*Cristi era contractor pentru o firmă internațională de mai multă vreme. Unul dintre cei aproximativ 600 de români care, din 2005, lucrează în Afganistan pentru companiile private de securitate. În 2021, după înțelegerea de la Doha, numărul lor ajunsese la aproximativ 100.
Viața în Kabul înainte de venirea talibanilor
Cristi povestește că, după ani de atacuri permanente, acum, înaintea retragerii trupelor NATO și mai ales după acordul de la Doha al americanilor cu talibanii,de anul trecut, Afganistanul și Kabului devenise o zonă mai sigură pentru internaționali.
”Nu au mai fost atacate convoaiele internaționale sau locațiile ambasadelor, ONG-urilor sau ale altor entități internaționale. Au fost atacuri, dar îndreptate împotriva guvernului afgan. Au fost atacate punctele de control ale guvernului de pe autostrăzi, sediile poliției sau armatei afgane, clădirile guvernamentale, dar NU internaționalii!”
După începerea retragerii trupelor NATO de pe teritoriul afgan, veștile care ajungeau la ei nu erau cele mai bune. ”Au început angajații locali sa ne avertizeze ca se apropie talibanii”, povestește Cristi pentru Europa Liberă
15 august - extragerea
Din 1 august, zvonurile devin realitate. Talibanii au început să cucerească, rând pe rând, toate marile orașe. Au intrat în Kabul pe 15 august, în jurul prânzului.
”Au intrat pașnic, cu dorința de a restabili ordinea, mai ales în zona aeroportului unde, datorită faptului că forțele guvernamentale de securitate(armată, poliție, NDS) au fugit, s-a instalat haosul”, povestește Cristi.
Îți mai recomandăm Cursă contra cronometru pentru extragerea din Afganistan| Ce fac românii”La ora 13.00, am evacuat locația noastra și ne-am îndreptat spre aeroport, când am fost prinși în acel infern. Mii de afgani și sute de mașini au blocat bulevardul către aeroport. Bulevardul are cinci benzi de mers pe un sens plus trei auxiliare, service road, cum spunem noi. La fel pe contrasens. Imaginați-vă că toate benzile erau ocupate și se mergea numai spre aeroport. Mulți localnici și-au abandonat mașinile și mergeau pe jos”, își amintește Cristi de după-amiaza zilei de 15 august.
A ajuns la aeroportul militar la 16.35 unde a stat până a doua zi.
”Am fost extrași cu un avion militar american pe data de 16 august dimineața, în maximum 10 minute. A fost o noapte aproximativ calmă, nu începuse nebunia în aeroportul civil. Pe 15 august, încă era ok. Pe data de 15 august în jurul orei 16.00 Ghani a fugit, taliban au intrat în palatul lui și acesta a fost momentul în care totul a luat-o razna”
Lucrurile au luat-o razna spre dimineață
”Pe 16 dimineața devreme, la orele două-trei au năvălit civilii afghNi în aeroportul civil. A fost grozanic, oribil, au distrus tot, inclusiv radare civile extrem de scumpe. Nu am văzut prea bine cine erau, erau departe. Înțeleg disperarea lor de a pleca din tara,dar cu ce ii ajuta distrugerea avioanelor de pe pista și echipamentele de zbor? Posibil sa fi fost talibani infiltrați printre ei ca să distrugă aceste bunuri și astfel să împiedice reluarea zborurilor civile” povestește Cristi
Viitorul
Majoritatea românilor din Kabul am fost evacuati de americani cu avioanele C17. Cristi spune că zborul lui a fost unul lin și liniștitor. A ajuns în Kuweit și, de acolo, în România într-un final. Nu crede că le va fi bine afganilor rămași în urmă, unii dintre ei colaboratori ai săi.
”Mă tem pentru viața lor și a familiilor lor. Toate organizațiile internaționale au evacuat rapid, nu a mai fost timp de altceva”, spune românul
Nu vede viitorul Afganistanului prea bun, chiar dacă, spune că s-ar întoarce acolo, fără să ne poată spune de ce.
"Dacă vor fi recunoscuți și sprijiniți de China, Rusia si Oman, sub nicio forma nu are cum sa fie bine. Vom asista la răzbunări, vor fi abolite drepturile femeilor și vor exportă terorism în toata lumea din nou.”
Cristi este un nume fictiv, ales din motive de protejarea a securității cetățeanului român. Toate celelalte informații sunt reale.
Îți mai recomandăm CRIZA DIN AFGANISTAN | MAE nu reușește extragerea cetățenilor români. CSAT se întrunește abia pe 25 august