Linkuri accesibilitate

Cursă contra cronometru pentru extragerea din Afganistan| Ce fac românii


Talibanii păzesc aeroportul internațional Hamid Karzai din Kabul, ceea ce îngreunează evacuarea străinilor
Talibanii păzesc aeroportul internațional Hamid Karzai din Kabul, ceea ce îngreunează evacuarea străinilor

Retragerea colaboratorilor din Afganistan este o cursă contra cronometru pentru statele care au acționat în zonă. Americanii, germanii, francezii, dar și românii încearcă să evacueze atât diplomații, cât și pe mulți dintre colaboratorii afgani care sunt în pericol în noile condiții.

Plecarea personalului diplomatic este îngreunată de aglomerația de pe aeroportul din Kabul. Sute de afgani caută orice mijloc să părăsească țara și se agață la propriu de avioane sau le supraaglomerează. Cel puțin cinci persoane au murit până acum, trei dintre acestea au căzut dintr-un avion după ce acesta a decolat.

Avionul american cu 640 de oameni la bord

O imagine din interiorul unui avion al SUA, care a decolat duminică seară târziu de la Kabul către Uzbekistan, a devenit virală pe internet. Fotografia a fost publicată inițial de Defense One. Este vorba de un avion C-17 Globemaster III care a evacuat în siguranță aproximativ 640 de afgani, potrivit oficialilor americani ai Apărării.

Imaginea cu 640 de afgani care au părăsit Kabulul a devenit virală pe internet
Imaginea cu 640 de afgani care au părăsit Kabulul a devenit virală pe internet

Și înregistrările video publicate luni pe reţelele de socializare au arătat mii de oameni adunaţi pe aeroportul din Kabul în încercarea dispertă de a găsi o metodă de a părăsi ţara. The Washington Post relatează că, în pasajul roţii unui avion american care a plecat luni de pe aeroportul din Kabul, au fost găsite resturi umane. Ziariștii americani citează un oficial care susține că cei doi oameni erau afgani care se urcaseră pe trenul de aterizare în timp ce avionul decola.

Amabasadorul britanic a rămas pe aeroport să dea vize

Marea Britanie a cerut, de mai multe ori, cetățenilor britanici să plece imediat din Afganistan. Chiar și așa, oficialii de la Londra nu cred că vor reuși să extragă toți cetățenii.

Cu toate că diplomații părăsesc țara, ambasadorul britanic rămâne pe aeroportul din Kabul pentru a continua să ofere asistență atât cetățenilor britanici, cât și personalului afgan de la ambasada.

Marea Britanie acționează cu peste 600 de militari din trupele speciale și 150 de parașutiști, care încearcă să salveze, pe lângă propriii cetățeni, și peste 4.000 de interpreți și familiile acestora. Potrivit BBC, până acum, 450 de britanici au solicitat ajutorul ambasadei. „Facem tot ce putem pentru a permite cetățenilor britanici rămași, care doresc să părăsească Afganistanul, să facă acest lucru”, a spus un oficial al ambasadei citat de BBC.

Francezii își duc cetățenii la Abu Dhabi

Militarii francezi acționează și ei pentru a-și evacua cetățenii și colaboratorii din Afghanistan. Ministul francez al Apărării, Florence Parly, a anunțat că, luni noapte, un avion militar a ajuns la Abu Dhabi. Aceasta a spus că Guvernul de la Paris „lucrează activ” pentru organizarea următoarelor evacuări.

Germania a luat numai șapte cetățeni

Germania a trimis două avioane de transport militar pentru angajații ambasadei și pentru personalul afgan. Din cauza aglomerării de pe pista de la Kabul, unul dintre avioanele militare a decolat spre Uzbekistan cu doar șapte pasageri la bord.

Potrivit Deutsche Welle, avionul trebuia să transporte 57 de angajați ai ambasadei și alți 88 de cetățeni germani din Afghanistan. „Am avut foarte puțin timp la dispoziție și, de aceea, i-am luat cu noi doar pe cei care erau pe aeroport", a declarat ministrul Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer.

Australia nu poate salva toți colaboratorii

Australia nu va putea ajuta toți afganii care au sprijinit soldații australieni din țară. Premierul Australian Scott Morrison a spus că speră să evacueze cetățenii australieni și doar câțiva afgani din Kabul, după cum scrie BBC. El a fost criticat că a început misiunea de salvare prea târziu.

16 cetățeni români au părăsit Afganistanul luni noaptea

Ministerul Afacerilor Externe din România a anunțat că, în noaptea de luni spre marți, au părăsit Afganistanul încă 16 cetățeni români. Potrivit unui comunicat de presă, în acest moment, în Afganistan mai sunt 27 de români.

De la momentul apelului MAE de ieri către cetățenii români aflați încă în Afganistan și care nu-și notificaseră prezența, de a contacta Ambasada României de la Islamabad, a fost înregistrată prezența a încă 7 cetățeni români. În acest moment, conform evidențelor MAE, mai sunt 27 de cetățeni români aflați în Afganistan”, potrivit comunicatului MAE. Luni, autoritățile au anunțat că 35 de cetăţeni români se află în Afganistan.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG