Grupul de mercenari Wagner anunță că liderul lor, Evgheni Prigojin, a fost înmormântat

Un portret al lui Evgheni Prigojin este așezat la un memorial informal lângă sediului Wagner Group din Sankt Petersburg, Rusia, pe 24 august 2023.

O ceremonie de înmormântare pentru Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a avut loc marți în apropiere de Sankt Petersburg, transmite grupul. Prigojin a murit săptămâna trecută într-un accident de avion, potrivit autorităților ruse.

„Despărțirea de Evgheni Viktorovici a avut loc într-un cadru restrâns. Cei care doresc să își ia rămas bun pot vizita cimitirul Porokhovskoye”, a precizat marți un canal Telegram folosit de Wagner pentru declarații.

Cimitirul la care se face referire în comunicat se află la periferia orașului Sankt Petersburg, orașul său natal.

Aranjamentele funerare pentru șeful mercenarilor ruși Wagner s-au desfășurat în secret, iar Kremlinul anunțase anterior în cursul zilei că Vladimir Putin nu va participa la înmormântarea care era programată miercuri.

Îți mai recomandăm Putin le cere mercenarilor Wagner să semneze un jurământ de credință

Comitetul de Investigații al Rusiei a confirmat moartea lui Evgheni Prigojin într-un accident de avion din data de 23 august, la nord de Moscova. Cauza prăbușirii nu a fost stabilită.

Accidentul de avion a venit la două luni de la organizarea unei revolte care a fost văzută ca cea mai mare provocare la adresa președintelui Vladimir Putin de când acesta a ajuns la putere, în 1999.

Alte două figuri de top ale grupării Wagner, patru gărzi de corp ale lui Prigojin și trei membri ai echipajului au murit când avionul său privat Embraer Legacy 600 s-a prăbușit la nord de Moscova.

Îți mai recomandăm Moartea lui Prigojin. Cinci întrebări despre ce urmează

Kremlinul a negat că l-a ucis pe șeful Wagner, calificând evaluările serviciilor secrete occidentale privind posibila implicare a președintelui ca „o minciună absolută”.

Articol scris pe baza relatărilor RFE/RL și Reuters.