cu alimente și băuturi au continuat să crească.

Inflația din zona euro a scăzut în iunie la 5,5% datorită prețurilor mai mici la energie, potrivit datelor publicate vineri de agenția oficială de statistică a UE și analizate de AFP.

Este o încetinire semnificativă, dar ţinta BCE este de 2%. BCE a pornit ofensiva creşterilor de dobânzi în iulie anul trecut, efectele asupra inflaţiei urmând să se simtă abia peste un an. Anul aproape că a trecut, iar inflaţia a scăzut de la 9,2% în decembrie la 6,1% în mai, arată datele Eurostat.

Prețurile de consum au scăzut în această lună de la 6,1 la sută în mai, deși costurile cu alimente și băuturi au continuat să crească.

Scăderea este mai mică decât se așteptau specialiștii. Analiștii de la Bloomberg au prezis că rata inflației din zona euro va scădea la 5,6 la sută. Așteptările inflaționiste ale consumatorilor din zona euro au ajuns la cel mai mic nivel din 2016, a scris Bloomberg.

În luna mai, inflaţia din zona euro a în­ce­tinit mai puternic decât s-a anti­cipat, atingând cel mai scăzut nivel de după invazia rusă din Ucraina. Atunci, preşedinta BCE, Christine Lagarde a promis că va continua contraatacurile cu majorări de dobânzi.

Îți mai recomandăm OECD | Inflația persistentă și dobânzile mari vor afecta economia globală. Creșterea economică va veni mai ales din țările asiatice