În urmă cu un an, procentul celor care spuneau că au o părere destul de bună și foarte bună despre independența tribunalelor și judecătorilor se ridica la 47% (42% aveau o percepție destul de bună, iar 5%, o percepție foarte bună), arată Eurobarometrul.
Media națională este considerabil mai mică și decât media la nivelul Uniunii Europene – 56%.
A crescut în schimb procentul românilor care au o percepție destul de proastă – 27%, în creștere cu 3% față de anul trecut – și foarte poastă – 17%, în creștere cu 2% – în legătură cu acest subiect. La acest capitol, media la nivelul UE este de doar 33% față de 44% în România.
Îți mai recomandăm Comisia Europeană o laudă pe Kövesi, lansează o dezbatere despre statul de drept în UECei mai încrezători în independența justiției sunt românii cu vârste cuprinse între 15-24 de ani, urmați de cei din categoria 40-54 de ani. Cei mai pesimiști sunt românii care au peste 55%.
Eurobarometrul mai arată că 69% dintre românii care au o percepție destul de proastă sau foarte proastă asupra justiției cred că amestecurile şi presiunile din partea Guvernului şi politicienilor sunt principala cauză pentru această situaţie. Jumătate dintre ei cred că existența acestor amestescuri și presiuni contează „foarte mult”, în timp ce 23% spun că ar conta „într-o oarecare măsură”.
În rândul celor care au răspuns că sunt mai încrezători în tribunale și judecători, 69% au spus că statutul și poziția judecătorilor le garantează independența „foarte mult” (21%) sau „într-o oarecare măsură” (40%).
Sondajul pentru Eurobarometru a fost făcut, în România,în perioada 9-11 ianuarie, prin telefon, pe un eșanțion de 1.005 persoane.
Îți mai recomandăm Șeful PPE: Acţiunile PSD-ALDE în privința sistemul judiciar sunt incompatibile cu tratatele europene